Ondanks de Coronamaatregelen versturen wij elke dag nog milieustickers. Voor 17:00 besteld is morgen geleverd met PostNL.

Fietsen langs de rijn

Bijgewerkt op 2020-03-20
Aanvraagformulier

Fietsen langs de Rijn is ontzettend leuk! De rijnfietsroute in Duitsland is met 1233 kilometer een van de langste fietsroutes in Europa. De Rijn fietsroute, ook Rheinradweg genoemd, loopt door vier verschillende landen. Het begint bij de bron in de Zwitserse Alpen en loopt vervolgens via Frankrijk en Duitsland naar de monding in de Noordzee in Rotterdam. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om slechts een klein stukje te fietsen langs de Rijn in Duitsland, bijvoorbeeld in Keulen. Je kunt met de auto naar de Keulen milieuzone rijden en daar een fiets huren. Dit stukje van de Euro Velo 15 wordt ook wel de Romantische Rijn genoemd en is zelfs opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst!

 

Fietsen langs de Rijn: De Rheinradweg in drie etappes

Bovenloop Rijn over de Rheinradweg

Het eerste gedeelte van de Rheinradweg in Duitsland begint in Freiburg en loopt via Straatsburg naar Mainz. Neem tijdens de fietsroute in Duitsland de tijd om de Duitse steden te bezoeken die je onderweg tegenkomt. De eerste etappe van de Euro Velo 15 is rijk aan burchten en kerken. Zo is de Romaanse Dom van Spier bijvoorbeeld opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst en heeft ook het Duitse Worms een prachtige Dom te bieden. Fiets je nog wat verder langs de Rijn rivier, dan kom je terecht in Mainz.

De bovenloop van de Rijn is het gedeelte van de reis heeft het hoogste hellingspercentage. Vooralsnog wordt het door fietsers niet ervaren als een zware fietstocht, zeker wanneer je de eerste etappe opbreekt in twee dagen. De tocht begint officieel in Basel, de hoofdstad van Zwitserland, maar komt in Duitsland langs de steden Karlsruhe, Speyer, Mannheim, Worms, Mainz, Rüdesheim am Rhein en eindigt in Bingen.

De rit van Freiburg naar Mainz/Bingen is 300 kilometer en je doet er zo’n 15 uur over. Vind je dit te lang voor 1 dag, dan kan je ook ervoor kiezen om de reis in twee etappes te fietsen. Zo rek je de fietsvakantie in Duitsland een beetje uit, maar heb je ook meer tijd om alle bezienswaardigheden onderweg rustig te bekijken.

Dag 1:

Fiets in 4 uur de route van Freiburg naar Straatsburg in Frankrijk en neem hier een uitgebreide pauze. Fiets vervolgens in 6 uur naar Speyer en breng een bezoek aan de Romaanse Dom. Overnacht hier, en zet je reis naar Mainz de volgende dag verder.

Dag 2:

Check de fietskaart Rijnroute voordat je de reis naar Mainz start. Het traject van Speyer naar Mainz kun je in ongeveer 5 uur fietsen langs de Rijn. Mainz is een prachtige stad om een hotel te boeken en uit te rusten na een lange reis. De bovenloop van de Rijn rivier loopt officieel tot het plaatsje Bingen am Rhein en ligt ongeveer anderhalf uur van Mainz vandaan. Tussen deze twee steden ligt de stad Rüdesheim, een prachtige historische stad langs de Rijn welke zeker een bezoek waard is. In Rüdesheim vindt je namelijk prachtige Duitse natuur en historische ruïnes en kastelen.

Rijndal bij Rüdesheim

Mittelrhein – Romantische Rijn

De Mittelrhein tussen Mainz en Keulen is het populairste stuk van de rijnfietsroute en staat ook wel bekend als de Romantische Rijn. Het traject stroomt tussen Bingen am Rhein en Koblenz door een smal dal omringt door vele burchten en kastelen. Ben je een beginnende fietser, dan is het belangrijk om te weten dat dit stuk van de fietsroute langs de Rijn een paar stevige hellingen omvat. Het landschap is hier adembenemend. Dit stuk van de Rheinradweg mag dan ook absoluut niet ontbreken tijdens de fietsvakantie.

De Romantische Rijn is een route voorzien van een prachtig landschap met burchten en kastelen. Je kunt er dan ook voor kiezen om deze route op te delen in twee dagen, zodat je onderweg vele en lange stops kunt maken om alle bezienswaardigheden te bezoeken.

De Rheinradweg route vanaf Rüdesheim via Bingen en Koblenz naar Keulen kun je fietsen in 8 uur. Het is natuurlijk leuker om onderweg een paar keer te stoppen om uit te rusten en te genieten van het landschap langs de Rijn. Zo kom je op de weg naar Koblenz langs Loreley. De legendarische rots Loreley is maar liefst 132 meter hoog en staat langs de rijn. Na een korte stop bij Loreley kun je de reis naar Koblenz vervolgen.

Vanaf Koblenz is het ongeveer 3,5 uur fietsen naar Bonn langs de rivier de rijn. Je kunt hier een pauze houden en bijvoorbeeld het geboortehuis van Beethoven bezoeken. Wil je liever direct de rijnfietsroute vervolgen, dan is het vanaf Bonn nog maar 1,5 uur naar Keulen fietsen. Je kunt hier een hotel overnachting boeken en de volgende dag weer op de fiets stappen, of je kunt ervoor kiezen om twee dagen hier te verblijven.

Keulen heeft genoeg bezienswaardigheden te bieden en is misschien wel een van de populairste steden onder de Nederlandse toeristen. Zo is er bijvoorbeeld de Dom, het Rathaus, en de kabelbaan over de Rijn. Wil je weten wat er allemaal te beleven is in deze Duitse stad, bekijk dan onze pagina wat te doen in Keulen.

Ook heeft Keulen genoeg te bieden voor cultuurliefhebbers. De stad heeft namelijk ontzettend veel musea waar je de Keulse geschiedenis leert kennen. Maar ook voor kunstliefhebbers is er voldoende te beleven. Ga eens naar het Ludwig Museum voor moderne kunst, of naar het Schokolademuseum. Ken je 4711 eau de Cologne nog? Ook dat museum in Keulen kun je bezoeken tijdens je reis. Al met al, er is hier genoeg te beleven om een aantal dagen mee op te vullen.

kasteel langs de rijnfietsroute

Fietsen langs de Rijn – Niederrhein

De Nieder Rhein is het laatste gedeelte van de Rijn fietsroute en loopt in circa 7 uur vanuit Keulen naar Emmerich. Vanaf Köln fiets je via Dormagen en Zone naar Düsseldorf. Dit stuk langs de Rijn duurt ongeveer 2 uurtjes. Düsseldorf leent zich ontzettend goed uit voor een gezellige lunch bij een restaurant langs de Rijn.

Vervolgens kun je de route vervolgen naar Duisburg. Je zult zien dat het omgeving van de fietsroute hier transformeert naar een heus industriegebied. De fietsroutes langs de Nieder Rijn zijn voor het grootste gedeelte op geasfalteerde wegen en is daarmee toegankelijk voor de beginnende fietser. De route naar Emmerich biedt het uitzicht van kastelen en molens.

Jaarlijks wordt er op de eerste zondag in Juli de Niederrheinische Radwandertag plaats, een evenement waar veel fietsers naar uitkijken. Jaarlijks trekt het evenement wel 30.000 bezoekers aan en het is dan ook zeker een aanrader om het Radwandertag een keer bij te wonen.

Eenmaal aangekomen in Emmerich is de Rheinradweg in Duitsland tot een einde gekomen. Heb je de smaak te pakken, dan kun je ervoor kiezen om door te reizen in Nederland. De route langs de Rijn loopt namelijk tot de haven in Rotterdam in Nederland. Op deze manier plak je nog twee dagen aan je fietsvakantie in Duitsland. De Euro Velo 15 in Nederland kun je fietsen in ongeveer 8 uur. Check wel nog even de fietskaart zodat je zeker weet dat je de goede route neemt.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND