Mijn auto heeft al een milieusticker – Is deze geldig?

Bijgewerkt op 2022-10-25
Aanvraagformulier

Regelmatig worden wij gebeld met de vragen over de geldigheid van de Duitse milieusticker. Zeker wanneer iemand een nieuwe auto (occasion) aanschaft waar al een milieusticker op de ruit zit ontstaat er onzekerheid. In dit artikel gaan wij korte metten maken met die onzekerheid. Hieronder bespreken de meest voorkomende situaties zodat jij precies weet hoe de vork in de steel steekt.

Kenteken op de sticker komt overeen met auto nummerplaat

Stel je koopt een tweedehands auto. Dan is de kans aanwezig dat daar al een umweltplakette op zit. Indien het kenteken dat op de sticker staat overeenkomt met die op de nummerplaat, dan kun je de sticker als rechtsgeldig beschouwen en mag je deze blijven gebruiken.

Belangrijke uitzonderingen en risico op fraude

Er is echter één uitzondering op de regel. Stel het is een hele oude sticker die onder de oude regelgeving is uitgegeven, dan kan het zijn dat de auto eigenlijk niet meer de milieuzone in mag. Dit ondanks de groene sticker. Ook zijn er gevallen bekend waarin een groene sticker op een auto wordt gekleefd de er eigenlijk geen recht op heeft om deze zodoende beter verkoopbaar te maken. Vooral bij campers gebeurt dit regelmatig omdat de mogelijkheid tot het bezoeken van Duitse steden vaak een wens is van klant.

Kenteken op de sticker komt niet overeen met het kenteken

Wanneer een auto ooit een ander kenteken heeft gehad kan het zijn dat er een sticker op zit met een ander kenteken daarop. In dit geval dien je een nieuwe sticker aan te schaffen. Wanneer de nummerplaat niet overeenkomt met die op de sticker zal deze als onrechtmatig worden beschouwd en zal je een boete krijgen.

Hoezo heeft de auto ineens een ander kenteken? In de meeste gevallen is de auto geïmporteerd vanuit het buitenland en heeft de vorige eigenaar de milieusticker aangeschaft voor de auto. Op het moment dat het voertuig wordt ingevoerd krijgt deze een Nederlands kenteken en vervalt de buitenlandse nummerplaat.

Verschil nummerplaat Nederland en onze buurlanden

Omdat het kenteken in bijvoorbeeld Duitsland of België persoonsgebonden is, zal de auto bij elke wisseling van eigenaar een nieuwe nummerplaat krijgen. Daarom moet er bij een dergelijke verandering altijd een nieuw milieuvignet worden aangevraagd. In Nederland is de nummerplaat voertuig gebonden. Die zal daarom altijd hetzelfde blijven en de milieusticker is daardoor ook bij wisseling van eigenaar gewoon geldig.

Kenteken niet meer leesbaar op de milieusticker

Wanneer je onderweg een vignet aanschaft is de kans groot dat deze handgeschreven is. De keurmeester schrijft dan met watervaste stift het kenteken op de umweltplakette. Dit mag en is rechtsgeldig. Het enige probleem is dat de stift niet UV bestendig is en het geschreven gedeelte na een jaar of twee niet meer leesbaar is. Tref je een verkeerde controleur, dan krijg je met een dergelijk vignet een bekeuring. Is het kenteken niet meer afleesbaar, schaf dat altijd een nieuwe sticker aan.

Geldigheid umweltplakette

Zolang de regelgeving in Duitsland niet verandert en het kenteken overeenkomt met die op de Euro 4 sticker blijft de sticker geldig. In principe is het dus een eenmalige aanschaf.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND