Verkeersregels In Duitsland

Bijgewerkt op 2018-12-07
Aanvraagformulier

Duitsland is een prachtig land om te bezoeken! Het land is groot en afwisselend, de natuur is er mooi, de cultuur is rijk en de mensen zijn er vriendelijk. Bovendien is Duitsland dichtbij en leent dit land zich dus uitstekend voor een dagje weg, zeker vanuit Nederland. Het is heel goed te doen om met de auto naar Duitsland te gaan voor een stedentripje, een weekendje weg, een dagje weg of misschien wel een lange(re) vakantie. Er zijn in Duitsland immers enorm veel mooie plekken en er zijn veel leuke plaatsen in Duitsland net over de grens. Maar als je gaat autorijden in Duitsland, dan raden wij het je wel aan om je te verdiepen in de verkeersregels in Duitsland. Hoewel de verkeersregels in Duitsland niet enorm verschillen van de regels zoals wij die in Nederland kennen, zijn er wel afwijkende regels waar je van moet weten om veilig deel te kunnen nemen aan het Duitse verkeer. Wil je meer weten over de verkeersregels in Duitsland en bijvoorbeeld de maximumsnelheid in Duitsland? En ben je benieuwd welke spullen er verplicht zijn in de auto in Duitsland zoals het milieuvignet Duitsland? Lees dan snel verder en bereid je voor op een onbezorgde en veilige autorit naar onze oosterburen!

De algemene verkeersregels in Duitsland 

Zoals hierboven al gezegd werd, zijn er veel verkeersregels die zowel voor de Nederlandse als voor de Duitse wegen gelden, maar zijn er ook een aantal verkeersregels in Duitsland die afwijken van de verkeersregels zoals wij die in Nederland kennen. Wij hebben hieronder een overzicht gemaakt van de verkeersregels die afwijken van de Nederlandse regels. Lees dus gauw verder!

Regels met betrekking tot veilig rijden 

  • Voor bestuurders jonger dan 21 jaar geldt een totaal alcohol- en drugsverbod. Er mag geen alcohol of drugs gevonden worden in het bloed.
  • Voor bestuurders ouder dan 21 jaar geldt een maximaal toegestaan alcoholgehalte van 0,5 promille.
  • Het is voor alle bestuurders (dus ook fietsers!) verboden om tijdens het rijden gebruik te maken van een mobiele telefoon. Handsfree bellen of bellen via een hoofdtelefoon of oortjes is wél toegestaan, op voorwaarde dat het geluid niet zo hard staat dat de bestuurder geen omgevingsgeluid meer kan waarnemen. Telefoons mogen wel gebruikt worden als navigatiesysteem, maar de telefoon mag niet vastgehouden worden in de hand tijdens het rijden.

Voorrangsregels 

  • Bestuurders van rechts hebben in principe voorrang, tenzij dit anders staat aangegeven. Dit geldt niet wanneer bestuurders van rechts van een erf, een onverharde weg of een oprit komen.
  • In Duitsland is er geen sprake van haaientanden, maar van een dikke onderbroken streep om aan te geven dat je als bestuurder voorrang moet verlenen.
  • Trams hebben altijd voorrang op alle medeweggebruikers (dus ook op voetgangers!).

Verkeersregels bij rotondes 

  • Wanneer er bij rotondes een blauw, rond verkeersbord staat met daarboven een driehoekig wit bord met een rode rand, dan betekent dit dat de bestuurders op de rotonde voorrang hebben.
  • Wanneer je alleen het blauwe, ronde verkeersbord ziet, hebben de bestuurders die de rotonde op willen voorrang ten opzichte van bestuurders die op de rotonde rijden. Dit betekent dus dat je op de rotonde moet stoppen wanneer iemand anders de rotonde op wil rijden.
  • Voetgangers hebben voorrang wanneer bestuurders de rotonde verlaten, maar niet wanneer bestuurders de rotonde oprijden.

Regels met betrekking tot stilstaan en parkeren

  • Het is verboden om stil te staan in nauwe straten of in straten waar je niet goed overzicht hebt over het verkeer. Ook is het verboden om stil te staan in een scherpe bocht.
  • Zigzaglijnen op de rijbaan geven aan dat het verboden is om op die plek stil te staan (en te parkeren).
  • Parkeren is verboden aan de linkerkant van de weg tegen de rijrichting in. Het is dus ook verboden om te parkeren in parkeervakken aan de linkerkant (deze mogen alleen gebruikt worden door bestuurders die aan die kant van de weg rijden). De enige uitzondering op deze regel is een eenrichtingsstraat.

Regels met betrekking tot pech of een ongeluk 

  • Wanneer je een ongeluk krijgt, ben je verplicht om een gevarendriehoek achter de auto te plaatsen. Regels met betrekking tot de afstand die de gevarendriehoek moet hebben ten opzichte van de auto, vind je verderop in dit artikel.
  • Het is bij de wet verboden om je auto langs de snelweg te repareren wanneer je pech hebt. Je mag dus geen lamp vervangen of een band verwisselen op de vluchtstrook van de snelweg, zelfs al weet je hoe dit moet. Je auto moet altijd weggesleept worden naar een veilige plek waar de auto gerepareerd kan worden en je geen gevaar bent voor jezelf en anderen.

Regels met betrekking tot de auto waarin je rijdt 

  • Verlichting is verplicht wanneer je minder dan 50 meter zicht hebt. Wel wordt geadviseerd om altijd dimlicht of dagrijlicht te voeren.
  • Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar of die een lengte hebben van minder dan 1,50 meter, moeten zitten in een passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende verhoger. Kinderen mogen alleen voorin de auto vervoerd worden, als de airbag is uitgeschakeld.
  • Neem je lading mee? Deze mag niet uitsteken aan de voorkant van de auto en mag maximaal 1,50 meter uitsteken aan de achterkant van de auto. In de breedte mag de lading maximaal 40 cm uitsteken. Is de lading breder dan deze afmetingen? Dan moet je dit aangeven met markeringen of helrode vlaggen.
  • Moet je de auto slepen? Dan mag dat tot aan de garage die het meest dichtbij is. Slepen op de autosnelweg is toegestaan tot aan de eerste afrit. Het is verboden om een voertuig de autosnelweg op te slepen. Wanneer je gebruik maakt van een sleepkabel- of stang, dan mag deze maximaal 5 meter lang zijn. Zowel het trekkende voertuig als het voertuig dat gesleept wordt, moeten allebei de alarmlichten ana doen.

Maximumsnelheid 

In Duitsland wordt de maximumsnelheid op de wegen net als in Nederland aangegeven met borden, maar niet op alle snelwegen vind je borden. Dit komt omdat er op veel snelwegen in Duitsland geen maximumsnelheid geldt, en je dus mag rijden zo hard je wilt. We noemen dit een richtsnelheid. Houd er rekening mee dat er op de Duitse snelwegen (ook wel autobahn genoemd) dus hard gereden wordt, zeker op de linkerbaan. Wel geldt op dit soort wegen gewoon een adviessnelheid van 130 km/h. Let er dus goed op, om een verkeersboete te voorkomen.

De maximumsnelheid op de wegen wordt dus overal aangegeven door middel van borden, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen of speciale situaties:

  • In het geval van mist, sneeuwval of zware regenval waarbij je minder dan 50 meter zicht hebt, is de maximumsnelheid altijd en op alle wegen 50 km/h.
  • Op de autosnelwegen zijn in Duitsland alleen voertuigen toegestaan die minstens 60 km/h kunnen (en mogen!) rijden.
  • Wanneer je op een autosnelweg rijdt met drie banen, dan mag de meest linkerbaan niet gebruikt worden door voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg of voertuigen met een aanhanger (tenzij noodzakelijk om bijvoorbeeld af te slaan naar een andere weg).

Voor het overschrijden van de maximumsnelheid worden Duitse verkeersboetes uitgedeeld.

Autorijden in Duitsland in de winter 

Wanneer je met de auto naar Duitsland gaat in de winter, ben je verplicht om winterbanden op je auto te (laten) monteren. Deze winterbanden moeten voldoen aan de wettelijke eisen, moeten een profieldikte hebben van minimaal 1,6 mm (maar het liefst van 4 mm) en moeten voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool. Hier vind je meer informatie over het minimaal profiel voor banden in Duitsland. Wanneer je met winterbanden rijdt in Duitsland, moet je je houden aan de maximumsnelheid van jouw winterbanden. Deze maximumsnelheid vind je via de lettercode op de zijkant van de banden. Houd je aan deze snelheid om veilig te blijven rijden en geen gevaar te zijn/worden voor je medeweggebruikers! Tot wanneer winterbanden verplicht zijn in Duitsland? In de periode van oktober tot april. Houd hier dus rekening mee wanneer je met de auto naar Duitsland gaat. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht wanneer dit staat aangegeven met een verkeersbord. Daarover lees je hieronder meer.

Verkeersborden in Duitsland

De verkeersborden in Duitsland verschillen niet veel van de verkeersborden in Nederland. Wel zijn er een aantal borden die we in Nederland niet kennen. Dit gaat om de volgende borden:

  • Bord met vermelding/afbeelding van een voertuig met daaronder de tekst ‘Frei’. Dit betekent dat voertuigen hier zijn toegestaan.
  • Rechthoekig geel bord met zwarte plaatsnaam. Dit bord geeft aan dat je de bebouwde kom binnenrijdt. Dit zelfde bord met een schuine rode streep geeft aan dat je de bebouwde kom uitrijdt.
  • Rond wit bord met een rode rand en een omgekeerde zwarte U met daar doorheen een rode streep. Dit bord geeft aan dat het verboden is om te keren voor zowel auto’s als motoren.
  • Rond wit bord met rode rand en twee auto’s met daartussen en getal. Dit bord geeft aan hoeveel afstand bestuurders van hun voorganger moeten houden.
  • Geel rond bord met groene rand en de letter H. Dit bord geeft aan dat je een bus- of tramhalte tegenkomt.
  • Bord met groene pijl onder een verkeerslicht. Dit bord geeft aan dat je rechts mag afslaan bij rood licht.
  • Geel rechthoekig bord met de tekst ‘Umleitung’. Dit bord geeft aan dat er sprake is van een omleiding.
  • Wit rechthoekig bord met een zwarte rand en een oranje pijl. Dit bord geeft de aanbevolen route aan op snelwegen in Duitsland.
  • Wit rechthoekig bord met een zwarte rand en een oranje pijl met drie diagonale zwarte strepen. Dit bord geeft het einde van een aanbevolen route aan.
  • Bord met daarop de tekst ‘Umweltzone’. Dit bord geeft de start van een milieuzone aan. Hieronder lees je hierover meer.
  • Groen driehoekig bord met een arend en de tekst ‘Landschaftsschutzgebiet’ of ‘Naturschutzgebiet’. Dit bord geeft aan dat je door beschermd natuurgebied rijdt en dat je hier niet mag parkeren buiten de aangewezen parkeerplaatsen.
  • Rond blauw bord met daarop een band met een sneeuwketting. Dit bord geeft aan dat het hier verplicht is om met sneeuwkettingen te rijden.
  • Rond blauw bord met een wit getal. Dit bord geeft de minimumsnelheid aan.
  • Wit bord met daarop een auto met een caravan en daaronder de tekst ‘Schleudergefahr’. Dit bord geeft aan dat je op een gevaarlijke weg rijdt waar je het risico loopt op slipgevaar wanneer je met een caravan achter je auto rijdt.

Verplicht in de auto in Duitsland 

Het is verplicht in de auto in Duitsland om specifieke artikelen mee te nemen. Deze artikelen zijn verplicht in Duitsland omdat deze bijdragen aan een grotere en betere veiligheid in het verkeer. Hoewel de onderstaande artikelen wettelijk gezien alleen verplicht zijn voor auto’s met een Duits kenteken, wordt er toch aangeraden om deze artikelen mee te nemen. Zo voorkom je vervelende situaties of discussies en ga je veilig op weg!

  • Een gevarendriehoek. Een gevarendriehoek heb je nodig wanneer je met pech langs de weg komt te staan of wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk en je je auto langs de weg moet zetten. Het doel van een gevarendriehoek is het waarschuwen van je medeweggebruikers dat jij met jouw auto langs de weg staat op de vluchtstrook. Op de snelweg moet je een gevarendriehoek 200 meter achter je auto plaatsen (op de vluchtstrook) en op overige wegen moet de gevarendriehoek op 100 meter van de auto staan. Je kunt een gevarendriehoek kopen bij de ANWB en bij de meeste tankstations.
  • Veiligheidshesjes. Veiligheidshesjes zijn verplicht in Duitsland in de auto, omdat je deze moet dragen wanneer je met pech of vanwege een ongeval langs de weg komt te staan en je het voertuig moet verlaten. Het is veilig om, wanneer je op de vluchtstrook langs een (drukke) weg komt te staan, jezelf zichtbaar te kunnen maken met een veiligheidshesje. Veiligheidshesjes moeten voldoen aan de EN471-norm. Dit houdt in dat het hesje fluorescerend geel, oranje of rood moet zijn en dat het veiligheidshesje voorzien moet zijn van retro-reflecterende banen. Je kunt deze hesjes kopen bij de ANWB.
  • In Duitsland is het verplicht om een verbanddoos mee te nemen in de auto.
  • Het is in Duitsland niet verplicht om reservelampen en een brandblusser mee te nemen, maar we raden dit wel aan om zo veilig mogelijk op pad te gaan.

Een milieusticker of umweltsticker in Duitsland 

In Duitsland gelden er milieuzones in de verschillende Duitse steden. Deze milieuzones zijn geïntroduceerd om de luchtkwaliteit in de Duitse steden te verbeteren en te beschermen en zo te werken aan een beter en een gezonder milieu. Dit heeft consequenties wanneer je met de auto naar een Duitse stad wil rijden, want niet iedere auto heeft tegenwoordig meer toegang tot alle steden. Wanneer je dus van plan bent om te gaan rijden in Duitsland, dan moet je er rekening mee houden dat je eerst een milieusticker moet aanvragen. De aanvraag van deze sticker kan binnen 1 minuut worden afgerond. Bestel je de sticker voor 17:00 dan wordt hij op werkdagen dezelfde dag verzonden. Op onze homepage vind je veel informatie over de sticker. Wil je meer informatie over de steden met een milieuzone neem dan een kijkje in dit overzicht.

De sticker die je krijgt kan drie kleuren hebben: rood, geel of groen. Met een rode sticker mag je geen Duitse steden in. Dit geeft aan dat jouw auto te vervuilend is om in de Duitse steden te mogen rijden. Met een gele sticker mag je nog slechts een enkele stad in, maar je kunt er alvast rekening mee houden dat dit in de toekomst gaat veranderen. Krijg je een groene sticker? Dan is jouw auto niet erg vervuilend en mag je met jouw auto de Duitse steden inrijden. Vergeet niet dat je voor vertrek de milieusticker Duitsland op de auto plakt.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND