Milieusticker Duitsland Kenteken Check

In Duitsland zijn steeds meer milieuzones (Umweltzones): gebieden waar je alleen met je auto mag komen als je een milieusticker van een bepaalde kleur hebt. De kleur van de sticker is gekoppeld aan het kenteken van je auto. Voor welke milieusticker jouw voertuig in aanmerking komt, hangt af van de gegevens over de uitstoot van je auto. Hieronder kun je door het invullen van je kenteken alvast online checken welke milieusticker jouw auto krijgt.

 

Doe de online milieuzone kenteken check:

 

OPTIE TOT kentekencheck

 

Milieustickers Duitsland: wat is het verschil?

Er zijn stickers in drie kleuren, volgens het stoplichtsysteem: groen, geel en rood. Daarnaast  kan je auto ook te oud zijn voor een sticker en er zijn voertuigen die vrijstelling krijgen van de milieusticker.

 

We zetten de belangrijkste kenmerken voor je op een rij:

 • De groene milieusticker is bedoeld voor alle voertuigen met een dieselmotor, met een bouwjaar vanaf 1 januari 2006. Ook dieselauto’s met een uitlaatgasnorm Euro-4 en Euro-5 krijgen een groene sticker, net als dieselvoertuigen die voldeden aan Euronorm-3, maar een goedgekeurd roetfilter hebben.
  Voor auto’s met een benzinemotor of een LPG-installatie zijn de voorwaarden veel ruimer. Zij krijgen al een groene milieusticker als ze een datum eerste toelating hebben van na 31 december 1992. Verder kunnen ze zelfs als ze slechts voldoen aan Euronorm-1 al een groene sticker krijgen. Doe daarvoor de check hierboven.
  Vervoermiddelen met een hybride motor, elektrische aandrijving of een brandstofcel (waterstof) krijgen ook een groene milieusticker. 
 • De gele sticker is voor dieselvoertuigen die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-3. Ook auto’s met een Euro-2-norm en een goedgekeurd roetfilter krijgen een gele sticker.
  Deze milieusticker is overigens in bijna geen enkele milieuzone in Duitsland meer toegestaan.  
 • De rode sticker is niet meer beschikbaar, omdat auto’s met de gegevens die hiervoor gelden niet meer worden toegelaten in de milieuzones van Duitse steden. 

 

 • Vrijstelling: dan zijn er nog voertuigen die zonder vignet Duitsland door mogen rijden. Zij zijn vrijgesteld van een milieusticker. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om gemotoriseerde tweewielers, zoals snorfietsen, brommers en motoren. Ook tractoren, werkverkeer en voertuigen van hulpdiensten hebben geen milieusticker nodig, net als voertuigen van mensen met een Europese Gehandicaptenparkeerkaart.

 

 • Oldtimers: Auto’s en andere voertuigen met een in de EU geregistreerde historisch kenteken (zoals de Nederlandse blauwe kentekenplaat) van tenminste 30 jaar oud mogen de Duitse milieuzones ook in zonder milieusticker vanwege hun leeftijd.

 

Wanneer heb je een milieusticker nodig?

Veel steden in Duitsland hebben milieuzones. Daarnaast zijn er ook andere gebieden die zijn aangemerkt als Umweltzone. Wanneer je van plan bent door deze gebieden te rijden met je auto, bestaat de verplichting om een (groene) sticker aan te schaffen, die je via onze site kunt kopen. Je krijgt een boete als je zonder sticker wordt betrapt met je voertuig.

 

Wanneer je alleen op een Autobahn (snelweg) door Duitsland rijdt, hoef je geen sticker aan te schaffen.

 

Waarom is er de milieu sticker Duitsland?

Steden, dorpen en regio’s in Duitsland willen een gezondere, schonere lucht. Om die luchtkwaliteit te verbeteren, laten ze alleen een voertuig toe als die een schone(re) en milieuvriendelijke motor heeft.

 

Waar moet ik de sticker plakken?

De groene sticker plak je aan de passagierskant van je auto, aan de binnenkant van de ruit. Dit om ervoor te zorgen dat de sticker niet wordt gestolen.

 

Hoe lang is de sticker geldig?

Je krijgt de milieusticker op basis van de gegevens van je voertuig. Daarom is de sticker onbeperkt geldig.

 

Waar koop je een milieusticker?

Ga je binnenkort met de auto naar Duitsland, schaf dan op tijd je milieusticker aan. Het gemakkelijkst koop je die op deze website.