Tolvignet Duitsland – is dat nou nodig?
Je gaat binnenkort naar Duitsland en bent op zoek naar een plek waar je gemakkelijk een tolvignet Duitsland kunt kopen. Zodat je zonder problemen de Duitse grens over kunt steken en op de Autobahn kunt rondrijden? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een plek om een Duits tolvignet aan te schaffen.
Goed nieuws: zo’n tolvignet voor Duitsland kopen hoeft (nog) niet. Wél is een milieuvignet noodzakelijk op steeds meer plekken in Duitsland.
Vignet Duitsland kopen
Heb jij even geluk: dat vignet Duitsland kun je hier heel gemakkelijk bestellen. Koop jouw milieusticker Duitsland hier.
Wil je eerst meer informatie over dit vignet dat de overheid je verplicht? Lees dan gauw verder.
Rijden in Duitsland, vignet Duitsland nodig?
Er wordt al lang gesproken over een tolsysteem voor Duitse snelwegen. Maar voorlopig hoef je als automobilist nog geen tol te betalen om over de Autobahn te rijden. Voor vrachtwagens geldt al wel een tolvignet, maar voor personenwagens is dat nog niet zo.
Hoewel er lang sprake van was dat het al vanaf 1 januari 2020 zou gelden: zoals het er nu naar uitziet gaat het tolvignet voor Duitsland pas in oktober 2020 in.
Tol Duitsland
De milieusticker voor Duitsland is al een verplichting voor automobilisten die de steden inrijden. Dit milieuvignet is ook verplicht voor vrachtverkeer. Datzelfde vrachtverkeer dient op dit moment al tol te betalen voor het gebruik van de Duitse snelwegen. De plannen zijn dat ook recreatieverkeer in de toekomst een tolvignet moeten aanschaffen. Het leek erop dat buitenlandse reizigers dit vanaf 1 oktober 2020 moesten doen. Maar goed nieuws, deze Duitse tolplannen zijn inmiddels van de baan. Dat betekent dat er in 2020 voorlopig geen tol geheven gaat worden voor het gebruik van de de Duitse infrastructuur.
Tolvignet Duitsland
Het voorstel zoals dat er nu ligt betekent dat iedereen die door Duitsland rijdt tol moet gaan betalen. Op dit moment moet vrachtverkeer al een tolheffing betalen zodra ze de Duits/Nederlandse grens overgaan, vakantieverkeer en zakenreizigers nog niet. De Duitse regering wil een tolsysteem invoeren vergelijkbaar met het Oostenrijkse wegenvignet. De kosten voor het Duitse tolvignet wordt, anders dan de Oostenrijkse variant, worden berekent op basis van brandstofsoort, het vermogen en het bouwjaar van de auto. De verwachting is dat oudere en meer vervuilende voertuigen een hogere tol moeten betalen.
Het tolvignet komt in meerdere varianten beschikbaar. Zo heeft de Duitse overheid het plan om vignetten voor 10 dagen, een maand, 2 maanden tot een jaar in te voeren. De maximale kosten voor een Duits tolvignet liggen tussen de 130 – 150 euro per jaar.
Er is op dit moment nog geen inzicht in een definitieve datum van de invoering.
Ik wil naar Oostenrijk op vakantie. Heb ik een tolvignet nodig?
Ook als je via Duitsland naar bijvoorbeeld Oostenrijkse ski-oorden rijdt of voor een vakantie naar Italië, is er nog geen PKW Maut. In Oostenrijk is er wel een verplicht tolvignet voor snelwegen, net als in andere Europese landen, zoals Zwitserland en ook in een groot deel van Italië.
Stop je in een van de Duitse steden voor een overnachting, dan heb je wel een milieuvignet voor Duitsland nodig.
Autovignetten Duitsland: milieusticker nodig in alle milieuzones
De Duitse overheid heeft wel al langer geleden een ander systeem ingevoerd: het milieuvignet. Dat is een sticker op de voorruit van auto’s, om aan te geven hoe milieuvriendelijk de wagen is. Sinds de invoering van dit systeem geldt het ook voor buitenlandse voertuigen, dus ook voor Nederlandse auto’s. Hiermee loopt Duitsland sinds het jaar 2009 voorop in Europa. Zorg overigens altijd dat je de “groene kaart Duitsland” bij je hebt. Ook hier wordt op gecontroleerd.
Wanneer mag ik een milieuzone binnenrijden?
Uitsluitend als je een groene sticker hebt, mag je in een Umweltzone (milieuzone) rijden. Er zijn verschillende voorwaarden waaraan je voertuig moet voldoen, voordat je zo’n groene milieusticker op je raam kunt plakken (aan de binnenkant, rechtsonder aan de bijrijderskant). De eisen zijn gekoppeld aan je kenteken. Dat betekent meteen ook dat als je je auto verkoopt, de sticker gewoon geldig blijft. Met andere woorden: je koopt de milieusticker voor de hele leeftijd van je auto.
Ik heb een benzineauto. Is die sowieso niet schoner dan dieselvoertuigen? En heb ik wel een vignet nodig?
Over het algemeen geldt dat de eisen voor dieselauto’s minder ruim zijn dan voor voertuigen die op benzine rijden. Toch is het niet zo dat benzineauto’s automatisch een groene sticker krijgen en auto’s op diesel uitsluitend een gele sticker of een rode. De voorwaarden hangen bijvoorbeeld samen met de uitstoot van je auto en ook hoe oud die is.
Overigens kun je een rode sticker al niet meer krijgen. Hoe het ook zij: voor ieder voertuig waarmee je in een milieuzone rijdt, heb je een vignet nodig.
Binnensteden wel, snelwegen geen milieuzones
Steeds meer Duitse steden en gebieden stellen milieuzones in, waar je een milieusticker nodig hebt. Snelwegen vallen buiten Duitse milieuzones. Dat betekent dat als je uitsluitend over de Autobahn rijdt, je geen risico loopt om zo’n zone waar je een milieusticker moet voeren binnenrijdt. Waardoor je in principe dus ook geen vignet nodig hebt.
Maar bedenk wel dat als je bijvoorbeeld verkeerd rijdt op de snelweg, je al snel moet ‘keren’ door van de Autobahn af te gaan. En dan maak je dus bij een groeiend aantal steden de kans dat je wél een milieuzone binnenrijdt. En dan heb je dus wél een vignet nodig. Dan kun je beter voor zekerheid kiezen, toch? Want zo’n grote investering is het nu ook weer niet.
Steden met een milieuzone: vignet verplicht
Alle voor Nederlanders belangrijke steden in Duitsland, die hun binnenstad grotendeels alleen voor auto’s met een milieusticker open hebben gesteld zijn:
- Aken
- Berlijn
- Bonn
- Bremen
- Dortmund
- Düsseldorf
- Frankfurt am Main
- Hannover
- Keulen
- München
- Münster
- Oberhausen
- Osnabrück
- Stuttgart
Let wel, bovenstaand overzicht is slechts een klein deel van de meer dan 70 steden die een vignetplicht hebben. Er zijn meer steden waar een milieusticker verplicht is. En het aantal groeit nog steeds. Voor sommige steden geldt overigens ook een dieselverbod. Bekijk dus altijd ons overzicht op de kaart voor meer informatie als je naar Duitsland gaat reizen.
Boetes voor rijden in Umweltzone zonder milieusticker
De Duitse politie controleert streng in milieuzones. Rijd je daar zonder een groene sticker op je autoruit, dan kun je een flinke boete verwachten. En die boete kan flink oplopen. Ga er zeker vanuit dat dit je 80 euro gaat kosten per overtreding.
Milieusticker Duitsland: waar te koop in Nederland
Er zijn verschillende plekken in Nederland waar je het mogelijk is om een milieuvignet voor Duitsland te kopen. Maar waarom zou je de deur nog uit gaan, of op een andere website gaan zoeken als je je milieusticker hier ook kunt kopen? En we bezorgen jouw officieel goedgekeurde autovignet dat in Duitsland altijd geldig is bij je thuis. Gewoon door de brievenbus. Gemakkelijker kan het niet.