Met de auto naar Duitsland tijdens de coronacrisis

Bijgewerkt op 2020-05-15
Aanvraagformulier

Jazeker kun je gewoon naar Duitsland met de auto tijdens de coronacrisis. Maar je moet tijdens de coronacrisis wel op een paar dingen letten. Hieronder geven we je meer tekst en uitleg over het reizen met je auto naar Duitsland in coronatijd.

 

De grenzen naar Duitsland zijn niet dicht

Er bestaan nogal wat misverstanden over, maar we kunnen duidelijk zijn: de grens tussen Nederland en Duitsland is niet dicht voor autoverkeer. Het kan wel zo zijn dat er gedurende drukke periodes (denk aan vakantiedagen of andere vrije dagen in één van beide landen) aan de grens gecontroleerd wordt, maar over het algemeen zijn er geen grenscontroles.

Ook is het zo dat zowel de Nederlandse als de Duitse regering mensen afraadt om te reizen, tenzij het noodzakelijk is. Dus: is het niet nodig, ga dan de grens niet over. Per deelstaat verschilt het beleid over vakantiereizen en toeristische overnachtingen.

Deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) heeft per 15 mei de quarantainemaatregel afgeschaft en ook in Nedersaksen geldt die regel niet meer. Naar NRW kun je in principe vrij reizen vanuit Nederland, maar ben je hiervoor 72 uur of langer in een ander land geweest dan de EU-landen, het Verenigd Koninkrijk, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen, Zweden of Noord-Ierland, dan moet je misschien toch eerst twee weken in quarantaine.

Voor Nedersaksen geldt dat de ingestelde quarantainemaatregel buiten werking is gesteld per 12 mei. Er wordt nog naar nieuwe regels gekeken.

Inmiddels zijn de nieuwe regels bekendgemaakt en heeft Duitsland aangekondigd dat reizigers uit EU landen vanaf 15 juni weer welkom zijn.

Tanken in Duitsland: wat zijn de regels?

Als je toch in Duitsland bent en je tank raakt leeg, hoe zijn de regels dan bij tankstations? In ieder geval is het natuurlijk belangrijk om ook hier de 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren, zowel bij het tanken zelf als bij het afrekenen. Daarnaast wordt bestuurders van voertuigen die niet op diesel rijden, ook aangeraden om gebruik te maken van de (plastic) dieselhandschoenen die bij de pompen hangen.

Bij tankstations is, net als bijvoorbeeld in winkels in Duitsland, het dragen van mondkapjes verplicht.

Ook als je naar de garage moet, of je auto wilt laten wassen, gelden de afstandsregels en de voorschriften op het gebied van hygiëne om verspreiding van het virus te voorkomen.

1,5 Meter Afstand Houden

Met de auto in Duitsland: waar moet je extra op letten?

In Duitsland is het altijd al verplicht om veiligheidshesjes en een gevarendriehoek bij je te hebben. En als je een milieuzone inrijdt, moet je verplicht een groene milieusticker voor Duitsland op de voorruit hebben zitten. Maar waar moet je in coronatijd nog meer aan denken als je met de auto in Duitsland gaat rijden?

Ten eerste moet je eigenlijk ook in de auto de 1,5 meter afstand tot elkaar in acht nemen, al is dat praktisch vrijwel onmogelijk. De regels zijn de laatste tijd wat versoepeld, wat inhoudt dat je naast je gezinsleden in sommige deelstaten ook met andere familieleden in één auto zou mogen zitten.

Je mág in de auto ook eenzelfde mondbeschermer dragen als verplicht is in winkels of het openbaar vervoer, maar het hóeft niet. Sowieso is het belangrijk dat je gezicht zichtbaar blijft, meldt de ADAC (de Duitse ANWB). Anders kun je zelfs een boete krijgen!

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND