Dieselverbod In Stuttgart Van Kracht

Bijgewerkt op 2019-01-22
Aanvraagformulier

Sinds 1 januari 2019 is Stuttgart de eerste Duitse stad waar een volledig rijverbod geldt voor oudere Diesels. Eigenaren met een dieselvoertuig met een Euro 4 norm of ouder mogen niet meer met de auto de milieuzone van Stuttgart in. Uit de eerste schattingen van de Duitse overheid blijkt dat meer dan 70.000 voertuigen uit de regio Stuttgart getroffen worden door de nieuwe wetgeving.

 

Eerste Grootschalige Dieselverbod In Duitsland

Door de complete umweltzone van Stuttgart af te sluiten voor diesels met een Euro 4 norm of ouder heeft Stuttgart een primeur: het eerste grootschalige dieselverbod in Duitsland. Het verbod geldt direct voor mensen uit de regio, bewoners hebben een overgangsperiode tot en met 1 april aanstaande. Uitzonderingen worden waarschijnlijk gemaakt voor hulpdiensten als politie, ambulance en brandweer.

Het verbod geldt voor de complete zone zoals hieronder weergegeven:

 

Stikstofdioxide In Stuttgart – Bijna 100% boven de norm

Afgelopen jaar besloot de Deutsche Umwelthilfe tot de invoering van het verbod. Uit recente metingen bleek dat het gehalte stikstofdioxide in Stuttgart rond de 72 microgram zat. Ter vergelijking: de Europese norm hiervoor zit op maximaal 40 microgram. Dat betekent dat Stuttgart daar met bijna het dubbele overheen ging.

 

In december 2018 heeft de deelstaat Baden-Württemberg getracht het verbod te voorkomen. De federale rechter heeft, met als argument de volksgezondheid, het verbod alsnog ingevoerd.

 

Controle Op Het Verbod

Onder de oude regelgeving uitgegeven groene stickers vervallen. Voertuigeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het aanpassen of verwijderen van de sticker. Dit gaat om meer dan 70.000 auto’s. Vanaf februari verwacht de stad op regelmatige basis controles uit te gaan voeren. Rijdt iemand met een oude diesel door de zone dan riskeert hij of zij een boete van € 80.

 

 

Meerdere Steden Voeren Verbod In

De verwachting is dat steeds meer Duitse steden met een umweltzone een algeheel rijverbod voor Diesels in gaan voeren. Afgelopen december hebben wij al bericht op het aanstaande verbod in Keulen en Bonn. Ook Berlijn voert dit jaar een verbod in voor de milieuzone van Berlijn. Tientallen rechtszaken lopen op dit moment nog in steden als München, Frankfurt en Hamburg.

Lopende Rechtzaken

Source: Deutsche Umwelthilfe, BUND, own research, as of: December 17, 2018

 

 

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND