Ondanks de Coronamaatregelen versturen wij elke dag nog milieustickers. Voor 17:00 besteld is morgen geleverd met PostNL.

Musea Keulen top 10

Bijgewerkt op 2020-03-24
Aanvraagformulier

Keulen is rijk aan museums en een stedentrip is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan een van de musea in Keulen. In dit artikel staat een overzicht van de 10 leukste musea Keulen. Ga je met de auto naar de stad, vergeet dan niet een Umweltplakette Keulen aan te schaffen. De meeste musea in Keulen liggen namelijk in de milieuzone.

 

Top 10 musea in Keulen

Chocolademuseum

Het Imhoff Schokoladenmuseum is verreweg een van de populairste musea in Keulen. Hier leer je alles over de verwerking van cacao en de productie van chocolade. Je begint het bezoek bij de cacaobonen waar wordt uitgelegd hoe deze worden verwerkt tot chocola. Je loopt langs allerlei machines waar je de productie stapsgewijs kunt volgen. Vervolgens kun je van het Schokoladenmuseum naar het Schokoladen Atelier waar je kunt zien hoe bonbons gemaakt worden. Breng tot slot een bezoek aan de Lindt chocolade winkel of aan het grand café om het bezoek af te sluiten. Het chocolademuseum ligt naast de Rijn rivier in Keulen. Ben je aan het fietsen langs de Rijn, dan is het schokoladenmuseum een leuke tussenstop.

 

Museum Ludwig

Het Ludwig museum mag zeker niet ontbreken wanneer je musea in Keulen gaat bezoeken. Het museum Ludwig richt zich op moderne beeldende kunst van de 20e en 21e eeuw. Het is hét musea voor moderne kunst en is zelfs leuk om te bezoeken wanneer je niet zo kunstzinnig bent aangelegd. Een groot gedeelte van de kunst is de verzameling Pop-Art. Maar daarnaast heeft het Ludwig museum in Keulen ook een collectie met stukken van Pablo Picasso.

 

Wallraf-Richartz-Museum

Het Wallraf Richartz Museum is een van de oudste musea in Keulen. Het vertegenwoordigd voornamelijk Duitse schilders maar heeft ook kunstwerken van Rembrandt of Vincent van Gogh. Het museum richt zich voornamelijk op beeldende kunst uit Europa van de 13e tot de 20e eeuw. Tijdens een bezoek kun je schilderijen uit de middeleeuwen, renaissance, of juist meer moderne schilderijen uit de 19e of 20e eeuw zien. Het museum ligt in Keulen centrum en is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

 

EL DE Haus

Wanneer je geïnteresseerd bent in de tweede wereldoorlog mag een bezoek aan het NS Documentatiecentrum niet ontbreken. het NS-Dokumentationszentrum der Stadt Köln is het hoofdkwartier van Gestapo, de Duitse geheime politie, en is gevestigd in het EL-DE Haus. Het is zowel een museum als een onderzoekscentrum, maar de meeste toeristen gaan hier naartoe om de martelkerkers te bekijken. Daarnaast wordt hier een duidelijk beeld geschetst hoe het leven was tijdens de nazi tijd in Duitsland.

 

Duftmuseum

Eau de Cologne, wat Keuls water betekend, komt oorspronkelijk uit Keulen. Het Farina Haus is dan misschien ook wel het bekendste parfum huis ter wereld. Hier wordt namelijk vandaag der dag nog steeds de originele eau de cologne geproduceerd. Naast de fabriek omvat het Farina Haus nu ook een parfummuseum, Duftmuseum im Farina-Haus, waar je alles over de productie en de geschiedenis kunt leren.

 

4711 Eau de Cologne

Een van de bekendste en grootste merken van eau de cologne is 4711. Het parfumhuis is omgetoverd in een museum en een winkel waar je alles over de parfum 4711 te weten komt. In de winkel kun je nog steeds het authentieke parfumflesje kopen waarmee het huis in de 19e eeuw bekend werd. De naam 4711 komt van het huisnummer van de parfum fabrikant.

 

Römisch-Germanisches museum

Het Romeins Germaans museum vertelt de geschiedenis van Keulen in de Romeinse tijd. Keulen is namelijk bijna 500 jaar deel geweest van het Romeinse Rijk. Aan de hand van archeologische vondsten verteld het Germanisches Nationalmuseum alles over het vroegere Keulen. Het musea is in het bezit van de grootste collectie Romeinse glaswerk ter wereld! Bovendien kun je een kijkje nemen in het dagelijks leven van de Romeinen in Keulen.

romeinse glazen vazen in het romeins Germaans museum Keulen

Kolumba museum Keulen

Het Kolumba museum is een van de meest bijzondere en oudste musea in Keulen. De voormalige kerk St. Kolumba werd tijdens de tweede wereldoorlog verwoest. Op deze plek staat nu het Kolumba Museum. Het gebouw werd in 2007 geopend en is op zichzelf al bewonderenswaardig. De architect heeft het museum gebouwd met overgeven muurresten en ruïnes van de kerk te gebruiken. De bezienswaardigheden zijn opgravingen en restanten uit de Romeinse tijd. Daarnaast wordt er jaarlijks tentoonstellingen kunst getoond rond September.

 

Kölnisches Stadtmuseum

Het Kölnisches Stadtmuseum is een van de weinige musea in Keulen die volledig over de stad zelf gaat. De gehele geschiedenis van de stad vanaf 12 eeuwen geleden tot vandaag kun je in dit museum vinden. De verzameling is ontzettend divers en neemt je mee in de grote gebeurtenissen die stad heeft meegemaakt.

 

Museum Schnütgen

Het Museum Schnütgen is een bijzonder museum omdat het gevestigd is in een kerk. Je vindt hier voornamelijk kunstwerken uit de middeleeuwen zoals beelden, houtsnijwerken, of schilderijen. Het aanbod is met 2000 kunstwerken ontzettend gevarieerd. Ook bijzonder is dat de expositieruimte van het museum maar liefst duizend jaar oud is. Al met al, Schnütgen is zeker een bezoekje waard.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND