Lockdown In Duitsland

Bijgewerkt op 2020-05-15
Aanvraagformulier

Nu de lockdown in Nederland en Duitsland langzaamaan wordt opgeheven gaan meer mensen met de auto naar Duitsland. Onze Oosterburen hanteren strenge voorwaarden om je vrij binnen Duitsland te bewegen. Ben je van plan om binnenkort naar Duitsland te gaan dan is dit artikel een must read.

Lockdown In Duitsland

Tijdens de Coronacrisis zijn de grenzen tussen Nederland en Duitsland zijn nooit echt op slot geweest. Toch heeft het Coronavirus onze bewegingsvrijheid de afgelopen maanden flink aangetast.

Niet noodzakelijke reizen werden door zowel de Nederlandse en Duitse overheid ontraden. Door lokale autoriteiten werd er dan ook volop gecontroleerd, met name bij het oversteken van de grens.

Nog steeds geldt dat reizen naar Duitsland enkel mag met een dwingende reden. Helaas, toeristische reizen gelden niet als dwingende reden.

Gelukkig wordt er vanuit de Europese Commissie hard gewerkt aan een protocol wat ervoor moet zorgen dat er binnen Europa op een verantwoorde manier vakantie gevierd kan worden. Dit is op het moment van schrijven nog niet bekent gemaakt.

Grens Gesloten Voor Toeristen

 

Versoepeling Lockdown In Duitsland – wat betekent dit voor jou

Dankzij het dalende aantal Corona besmettingen wordt de eerdergenoemde grenscontrole de komende weken teruggeschroefd. We kunnen langzaamaan weer met de auto gaan reizen naar en door Duitsland. Dit betekent niet dat alles weer bij het oude is.

Toeristische reizen en de Duitse Lockdown

Op 6 mei jl. heeft de Duitse regering aangekondigd het toerisme weer langzaam op te starten. De Duitse deelstaten mogen zelf bepalen of zij toeristische reizen toestaan. Uiteraard dient ieder betrokken bedrijf zich aan strenge Corona maatregelen te voldoen. Gevolg is dat de ene deelstaat toerisme toestaat, de ander niet. Controleer voor je op reis gaat of dit is toegestaan in de te bezoeken deelstaat.

Tweede woning

Het bezoeken van een tweede woning is geen dwingende reden. Heb jij een tweede vakantiewoning in Duitsland? Dan mag je deze officieel niet bezoeken. Sterker nog, er zijn Duitse gemeentes die het bezoeken van deze huizen in zijn geheel heeft verboden.

In het besluit van de Duitse regering van 6 mei jl. heeft men verder besloten dat het verbod op niet noodzakelijke reizen tot en met 14 juni 2020 wordt verlengd.

Openstelling Winkels

Sinds eind april mogen kleine winkels weer openen. Er gelden strenge regels voor bezoekers. Zo is het verplicht om een mondkapje te dragen en dient er voldoende afstand te worden bewaard. Enkel kleine winkels zijn open, grote winkelcentra blijven meestal gesloten.

Uitzondering hierop is Centro Oberhausen. Enkele winkels binnen dit grote winkelcentrum zijn wel open.

Mondkapje Verplicht In Duitse Winkels

 

Handig Overzicht Met Duitse Coronamaatregelen

Zoals gezegd mogen Duitse provincies, de Duitse Bundesländer, zelf bepalen wanneer specifieke sectoren opengaan. Elke provincie heeft andere maatregelen ingevoerd tegen het Coronavirus. Het versoepelen van de lockdown verschilt dus per regio. Hieronder vind je een handig overzicht met landelijke maatregelen:

  • Mondkapjes, eventueel zelf gemaakt, zijn verplicht in het OV en bij winkels en tankstations;
  • Minimaal 1,5 meter afstand wanneer je met iemand buiten je eigen huishouden op straat bent;
  • Je mag met maximaal 1 persoon buiten je eigen huishouden op straat zijn;
  • Verbod op reizigers van buiten de EU;
  • Openen winkels enkel bij het doorvoeren van gepaste Coronamaatregelen.
  • OV gebruiken voor alleen essentiële reizen.
  • Grenzen tussen Nederland en België blijven vooralsnog open. Andere grenzen zijn gesloten.
  • Alle grote evenementen tot ten minste 31 augustus zijn verboden.

 

Naar Duitsland In De Zomervakantie

In samenwerking met andere landen werkt Duitsland, onder leiding van de Europese Commissie, aan een plan voor de zomervakantie. De verwachting is dat er medio juni meer duidelijkheid is over het reizen in de zomer van 2020. De Oost-Europese landen Slovenië en Tsjechië hebben relatief weinig Corona gevallen. De grenzen met deze landen gaan waarschijnlijk op korte termijn al open.  Op dit moment is er echter nog veel onduidelijkheid. Of en hoe men kan reizen de komende zomer in Duitsland is nog niet duidelijk.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND