Dieselverbod Essen

Bijgewerkt op 2019-01-24
Aanvraagformulier

Afgelopen december hebben we al bericht over het ophanden zijnde dieselverbod in de steden Keulen en Berlijn. Waar het bij deze Duitse steden ging om een dieselverbod binnen bepaalde delen van de betreffende milieuzones, gaat het verbod in Essen en Gelsenkirchen nog een stuk verder. Vanaf 1 juli 2019 moeten beide steden oudere diesels gaan weren uit de umweltzone van de stad.

 

Algeheel Dieselverbod In Essen Betreft Ook De Snelweg

 

Vanaf de zomer van 2019 wordt de gehele milieuzone van Essen afgesloten voor oudere diesels. Na 1 juli zijn auto’s die niet minstens een Euro 5 Diesel norm hebben de umweltzone niet meer betreden. Vanaf 1 september 2019 wordt deze norm nog verder aangescherpt. Vanaf dat moment zijn alleen voertuigen met minimaal een Euro 6 Diesel norm welkom in de zone.

 

Opvallend is dat Essen de eerste Duitse stad is waar het verbod ook geldt voor de snelweg A40. Zoals op onze interactieve kaart te zien is valt dit gedeelte van de Duitse autobahn binnen de zone van Essen. Hiermee heeft de stad een primeur. Het is de eerste keer dat een deel van de Duitse snelweg wordt afgesloten voor oudere diesels.

Bovenstaande betekent dat een eventueel eerder uitgegeven groene milieusticker Essen, vervalt. Heb jij op dit moment een groene milieusticker op een oudere diesel, dan dien je deze te verwijderen indien je naar Essen rijdt.

Omdat veel mensen met de auto door Duitsland rijden is de impact van het besluit groot. Dit wordt versterkt door het feit dat het verbod ook geldt op de Duitse snelwegen rond de stad. Sterker nog, zelfs als je niet naar Essen gaat, maar er slechts langsrijdt over de A40 autobahn, kan het nieuwe verbod je dus treffen.

 

Te hoge uitstoot stikstofoxide

Uit metingen blijkt dat de uitstoot van het zeer schadelijke stikstofoxide in Essen boven de Europese norm van 40 microgram per kubieke meter lucht was. Door het instellen van een algeheel dieselverbod hoopt de rechter een daling te realiseren.

 

Andere Duitse Steden Met Een Dieselverbod

Sinds 2018 spant de Milieuorganisatie Umwelthilfe aan de lopende band rechtszaken aan tegen steden en deelstaten. Het resultaat is dat steden als Hamburg, Berlijn, Stuttgart, Keulen en dus nu ook Essen een algeheel dieselverbod in moeten voeren.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND