Zijn winterbanden verplicht in Duitsland?

Bijgewerkt op 2018-12-20
Aanvraagformulier

Autorijden in Duitsland

Het winterseizoen is gearriveerd en we trekken er met z’n allen massaal op uit. Veel Nederlanders gaan in het weekend met de auto naar Duitsland om de kerstmarkt te bezoeken. Naast dat we rekening moeten houden met het Duitse milieuvignet, is het ook belangrijk om te denken aan regels omtrent de winterbanden in Duitsland. Vanaf welke maand deze verplicht zijn en hoe het zit met de sneeuwkettingen zullen we hier bespreken.

 

Wel of geen winterbanden in Duitsland?

Er is in Duitsland geen periode waarbinnen je verplicht met winterwielen dient te rijden. Wel geldt de regel dat het verplicht is om bij winterse omstandigheden met winterbanden te rijden. Denk bij winterse omstandigheden aan ijzel, hevige sneeuwval of sneeuw op het wegdek.

Omdat je tijdens je reis naar Duitsland niet je banden gaat verwisselen omdat het opeens gaat ijzelen, is het verstandig om voor vertrek de geschikte wielen onder je auto te zetten.  Indien je zonder sneeuwbanden naar Duitsland met de auto gaat, riskeer je een boete van €40. Veroorzaak je gevaar of hinder op de weg door het rijden met zomerbanden, dan riskeer je een boete van €80 en/of een strafpunt. Indien je een ongeval veroorzaakt door het rijden met zomerbanden onder winterse omstandigheden, kan je aansprakelijk worden gesteld.

Wanneer je met winterautobanden gaat rijden is het verstandig om je rijstijl wat aan te passen. Ook qua snelheid dien je hiermee rekening te houden. Zo hebben winterbanden een eigen maximumsnelheid die je niet mag overschrijden. Indien de snelheid van de banden lager is dan de maximumsnelheid van de auto, moet je een sticker op je auto plakken die dit aangeeft.

 

Mag je met 4 seizoenenbanden in Duitsland rijden?

Er bestaan naast de winter- en zomerbanden ook all season banden (4 seizoenenbanden of all wather banden). Vierseizoenenbanden liggen qua profiel en grip tussen de zomer- en winterband in en kan dus, zoals de naam al doet vermoeden, 4 seizoenen gebruikt worden. Het grootste voordeel is dus dat je het gehele jaar door met een enkele autoband kunt rijden.

Een nadeel is dat het tekort kan schieten bij zware winterse omstandigheden. Wil je een helling oprijden welke zwaar besneeuwd is, dan kan het zijn dat de all weatherbanden te weinig grip geven. Bovendien ligt de remweg van de all-season banden hoger dan de reguliere banden die geschikt zijn voor de winter.

 

Minimale profieldiepte autobanden

Het minimale profiel van de winterbanden dienen wettelijk gezien 1,6 millimeter te hebben. Echter, om de veiligheid op vakantie naar Duitsland te waarborgen, is het verstandig om een wat dieper profiel te kiezen. Voor radiaalbanden is geldt het advies om gebruik te maken van een bandenprofiel van 4 millimeter. Rijd je met diagonaalbanden, dan kan je het beste met een profieldiepte van 5 millimeter rijden.

 

Nieuwe eisen voor de winterband sinds 01 Januari 2018

Er gelden een aantal regels omtrent de winterbanden voor Duitsland. Een van de belangrijkste dingen is het sneeuwvloksymbool. Dit geeft namelijk aan dat de desbetreffende banden getest zijn en veilig zijn voor het gebruik bij winterse omstandigheden. Het symbool wordt ook wel 3PMSF, het alpinsesymbool, of het bergpictogram met een sneeuwvlok genoemd. Ook staat op deze wielen het M+S-symbool.

Indien je winterautobanden hebt die voor 2018 zijn geproduceerd, is enkel het M+S symbool voldoende. Je kunt deze nog gewoon blijven gebruiken tot en met 2024. Na 2024 worden deze banden namelijk niet meer als geschikt beschouwd. Hoe weet je nou wanneer jouw wielen zijn geproduceerd? Dat kan je afleven aan de Department of Transportation (DOT) code. Je kunt deze vinden aan de zijkant van de banden. De laatste twee cijfers van de code geven het jaartal aan, en de twee voor na laatste cijfers de week. De cijfers 4018 beteken dus week 40 van het jaar 2018.

 

Hoe lang gaan autobanden mee?

De levensduur van jouw winterbanden hangt af van een aantal factoren. Zo is het rijgedrag van de bestuurder, de gemiddelde snelheid waarmee je rijdt, de bandenspanning, en het merk van de wielen van grote invloed. Wielen kunnen sneller slijten wanneer er onzorgvuldig mee wordt omgegaan. Over het algemeen kun je tussen de 30.000 en 100.000 kilometer afleggen met je banden.

 

Rijden in Duitsland; met of zonder sneeuwkettingen?

Wanneer je gaat autorijden in Duitsland, dien je ten aller tijden sneeuwkettingen mee te nemen. Let er ook op dat je verplicht een aantal zaken mee dient te nemen in de auto. In dit artikel gaan we daar dieper op in. Duitsland kent namelijk verkeersborden die aangeven wanneer het verplicht is om met sneeuwkettingen om te rijden. Dit bord kan je herkennen aan zijn blauwe, ronde vorm waarop een auto met sneeuwketting wordt afgebeeld.

Doe in ieder geval de sneeuwkettingen om de wielen die de auto aandrijven. Voor extra veiligheid kan je ervoor kiezen om ze op alle banden te doen. Doe je de sneeuwketting om, dan mag je maximaal 50 km/h rijden.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND