Kölsch – Het bier uit Keulen

Bijgewerkt op 2020-03-27
Aanvraagformulier

Houd je van Duits bier drinken en ben je op citytrip naar Keulen, dan kan je niet om Kölsch bier heen. Het Keulse bier mag enkel in de stad Keulen gebrouwen worden en is daardoor uniek! In dit artikel vertellen we alles over Kölsch en hebben we 6 plekken op een rijtje gezet waar je Kölsch in Keulen kunt drinken, zo ook bij een heuse brouwerij! Ga je overigens met de auto naar Keulen, vergeet dan niet een milieusticker aan te schaffen. Alles over de Umweltzone Keulen vind je hier.

 

Meer over Kölsch bier

in tegenstelling tot Kölsch hebben veel Duitse bieren een lage gisting. Door de hoge gisting is het Keulse bier zo uniek. Het alcohol percentage ligt rond de 4,8% en het biertje is goudkleurig. De smaak wordt vaak omschreven licht en soepel met een mild aroma. Bovendien is het niet erg bitter omdat de hop nadrukkelijk aanwezig is. Kölsch bier lijkt enigszins op een pilsener maar is in tegenstelling bovengistend. Kölsch bier mag enkel in en rondom Keulen gebrouwen worden door lokale brouwerijen. Enkele bekende merken zijn Früh Kölsch, Gaffel Kölsch en Brauhäuser.

Kölsch mag sinds 1997 alleen nog maar in Keulen worden gebrouwen. De stijl is namelijk beschermd op Europees niveau beschermd. De vereniging van brouwers stelde deze bescherming op in 1986 onder de naam Kölsch Konvention. Deze vereniging, de Kölner Brauerei Verband, bestaat uit ongeveer 19 Duitse brouwerijen.

Kölsch heette echter vroeger Wies, het Keulse dialect voor Weiss (wit). Dit witte biertje was de ongefilterde versie van het hedendaagse en heldere Kölsch. Zoals bij veel andere biersoorten is de gebruikte graansoort voor Kölsch gerst. Het bijzondere is dat de gerst die gebruikt wordt in Duitsland groeit iets ten westen van Keulen. Alles in dit biertje is dus Duits!

 

Köbes

Kölsch wordt gedronken uit een hoog en dun glas genaamd Stange. Dit Kölschglas is slechts 0,2 liter, een overblijfsel van vroeger. Wanneer je glas leeg is geeft de Köbes (Kölsch tapper) je automatisch een nieuw biertje. Wil je geen Kölsch meer, dan leg je een bierviltje op je glas. Dit is het teken voor de Köbes dat je voldoende Kölsch hebt gedronken. Bij elk Kölsch biertje wordt er een streepje op je bierviltje gezet, zo weet je aan het eind van de avond hoeveel bier je moet afrekenen. De Köbes loopt rond met een Kranz van hout of metaal waar alle stange op staan. De Kölsch-Kranz is een soort dienblad met draagarm waar precies 18 biertjes op passen. Is dit niet voldoende, dan kan je ook een pittermännchen bestellen, een vat Kölsch van 10 liter. Deze wordt naar je tafel gebracht zodat je zelf bier kunt tappen.

bier op de band in de fabriek

Kolsch bier drinken in Keulen

Brauhaus Pütz

Bij de brouwerij Brauhaus Pütz kun je het bier Mühlen Kölsch drinken. Het restaurant staat voornamelijk bekend om de goede Schnitzel en stevige Bratwurst, maar daarnaast serveren ze ook het Keulse bier. Het is wel belangrijk om hier te reserveren mocht je ook willen eten. De kroeg ligt in de hippe wijk in Keulen het Belgisches Viertel.

 

Brauerei zur Malzmühle

Waar Brauhaus Pütz enkel Mühlen Kolsch serveert, wordt het bij Brauerei zul Malzmühle ook gebrouwen. Je kunt de kroeg vinden aan de Heumarkt, vlakbij de Dom van Keulen. De brauerei is overigens een eetkroeg en hotel. Wil je zien hoe ze het bier brouwen, dan kun je bij het brauhaus een rondleiding nemen. Op deze manier leer je alles over het Keulse bier van de smaak, tot de hop en de brouwers.

 

Pfäffgen Kolsch

Bierbrouwerij Pfäffgen is dé plek om op traditionele wijze Kölsch te drinken. Je vindt hier namelijk de Köbes, het traditionele glas Stange en de Kranz. Bovendien brouwen ze het bier zelf in Keulen. De schnitzel is hier overigens ook erg goed. Wil je hier eten of drinken, zorg dan dat je op tijd reserveert. De brauerei heeft dan misschien wel honderd tafels staan, het zit altijd vol.

 

Früh am Dom

Een gezellige kroeg waar ze zelf het bier brouwen, dat is Früh am Dom. In de kelder van het brauhaus staat de brouwerij waar het bier wordt gebrouwen. De Kölsch kun je vervolgens drinken in de typische Duitse biergarten. Uiteraard kun je hier ook prima een ander biertje drinken, of zelfs wat eten in het restaurant. Het restaurant ligt vlakbij de Dom van Keulen en het Museum Ludwig.

 

Braustelle

Braustelle is een van de kleinste brouwerijen van Keulen waar je authentieke Kölsch kunt drinken. Deze bierbrouwerij in Keulen is ontzettend gezellig om Kölsch te nuttigen. Toch zin in ander biersoort, dat is geen probleem. Ze brouwen hier naast Kölsch namelijk nog meer traditionele bieren uit Duitsland. Voor €3,50 per persoon kun je een rondleiding krijgen in deze kleine brouwerij in Keulen.

 

Brauhaus Reissdorf

Het laatste brauhaus in het rijtje bier brouwerijen in Keulen. Reissdorf Kölsch is het eigen gemaakte biertje van de brouwerij en wordt al vanaf het jaar 1894 gebrouwen. Leuk feitje is dat de bierbrouwerij tijdens de tweede wereldoorlog draaiende werd gehouden door de vrouwen van de brouwers. Deze stonden namelijk aan het front. Reissdorf Kölsch is misschien het bekendste Kölsch merk van Keulen (en Duitse biermerken in het algemeen). Het is dan ook zeker de moeite waard om hier een glas bier te nuttigen.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND