Chocolademuseum Keulen

Bijgewerkt op 2020-04-14
Aanvraagformulier

Het Imhoff Schokoladenmuseum in Keulen is misschien wel het populairste museum van de Duitse stad. Jaarlijks trekt het chocolademuseum Keulen meer dan 650.000 bezoekers en is daarmee dan ook een van de meest bezochte musea in Duitsland. Een bezoek aan dit museum tijdens een stedentrip Keulen mag absoluut niet ontbreken. Ga je met de auto op citytrip naar Keulen, vergeet dan geen Umweltplakette Keulen aan te schaffen. Het chocolade museum ligt namelijk in de milieuzone van de stad.

 

Imhoff Schokoladenmuseum

De officiële benaming van deze chocoladefabriek is het Imhoff-Schokoladenmuseum. Het is een heus walhalla voor alle chocoladeliefhebbers. In dit museum leer je namelijk alles over chocolade en kun je uiteraard ook her en der wat proeven. Je leert bijvoorbeeld tijdens een bezoek in het chocolade museum dat de geschiedenis van chocolade teruggaat naar centraal en zuid Amerika, in de tijd van de Azteken en de Maya’s. In die tijd zie je ook bekers die gebruikt werden om vloeibare chocolade te drinken. Destijds bestond de vaste en harde vorm van chocolade nog niet en was het heel normaal om vloeibare chocolade te drinken. Bovendien leer je hoe de eerste chocolade naar Europa werden gebracht, en hier met open armen werd ontvangen.

Naast de geschiedenis van chocola spits het chocolademuseum in Keulen zich ook op de productie. Je begint de tour van de chocoladeproductie in de Lindt chocolade fabriek bij de tropische kassen. In dit tropenhuis staan echte cacaobomen die worden gereguleerd middels klimaatcontrole. Vervolgens wordt het productieproces uitgelegd aan de hand van machines. Aan het eind van je bezoek krijg je een kleine mini chocoladereep mee. Bovendien staat er in het museum een chocolade fontein van ruim 3 meter hoog met chocolade! Een personeelslid dipt hier wafels in de chocolade die je daarna lekker kunt op eten.

Ten slotte kun je het Schokoladen-Atelier bezoeken. Hier zie je hoe bonbons en pralines worden gemaakt. Het allerleukste aan deze chocoladefabriek Keulen is misschien wel dat je zelf een chocoladereep kunt samenstellen. Nadat je de keuze hebt gemaakt voor puur, melk, of witte chocolade kun je de reep garneren met wel 40 verschillende toppings!

maak je eigen chocoladereep in het Schokoladenmuseum atelier

Grand café en Lindt chocolade winkel

Wanneer je na je bezoek in het chocolademuseum nog trek hebt in chocolade, dan kun je een bezoek brengen aan de Chocolat Grand Café. Je kunt hier terecht voor heerlijke bonbons, chocoladetaart of ijs. Ook kun je hier vloeibare chocolade bestellen, zoals de Azteken en Maya’s vroeger dronken toen harde chocolade nog niet beschikbaar was. Terwijl je geniet van je lekkers heb je een prachtig uitzicht over de rivier de Rijn.

Wil je liever na je bezoek in het chocolade museum wat chocolade kopen voor thuis, dan kan je terecht bij de chocolat shop. Dit is de chocolade winkel van het Zwitserse merkt Lindt. Deze partner van het chocolademuseum biedt meer dan 300 soorten chocolade aan in de winkel. Je vindt hier diverse chocoladerepen, maar uiteraard ook bonbons, pralines en nog meer.

 

Geschiedenis van het Chocolade museum in Keulen

Het museum werd door meneer Hans Imhoff in 1993 geopend. Komt de naam bekend voor, dat kan. Hans Imhoff is namelijk een wereldleider in de chocolade industrie. De geschiedenis van het Schokoladenmuseum Keulen begon al in 1972 toen meneer Hans Imhoff de Stollwerck fabriek van kocht. Stollwerck was op dat moment een van de grootste chocolade merken in Duitsland. Ter ere van het 150-jarige jubileum organiseerde Hans Imhoff een tentoonstelling. Deze tentoonstelling was zo succesvol, dat het idee ontstond om een heus chocolademuseum te beginnen. In 1993 opende het chocolademuseum in Keulen in het prachtige gebouw langs de rivier de Rijn. Het gebouw werd ontworpen door de architect Fritz Eller.

Het museum in Keulen heette tot 2006 het Imhoff-Stollwerck-Museum. Het chocolademerk Stollwerck was dan ook de officiële partner van het chocolademuseum. In 2006 werd echter het Zwitserse Lindt chocolade merk de officiële partner waarna de naam van het museum veranderde naar Imhoff-Schokoladenmuseum.

 

Bereikbaarheid van het Schokoladenmuseum

Het chocolademuseum in Keulen is voor bezoekers eenvoudig te bereiken. Het museum ligt am Schokoladenmuseum 1A in de Altstadt van Keulen. Vanaf de Hauptbahnhof is het ongeveer 20 minuten lopen en dit is misschien ook wel de leukste manier om naar het museum te komen. Je loopt door de oude binnenstad van Keulen en komt langs de Dom van Keulen en nog andere prachtige bezienswaardigheden.

Vanaf het station gaat er ook een bus naar het museum. Je stapt dan uit bij de halte Schokoladenmuseum. De bus gaat niet rechtstreeks en doet er redelijk lang over. Ga je liever met de trein, stap dan uit bij de Stadtbahn. Dit station ligt aan de Heumarkt en is ongeveer 5 minuten lopen naar het museum.

Heb je op weg naar het museum honger gekregen? Check dan onze pagina voor de beste restaurants in Keulen.

het gebouw van het Imhoff Schokoladenmuseum keulen

Toegangsprijzen en openingstijden van het chocolade museum

Een entree ticket voor het museum in Keulen kost voor volwassen €12,50 van maandag t/m vrijdag en in het weekend €13,50. Voor studenten geldt een gereduceerd tarief van €9,00 doordeweeks en €10,00 in het weekend. Kinderen onder de 6 jaar mogen gratis het museum naar binnen. Kinderen tussen de 6 en 16 jaar mogen voor €7,50 het museum betreden.

Ben je met het gezin op citytrip naar Keulen, dan kan je ook een familie ticket kopen. Een familieticket is voor 2 volwassen en kinderen onder de 16 jaar. Doordeweeks betaal je hier €31,50 voor en in het weekend €34.

Het museum in Keulen is van Dinsdag tot en met Vrijdag geopend van 10:00 tot 18:00. In weekenden en op feestdagen zijn de openingstijden van 11:00 tot 19:00. Een gemiddeld bezoek in het museum duurt ongeveer 2 uur.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND