Over de grens met Duitsland? Wat kan er wel (en wat niet)?

Bijgewerkt op 2020-05-22
Aanvraagformulier

Er is veel onduidelijkheid over de grens tussen Nederland en Duitsland. Er is nogal wat verschil in beleid tussen de Nederlandse regering en de Duitse overheid, als het om de aanpak van de coronacrisis gaat. Logisch, want het zijn immers verschillende landen. Maar het is ook onpraktisch, omdat veel Nederlanders regelmatig in Duitsland komen.

En dan verschilt de aanpak rond het coronavirus het ook nog per deelstaat. In dit artikel vatten we de verschillen tussen Nederland en Duitsland in zijn geheel samen; en we zoomen in op de specifieke regels en gegevens die gelden voor de twee aan ons land grenzende deelstaten. Dat zijn, zoals je weet, Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

Mag je überhaupt reizen naar Duitsland?

De grenzen met Duitsland zijn niet dicht, maar de Nederlandse overheid heeft wel gezegd dat je reizen die niet noodzakelijk zijn moet afzeggen. Dat geldt voor autoritten in Nederland, maar ook natuurlijk ook voor het reizen door Duitsland met de auto tijdens de Coronacrisis. Dus: ja, je mag reizen Duitsland, maar hoeft het niet, doe het dan ook niet.

Moet ik in quarantaine als ik de Duitse grens over ga?

Vanaf 22 maart golden in Duitsland strenge quarantaine-regels. Zo moest iedereen die meer dan één dag buiten Duitsland was geweest, verplicht in thuisquarantaine. Hoewel de quarantaineplicht wel blijft gelden, gaan deelstaten hier op verschillende manieren mee om. Noordrijn-Westfalen versoepelt het beleid bijvoorbeeld.

 

Ik lust graag een schnitzel. Mag ik naar een Duits restaurant?

In tegenstelling tot Nederland, zijn in Duitsland de restaurants en cafés weer open. Het beleid verschilt wel per deelstaat, maar de aan Nederland grenzende deelstaten hanteren hierover dezelfde regels. Dat houdt bijvoorbeeld in dat mensen weer uit eten mogen, maar dat er wel voldoende afstand tussen de gasten moet zijn.

Vanaf 25 mei mogen ook hotels weer gasten ontvangen.

Wil je trouwens na het verorberen van je schnitzel of bratwurst en het drinken van je  bier jouw extra kilo’s er weer af sporten? Dat is mogelijk, want in de Duitse grensstreek zijn veel sportscholen ook weer open.

Kan ik naar Duitsland op vakantie?

Ook dit verschilt weer per deelstaat. Het ziet ernaar uit dat de regels ook op dit gebied snel versoepelen. Positieve informatie komt uit – wederom – Noordrijn-Westfalen, waar campings en vakantiecentra weer open zijn. In Nedersaksen kunnen in ieder geval vanaf 25 mei de hotels de knip weer van de deuren halen.

Maar houd er dus wel rekening mee, dat de Nederlandse regering niet-noodzakelijke reizen tijdens corona ontraadt. De openstelling is dus voorlopig alleen voor binnenlands toerisme, dus alleen voor de Duitsers zelf. Het reisadvies voor deze zomer is natuurlijk nog niet bekend. Dus over jouw zomervakantie krijg je later informatie.

Grens Nederland Duitsland – Word ik gecontroleerd?

Er is geen standaard grenscontrole, maar zowel de Duitse als de Nederlandse politie en marechaussee controleert wel extra. Dat geldt voor een zone van rond de 30 kilometer vanaf de grensovergangen. Ga je dus net over de grens in Duitsland en is dat niet noodzakelijk? Mogelijk dat je het dwingende advies van de autoriteiten krijgt om terug te keren. Vrachtverkeer wordt overigens wel gecontroleerd op het hebben van een tolvignet Duitsland.

File door controle grens

Ik werk in Duitsland. En nu?

Informatie specifiek voor grenswerkers (grens Nederland Duitsland) 

  • Grenswerkers mogen hun werk blijven doen, zodat ze kunnen rijden door Duitsland
  • Ook voor grensarbeid gelden de regels rond afstand en hygiëne
  • Regels rondom thuisquarantaine voor inreizen gelden niet voor grenspendelaars
  • Indien het contact met jouw klant niet noodzakelijk is, gebruik dan bijvoorbeeld videoconferencing. Thuiswerken blijft de norm.

Waar moet je nog meer aan denken?

Naast dat je in Duitsland een mondkapje moet dragen bij bijvoorbeeld het tanken of in de horeca tijdens het coronavirus, zijn er ook algemene gebruiken. Maar ook buiten de crisis om zijn er verschillende gebruiken waar je rekening mee moet houden. Steeds meer Duitse steden en gebieden willen dat je een milieusticker gebruikt voor jouw auto, zodat duidelijk is hoeveel jouw auto het milieu belast. 

De milieuzones worden door de gemeente of andere overheidsinstantie duidelijk aangegeven. Zo krijg je duidelijke informatie of jouw auto in het gebied is toegestaan. Heb je een groene sticker, dan weet je dat je jouw auto overal kunt gebruiken.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND