Kerstmarkten in Keulen

Bijgewerkt op 2018-08-30
Aanvraagformulier

De kerstmarkt in Keulen is een van de meest bijzondere en speciale kerstmarkten van Duitsland. De markt in Keulen is groot en in Keulen worden er meerdere kerstmarkten gehouden op bij onder andere de Dom van Keulen en bij de Altstadt en Heumarkt. Hetgeen wat de kerstmarkten in Keulen speciaal maakt is het decor. Pleinen vol met kerstkramen en straten en gebouwen vol met kerstverlichting geven een extra speciaal gevoel tijdens het bezoeken van de kerstmarkten. De kerstmarkten zijn te bereiken met het openbaar vervoer, maar ook per auto. Ga je met de auto naar de kerstmarkten van Keulen? Dan heb je een milieusticker nodig, omdat je de milieuzone van Keulen betreedt. Je kunt nu jouw vignet Keulen kopen op Duitsemilieusticker.nl.

Wanneer is de kerstmarkt Keulen 2019?

De kerstmarkt van Keulen vindt plaats vanaf 25 november tot en met 23 december 2019. Het hele kerstfestijn is verdeeld over 6 pleinen welke allemaal midden in het centrum van deze prachtige oude Duitse stad liggen. De verschillende pleinen hebben allemaal hun eigen openingstijden en festiviteiten.

Openingstijden van de kerstmarkten in Keulen 2019:

Omdat de kerstmarkt in Keulen over verschillende locaties is verdeeld is het handig om te weten hoe laat je op welke plek terecht kunt. Hieronder zie je een overzicht van de openingstijden per locatie.

Kerstmarkt bij de Dom van Keulen openingstijden:

Zondag t/m woensdag: 11:00 – 21:00

Donderdag + vrijdag: 11:00 – 22:00

Zaterdag: 10:00 – 22:00

Openingstijden kerstmarkt Neumarkt:

Zondag t/m donderdag 11:00 – 21:00
Vrijdag en zaterdag 11:00 – 22:00

Openingstijden weihnachtsmarkt Oude markt Keulen:

Dagelijks: 11:00 – 22:00

Openingstijden kerstmarkt bij de Haven van Keulen:

Zondag t/m donderdag 11:00 – 21:00
Vrijdag en zaterdag 11:00 – 22:00

Openingstijden Kerstmarkt Rudolfplatze:

Zondag t/m vrijdag 11:00 – 21:00
Zaterdag: 10:00 – 22:00

Openingstijden kerstmarkt Stadtgarten in Keulen:

Maandag t/m vrijdag: 16:00 – 21:30
Zaterdag + zondag: 12:00 – 21:30

 

Locaties van de Weihnachtsmarkt in Keulen

Dom van Keulen

Kerstmarkt dom van KeulenDe grootste kerstmarkt van Keulen wordt ieder jaar gehouden bij de Dom van Keulen. Met zo’n 150 kraampjes pal onder de Dom van Keulen is dit misschien wel de meest indrukwekkende locatie. De kraampjes verkopen vooral Duitse lekkernijen en producten. Vooral ’s avonds komt de markt helemaal tot leven. Met livemuziek op een podium midden op de markt en een miljoen lichtjes die alles verlichten, wordt dit echt een spectaculair gezicht.

De Dom van Keulen licht op loopafstand van de Hauptbahnhof (centraal station) en het centrum van Keulen. De Kerstmarkt van Keulen wordt gehouden op het plein voor de Dom van Keulen (Cologne Cathedral). Wat de kerstmarkt bij de Dom van Keulen zo bijzonder maakt is de Dom zelf, die gedurende de kerstmarkt versierd is met kerstverlichting. Tevens staat er elk jaar op het Domplein een kerstboom van maar liefst 25 meter hoog en wordt de kerstboom versierd met maar liefst 70.000 kerstlampjes!

Neumarkt

Keulen kent diverse grote kerstmarkten en de kerstmarkt van de Neumarkt hoort daar zeker bij. De Neumarkt is na de Alter markt het grootste plein binnen de oude binnenstad. Deze kerstmarkt is centraal gelegen in het centrum van Keulen en wordt ook wel de markt der engelen genoemd. De Neumarkt, ook wel de engeltjesmarkt genoemd, is een knussere markt die vooral bij Keulenaren populair is. Deze markt staat geheel in het teken van engelen. Bij de ingang van de markt moet je door een engeltjespoort lopen. Alle kramen hebben een witte uitstraling en over de markt lopen mensen verkleed als engelen. Er is zelfs een kans dat je een ‘echte’ engel tegen het lijf loopt. De kraampjes zien eruit als kleine huisjes die dicht op elkaar staan. Deze ‘huisjes’ verkopen de beste glühwein, warme chocolademelk en advocaat.

Reis je met de trein naar Keulen? Dan is deze markt goed te bereiken.

De kerstmarkt is bereikbaar met de trams U1, U3, U4, U7, U9 en U16 en je dient uit te stappen bij de tramhalte Neumarkt. Tevens is de markt ook te bereiken met de buslijnen 136 en 1486, je dient dan uit te stappen bij Neumarkt. Plan je reis met de tram voordat je de kerstmarkten gaat bezoeken.

Heimat der Heinzel – Oude markt

De markt van de Alter markt en de Heumarkt liggen naast elkaar vormen samen de een na grootste kerstmarkt van Keulen. Beide markten liggen vlak naast de rijn en bij de Deutzer Brücke.  Deze brug is tijdens de verschillende kerstmarkten verlicht, dit geeft in de avond extra veel sfeer tijdens het bezoeken van deze kerstmarkt. Tevens ligt deze markt vlakbij het Hard Rock Cafe Köln.

Wanneer je het los van elkaar ziet zou je kunnen zeggen dat aan de rand van het centrum en niet ver van de Dom vandaan ligt de oude markt. Deze kerstmarkt met zijn Charles Dickenssfeer creëert een hele rustige en gezellige sfeer. Met 180 kraampjes is er genoeg te doen, er zijn zelfs een kunstijsbaan en een mini-reuzenrad. De producten die worden verkocht komen van over de hele wereld. Er wordt door de Heinzelmännchen gezorgd dat er geen moderne producten te koop zijn.

In 1826 schreef Ernst Weyden het verhaal over de Heinzelmännchen. Deze kabouters deden ’s nachts al het werk zodat de Keulenaren overdag lekker lui konden zijn. Dit ging zo door totdat de vrouw van een kleermaker zo nieuwsgierig was naar de kabouters dat zij ’s nachts bonen had neergelegd zodat de kabouters zouden uitglijden. De kabouters waren hierna zo boos dat ze nooit meer zijn teruggekomen. Vanaf dat moment moesten de inwoners van Keulen al het werk zelf doen.

De kerstmarkt is bereikbaar met de trams U1, U5, U7, U9 en je dient uit te stappen bij de tramhalte Heumarkt, Rathaus. Tevens is de markt te bereiken met de bus, de buslijnen 106, 132 en 133 komen langs de kerst markt van Alter markt en Heumarkt en je dient uit te stappen bij de bushalte van Heumarkt, Rathaus.

Haven van Keulen

kerstmarkt schocolademuseum keulenDe kerstmarkt bij de haven van Keulen is modern en stijlvol. Deze markt bevindt zich bij het chocolademuseum. Het leuke van deze markt is het feit dat deze zich voor het grootste deel op het water bevindt. De markt ligt direct aan de rijn en wordt jaarlijks bezet door zo’n 80 verschillende kramen die op een groot Rijnschip staan. Omdat dit natuurlijk gerelateerd is aan het water en de rivier zijn veel van de etenswaren die te vinden zijn visgerechten. De plek in de haven van Keulen is historisch, de kerstmarkt werd hier in de middeleeuwen al gehouden. De kerstmarkt kijkt uit over de rijn en alle gebouwen en bruggen die tijdens deze markten versierd zijn met kerstverlichting.

De kerstmarkt is bereikbaar met de buslijn 133 en je dient uit te stappen bij de bushalte Schokolademuseum.

Sinterklaasdorp Rudolfplatze

kerstmarkt rudolfplatzHet sinterklaasdorp bij Rudolfplatz, ook wel kerstmarkt bij de Rudolfplatz genoemd, is heel wat kleiner dan alle andere kerstmarkten in Keulen.

Omdat deze kerstmarkt elk jaar een ander sprookje als thema heeft is dit de ideale markt voor kinderen. Het is ook een wat kleinere markt en een stukje lopen van de anderen. Er staan wel een hele grote opgeblazen Kerstman en een reusachtige advent kalender.

De markt wordt gehouden rondom de Hahnentorburg. Hier vindt je tijdens deze markt onder andere het huis van de kerstman, een gigantische adventkalender, een dorpskapel en een kinderwerktplaats. Deze kerstmarkt ligt niet in de buurt van de andere kerstmarkten, maar is zeker de moeite waard om te bezoeken als je van een meer traditionele kerstmarkt houdt.

Stadtgarten

Ook wel gezien als de minst commerciële kerstmarkt van Keulen, ligt zoals de naam al doet vermoeden, bij het park. Deze rustige en minder toeristische markt heeft vooral ambachtelijke producten. Maar laat je niet misleiden, het is zeker niet saai. ’s Avonds zijn er optredens van popspelers, vuurspuwers en verhalenvertellers.

Christmas Avenue / De Roze Kerstmarkt

De Christmas Avenue is een wat andere kerstmarkt van Keulen. Deze kerstmarkt is de homo- en lesbische kerstmarkt van Keulen en is gelegen tussen de Schaafenstrasse en de Rudolfplatz. De stalletjes verkopen vooral hapjes en drankjes. Bij deze markt kan je niet alleen lekker eten en winkelen, maar ook genieten van cabaret en verschillende optredens en shows.

De kerstmarkt van de schaafenstrasse is te bereiken via de trams en bussen die in Keulen rijden. De markt is te bereiken met de tram via U1, U7, U12 en U15. Je dient uit te stappen bij de tramhalte Rudolfplatz. Ook kan je de kerstmarkt met de bussen 136 en 146 nemen en uitstappen bij de bushalte van Rudolfplatz. Het netwerk van Trams vindt je hier.

 

Wat is nog meer leuk te doen in Keulen?

Naast de kerstmarkten zijn er in Keulen nog meer leuke dingen te doen. Zo kun je uiteraard heerlijk gaan kerstshoppen. Keulen kent twee grote winkelstraten, de Hohe Strasse en Schildergasse. Hier kun je de meeste winkels in Keulen vinden. De Schildergasse is de winkelstraat met alle grote internationale merken. De hele straat is ook alleen voor voetgangers, je zult er dus geen last van fietsers en auto’s hebben. De Hohe Strasse wordt vaak gezien als een leuk startpunt voor je shopping-uitje. Vergeet de kleine straatjes ook niet mee te pikken. Alles is mooi versierd en er worden veel concerten gegeven op straat.

Je kunt natuurlijk ook na de kerstmarkten naar Keulen gaan om er Oud en Nieuw te vieren. Er zijn genoeg locaties door de stad waar er met grote groepen mensen het nieuwe jaar wordt gevierd. Op het plein bij de Dom van Keulen steken jonge Keulenaren veel vuurwerk af!

Keulen heeft natuurlijk nog veel meer te bieden dan de kerstmarkten. Benieuwd wat je nog meer kunt doen? Bekijk dan onze pagina bezienswaardigheden in Keulen.

De reis naar Keulen

Er zijn eigenlijk vier manieren om naar Keulen te reizen. Je kunt met het vliegtuig, de bus, de trein en natuurlijk de auto. Uiteraard heeft elke methode haar voor- en nadelen.

Vliegtuig

Reizen met het vliegtuig is zeer af te raden. Er gaan geen directe vluchten naar Keulen wat betekent dat je voor het kleine stukje moet overstappen. Alleen de reistijd van de bus is langer.

Busreis kerstmarkt keulen

Er gaan meerdere bussen als dagtocht naar Keulen. Je stapt ’s ochtends op de bus om ’s avonds weer terug te gaan naar huis. Een dagtocht is sneller dan het vliegtuig, maar als je zelf met de bus gaat dan ben je al gauw meer dan 7u aan het reizen. Het voordeel van een georganiseerde busreis is echter wel dat je midden in het centrum wordt afgezet en dat niemand de BOB hoeft te zijn. Tevens geeft een busreis je de meeste vrij besteedbare tijd in de stad zelf en de meeste ontspanning tijdens de reis. Je kan namelijk lekker relaxen of slapen tijdens de busreis.

De trein

De trein is een goed middel om mee te reizen naar Keulen. Tickets zijn niet duur en je staat vanaf Amsterdam binnen 3u in het centrum van Keulen. Het is dus iets korter dan met de bus. Alleen je bent, zeker als je een dagje uit wilt wel gebonden aan de treintijden. De bus gaat vaak heel vroeg weg en laat terug, dat is met de trein meestal niet mogelijk.

De auto

Als laatste optie hebben we de auto. Het grote voordeel van de auto is dat je helemaal zelfstandig bent. Je kunt vertrekken waar en wanneer je wilt. Keulen ligt niet heel ver over de grens. Vanaf Utrecht ben je binnen 2,5 uur in Keulen, vanaf Amsterdam is het minder dan 3 uur. Woon je dichterbij de grens dan ben je helemaal snel in Keulen. Let er wel op, in Keulen is een milieuzone (umweltzone). Je hebt in Keulen een groene milieusticker nodig om het centrum in te mogen. Het bestellen van een milieusticker is niet ingewikkeld.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND