Ondanks de Coronamaatregelen versturen wij elke dag nog milieustickers. Voor 17:00 besteld is morgen geleverd met PostNL.

Museum Ludwig in Keulen

Bijgewerkt op 2020-03-25
Aanvraagformulier

Het Museum Ludwig is hét museum voor moderne beeldende kunst in Keulen. Het grootste gedeelte van de werken in het Museum Ludwig is gericht op moderne kunst uit de 20e en 21e eeuw. De verzameling Amerikaanse pop-art staat dan ook centraal in het Keulen museum. Dit museum mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens een bezoek aan Keulen. Ga je overigens met de auto naar de stad, dan is het belangrijk om te weten dat het Museum Ludwig in de milieuzone ligt. Alles over de milieusticker lees je op deze pagina.

 

Moderne kunst in het Ludwig Museum

Dit museum Keulen  staat voornamelijk bekend om de collectie Amerikaanse pop-art. Daarnaast heeft het echter nog vele andere art zoals de kunst verzameling van de Russische Avant-garde en zelfs art van kunstenaars als Pablo Picasso. Het Museum Ludwig heeft zowel een permanente als een wisselende collectie kunstwerken van diverse kunstenaars. De meeste kunst is gericht op moderne beeldende kunst. Een overzicht en informatie van de permanente collectie vind je hier.

 

Pop-Art

Het Museum-Ludwig in Keulen heeft de grootste Amerikaanse Pop Art collectie buiten de Verenigde Staten. De collectie omvat kunstwerken uit de jaren 60. Hier vind je kunstwerken als MMaybe – A Girl’s Picture (1965) van Roy Lichtenstein, Soft Washstand (1965) van Claes Oldenburg, of Great America Oude No. 98 (1967) van Tom Wesselmann. Bovendien vind je hier ook namen als Andy Warhol, James Rosenquist, Robert Rauschenberg en Jasper Johns.

 

Haubrich Collectie

De Haubrich collectie is vernoemd naar de advocaat Josef Haubrich. Na de tweede wereldoorlog doneerde Haubrich verloren schilderijen van het Duits expressionisme aan het Museum Ludwig in Köln. De werken stammen uit de 20ste eeuw en worden vertegenwoordigd door kunstenaars als Max Beckmann, Paula Modersohn-Becker, Wilhelm Lehmbruck, Marc Chagall, Eric Heckel, Karl Schmidt-Rottluff, August Macke en Heinrich Hoerle. Bovendien vind je kunstwerken als Portrait of Dr. Hans Koch (1921) van Otto Dix en Kirchner’s Halbakt met Hut (1911) Ernst Ludwig.

 

Pablo Picasso

Dit museum in Duitsland heeft een van de grootste collecties van Pablo Picasso. Na Parijs en Barcelona heeft het Museum Ludwig meer dan 900 kunstwerken van Pablo Picasso. Je vind hier
bekende schilderijen als Harlequin with Folded Hands (1923), Woman with Artichoke (1941), maar ook sculpturen als Tête de femme (1941) en Woman with Pram (1950). Ten slotte vind je hier kunst werken als Suite Vollard (1930-1937), Suite 345 (1968), en Suite 156 (1970-1971).

 

Russische Avant-Garde

De exclusieve exhibitie van Russische Avant-Garde kunst in het Museum Ludwig stamt uit het jaar 1905 tot 1935. Je vind hier werken van Kazimir Malevich, Alexander Rodchenko, Natalio Goncharova en Mikhail Larionov.

 

Abstracte kunstcollectie

Ludwig heeft ook een mooie tentoonstelling abstracte kunst uit de jaren 60. Zo vind je hier werken van onder andere Jackson Pollock, Frank Stella en Mark Rothko. Ook schilderijen van minimalistische en conceptuele kunstenaars als Eva Hesse en Carl Andre worden hier getoond. Eerdere abstracte Europese tendensen uit de jaren 50 worden tentoongesteld met kunstenaars als Hans Hartung, Jean Dubuffet en Pierre Soulages. Bovendien heeft het museum de meest uitgebreide collectie van Ernst Wilhelm Nay verzameld.

 

Andere collecties in het Museum Ludwig

Naast de bovengenoemde kunstcollecties heeft het museum in Köln nog veel meer kunstwerken. Zo heeft het een tentoonstelling kunst uit het Rijnland met onder andere Joseph Beuys, Andreas Gursky en Martin Kippenberger. Bovendien heeft het museum een verzameling historische fotografie met de collectie Agfa-Photo-Historama. Ten slotte kun je sinds 2008 hier kunst van Sigmar Polke vinden.

Bovendien heeft het museum ook een kleine bibliotheek waar meerdere kunstzinnige evenementen worden georganiseerd. Ook zit de Kölner Philharmonie en Kunst und Museumsbibliothek der Stadt Köln in het gebouw gevestigd. Naast de permanente exhibities heeft het museum ook veel wisselende collecties. De tentoonstellingen wisselen elke paar maanden maar zijn bijna altijd gericht op moderne kunst. Elke keer als je het museum bezoekt, zie je weer andere werken. Wil je nog meer musea bezoeken? Bekijk dan ons overzicht leukste musea Keulen.

Ludwig museum keulen

Algemene informatie over het museum

Het Museum Ludwig is gevestigd op de Heinrich-Böll-Platz en is eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Het gebouw is namelijk gelegen naast de rivier de Rijn en vlakbij de Dom van Keulen. Met het openbaar vervoer kun je de lijnen 5, 16 en 18 nemen met de U-Bahn.

De openingstijden van het museum zijn Dinsdag tot en met Zondag van 10:00 tot 18:00 met uitzondering van elke eerste Donderdag van de maand waar het museum tot 22:00 geopend is. Op maandag is het museum gesloten. Entree tickets zijn €11 voor volwassenen. Ben je minderjarig dan mag je gratis naar binnen. Voor studenten geldt een gereduceerd tarief van €7,50.

Ben je nou klaar met jouw bezoek, dan kan je als afsluiter een koffie of Kölsch bier drinken bij het café en restaurant.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND