Maximum Snelheid in Duitsland

Bijgewerkt op 2020-02-26
Aanvraagformulier

Duitsland is een autoland, ze houden van dure, exclusieve auto’s waarmee hard gereden kan worden. Daarom is er niet overal in Duitsland een maximale snelheid. 

Rij je binnenkort met de auto, camper of caravan naar Duitsland? In dit blog vertellen wij jou wat je moet weten. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. In het stuk hieronder gaan we in op de ‘beruchte’ onbeperkte snelheid op de Duitse snelweg en waar je op moet letten als je door Duitsland rijdt.

 

Met de auto naar Duitsland

Ga je binnenkort met de auto naar Duitsland? Dan is het naast kennis van verplichte zaken als het hebben van een Duitse milieusticker, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje handig om te weten hoe hard je mag rijden in Duitsland.

 

Hoe hard mag je rijden in Duitsland?

Als u met de auto in Duitsland over de ‘autobahn’ rijdt, is er in veel gevallen geen sprake van een maximale snelheid, maar van een richtsnelheid. Deze richtsnelheid geldt voor alle typen gemotoriseerd vervoer zoals de auto, motor en camper. Ook voor aanhangers of caravans worden snelheden geadviseerd.

 

Duitse Snelheidslimiet voor auto’s

Deze richtsnelheid van 130km/u geldt alleen voor de autosnelwegen en wegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken. Wat ook belangrijk is om te weten, is dat dit niet voor alle snelwegen geldt. Voor sommige stukken op de snelweg bestaat namelijk wél een snelheidslimiet. Dit heeft te maken met milieu- en/of geluidshinder. Houd de borden goed in de gaten en voorkom dat u wordt geflitst. Als u op de stukken rijdt waar alleen een richtlijn is aangegeven en u boven de 130km/u rijdt, is er geen sprake van een snelheidsovertreding. Wel is het altijd belangrijk om goed op te blijven letten en rekening te houden met andere weggebruikers. Buiten de bebouwde kom geldt wel altijd een maximale snelheid, deze bedraagt 100km/u.

 

Maximum Snelheid Camper

Gaat u met de camper naar Duitsland? Dan is de maximale snelheid op de snelweg 100km/u. Dit geldt alleen voor campers met een gewicht van meer dan 3500kg. Voor campers onder dit gewicht gelden dezelfde snelheden voor als die van een personenauto. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van het gewicht van uw camper, zodat u geen boete riskeert.

 

Max Snelheid Aanhanger en Caravan

Wanneer u met de auto inclusief aanhanger of caravan over de snelweg in Duitsland rijdt, moet u een snelheid van maximaal 80km/u aanhouden. De toegestane maximummassa is minder dan 3500kg. Aanhangers die zijn gekeurd door TÜV Nord mogen 100km/u.

 

Waarom geen maximale snelheid?

In deze tijd lijkt het gek dat Duitsland als enige land in Europa, snelwegen met onbeperkte snelheid heeft. Om 130 te rijden met een auto die veel harder kan rijden wordt gezien als zonde. Ook komen toeristen speciaal naar Duitsland om over de autobahn te ‘scheuren’. Door de toegenomen bewustwording van de klimaatcrisis, staat de onbeperkte snelheid in Duitsland de laatste tijd steeds meer ter discussie. Door het invoeren van een snelheidslimiet kan CO2 uitstoot worden verminderd, maar de vraag blijft of Duitsland zich hieraan zal overgeven.De discussie hierover is, net als met het Duitse tolplan, nog niet voorbij.

Nu weet u alles wat u moet weten als u binnenkort de Duitse (snel)wegen opgaat. Rijd voorzichtig!

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND