Ondanks de Coronamaatregelen versturen wij elke dag nog milieustickers. Voor 17:00 besteld is morgen geleverd met PostNL.

Kerstmarkt Aken

Bijgewerkt op 2018-09-04
Aanvraagformulier

Alles Over De Kerstmarkt In Aken

De kerstmarkt van Aken (Aachen) wordt jaarlijks gehouden in het historische centrum van de stad. Aken ligt vlakbij de Nederlands grens en is een populaire kerstmarkt voor wanneer je niet te lang wilt reizen. Tijdens kerstmarkt Aken kan je in midden in het centrum van verschillende kraampjes vinden. Bij deze kraampjes kan je de Duitse kerstsfeer proeven en genieten van de sfeervolle markt. In dit artikel lees je wat er tijdens de kerstmarkt allemaal te beleven is in Aken.

Kerstmarkt Aken 2019

In november en december 2019 is het weer tijd voor de mooie kerstmarkt van Aken. Aken, in het Duits Aachen genoemd, ligt net over de grens bij Vaals (Limburg). Dit klinkt misschien als ver weg, maar vanaf Utrecht is het net iets meer dan 2 uur rijden. Als je dit toch te ver weg vindt om heen en weer te rijden in één dag, dan kun je natuurlijk ook overnachten in een van de vele hotels.

Over de kerstmarkt Aken

Net over de Nederlandse grens ligt het Duitse Aken waar je vanaf half november jaarlijks de sfeervolle kerstmarkt van Aken kan vinden. De kerstmarkt wordt de in de volksmond ook kerstmarkt van Aken of Aachen genoemd. Dit zijn twee namen voor dezelfde kerstmarkt, dit heeft te maken met de Nederlandse en Engelse benaming voor de Duitse stad. De markt kent veel bekendheid in zowel Duitsland als Nederland.  De kerstmarkt is ideaal voor een dagje of weekendje weg. Het bezoeken van de markt helpt om alvast in de kerststemming te komen!

De kerstmarkt in Aken is verdeeld over 3 verschillende pleinen en trekt jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers uit onder andere Nederland, België en Frankrijk. Ver buiten Aken staat de markt bekend als een gezellige en familiare markt. Voor de locals en toeristen is de kerstmarkt in Aken een ‘must’ geworden door zijn charme en betoverde versieringen voor jong en oud. De eindeloze geuren van het heerlijke eten, de prachtige lichtjes en kleuren zorgen ervoor dat deze kerstmarkt er een wordt om niet te vergeten.

Locatie kerstmarkt

Aachen tijdens kerstDe markt is te vinden in de oude binnenstad van Aken. Ieder jaar worden de steegjes en pleinen in de buurt van het stadhuis omgetoverd tot een sfeervolle kerstmarkt. Omdat Aken een kleine stad is zorgt dit voor een gezellige sfeer. Het stadhuis van Aken ligt centraal in het historische stadscentrum, dit maakt de kerstmarkten extra bijzonder. Wanneer Aken om wordt getoverd tot een sprookjesstad is het extra bijzonder om alle historische gebouwen zo mooi verlicht te zien. Vooral de Dom van Aken is een mooie bezienswaardigheid om te bezoeken tijdens de kerstmarkt.

De Weihnachtsmarkt in Aken is te vinden op 3 pleinen. Deze pleinen grenzen aan elkaar dus je loopt zo door naar de volgende. Het grootste plein is het Münsterplatz waar ook de Dom van Aken staat. Het overgrote deel van de ruim 130 kraampjes staan hier die typisch Akens etenswaren en producten verkopen. Vanaf het Münsterplatz loop je zo door naar het Katschhof. Het Katschhof is het kleinste plein van de kerstmarkt. Snel doorsteken je staat op het Marktplatz. Deze markt is makkelijk te herkennen aan het oude stadhuis wat midden op het plein staat.

Er zijn ook nog twee kleinere marktjes die niet officieel bij de kerstmarkt horen. Dit zijn de markten op Holzgraben en Kugelbrunnen. Deze twee advent markten zijn vele malen kleiner dan de kerstmarkt met respectievelijk 19 en 6 kraampjes. De geschiedenis van de kerstmarkt dateert terug naar de jaren ’70 waar de eerste echte markt op de Elisenbrunnen (bij Holzgraben) plaatsvond. Gedurende de jaren die daarop volgden is de kerstmarkt doorgegroeid naar de grote pleinen, maar bij de Elisenbrunnen is nog steeds een marktje te vinden.

Openingstijden kerstmarkt Aken

De kerstmarkt in Aken openen op 22 november en gaan vlak voor kerst op 23 december weer dicht. De openingstijden zijn voor de verschillende pleinen hetzelfde. Op een dag na gelden er dagelijkse openingstijden.

Openingstijden

Maandag t/m zondag: 11.00 – 21.00.

Uitzondering

24 november: 18.00 – 21.00.

Dit is Totensonntag, de dag waarop de protenstantse kerken in Duitsland de doden herdenken. Deze dag vindt jaarlijks plaats op de zondag vóór de eerste zondag van de advent.

Wat is er verder te doen in Aken?

Karel de Grote

Naast de kerstmarkten is Aken ook een leuke stad voor bijvoorbeeld een weekendje weg. Karel de Grote bezorgde de stad in de 8ste eeuw zijn bekendheid. Hij liet er in 778 zijn koninklijk paleis bouwen en benoemde Aken tot de hoofdstad van zijn rijk. Van dit paleis is helaas niet veel meer over, het huidige stadhuis uit het paleis uitgebouwd. Karel de Grote stierf op 28 januari 814 in Aken, zijn tombe is tegenwoordig te vinden in de keizerskapel van de Dom.

Centre Charlemagne

Het stadmuseum Centre Charlemagne laat de geschiedenis van Aken zien met hierbij uiteraard veel aandacht voor Karel de Grote. Het museum staat waar in de middeleeuwen het gerechtsgebouw zich bevond, tussen de Dom (vroeger de Mariakerk) en het stadhuis (vroeger de Koningshal) in. In een ruimte van 800 m2 word je meegenomen langs de eerste nederzetting in de 5e eeuw v. Chr., langs Karel de Grote tot de moderne stad die Aken nu is.

Historische gebouwen in Aachen

In de stad zijn veel historische gebouwen te vinden die zeker te moeite waard zijn om te bezoeken. Denk hierbij aan het Rathaus (stadhuis), het Grashaus en Hans Löwenstein, maar ook zeker de Dom van Aken. De Dom is uitgebouwd uit de Mariakerk die werd gebouwd in opdracht van Karel de Grote.

Kuuroorden

Tegenwoordig staat Aken bekend als een stad vol met kuuroorden. Bij deze kuuroorden horen natuurlijk ook de warmwaterbronnen. De bekendste bronnen zijn de Elisenbrunnen (waar de kerstmarkten ooit zijn begonnen). Dit gebouw wordt nu gebruikt door de Toeristische Dienst, maar de verschillende bronnen in dit gebouw kun je nog steeds zien en proeven. De bron staat bekend om zijn zwavelhoudende water wat een vieze geur oplevert. Los van deze geur is de Elisenbrunnen een ‘must’ als je in Aken bent.

Winkelen in Aachen

In deze stad kun je ook verrassend goed winkelen. Elektronica, parfum en mode zijn in Duitsland vaak iets goedkoper dan hier in Nederland wat betekent dat je best wat kan halen nu je er toch bent. Aken kent twee belangrijke winkelstraten. De Adalbertstrasse en de Grosskölnstrasse. In de straatjes rond de pleinen zijn vooral kleine winkeltjes te vinden. Voor de grote warenhuizen moet je naar de Elisengalerie of de Galeria Kaufhof.

De reis naar Aken

Met vliegtuig naar Aken

Vliegen naar de kerstmarkt in Aken is geen verstandig optie. Het vliegveld van Aken is Maastricht-Aken en ligt op 40 kilometer van Aken. Er gaan alleen geen vluchten vanaf Nederlandse vliegvelden naar dit vliegveld. Daarnaast zou je alsnog naar Aken moeten rijden met de auto of meer dan een uur in de trein zitten.

Met de trein naar de kerstmarkt in Aken

Met de trein naar Aken is een goede optie. Je stapt in en na 1 of 2 keer overstappen ben je in Aken. Het nadeel van de trein is dat je niet onafhankelijk bent. Als de trein vertraging heeft, of je bent per ongeluk te laat, dan kun je de reis wel vergeten. Verder moet je nog opletten dat je ook weer op tijd bij de trein bent om terug te gaan naar huis, anders moet je verplicht een nachtje blijven slapen.

Busreis kerstmarkt Aken

Er gaan meerdere dagreizen naar Aachen met de bus. Deze reizen vertrekken ’s ochtends, je komt dan aan rond 11.00. Je moet helaas al wel weer terug zijn om 19.00 voor de terugreis. Voor sommige is dit een goede optie, maar anderen zien dit misschien helemaal niet zitten.

Met de auto naar Aken

Aken ligt zo’n 2 uur verwijderd van Utrecht en slechts 1 uur van Eindhoven. Aken ligt net over de grens met Nederland en is daarom een aantrekkelijke stad om te bezoeken voor Nederlanders. Veelal reis je met de auto, omdat Aken zo dicht bij Nederland ligt.

Met de auto ben je volledig zelfstandig in je doen en laten. Je kunt vertrekken waar en wanneer je wilt. De reis naar Aachen is goed te berijden. Vanaf Utrecht is het iets rond de 200km en vanaf Amsterdam is het 230km. Let er wel op dat er in Aachen een Umweltzone (milieuzone) geldt.

Ga je naar kerstmarkt Aken? Dan is het verstandig om een milieusticker voor Aken aan te schaffen. Sinds 1 februari 2016 is het verplicht om in Aken een milieusticker op je voorruit te hebben. Meer informatie over de milieuzone van Aken vind je op deze website.

Parkeren in Aken

Wanneer je met de auto naar Aken reist om de kerstmarkt te bezoeken, of om bijvoorbeeld de prachtige binnenstad te bezoeken, dan is het fijn als je een parkeerplek hebt. Gelukkig heeft Aken een ruim aanbod aan parkeerplaatsen in en rondom het centrum waar de kerstmarkt georganiseerd wordt. Je hoeft je dus niet druk te maken over een parkeerplek. Eigenlijk is in Aken overal betaald parkeren. Ik heb de parkeergarages in de binnenstad van Aken gerangschikt op prijs in onderstaande tabel:

[table id=aken responsive=scroll /]

Handige tip: In het centrum van de stad ligt de APAG Parkhause Rathaus, als je de auto hier neerzet ben vlakbij de Marktplatz en de Dom. Een andere parkeergarage hier dichtbij is de Contipark Parkhaus Grosskölnstrasse.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND