Stedentrip naar Duitsland voor het Pinksterweekend

Bijgewerkt op 2024-05-14
Aanvraagformulier

Met Pinksteren in aantocht overweeg je misschien een stedentrip naar Duitsland. Dit land biedt een scala aan historische steden, moderne metropolen en pittoreske dorpjes die perfect zijn voor een lang weekend weg. Hier lees je alles wat je moet weten om je reis soepel te laten verlopen, van milieuzones tot betaald parkeren, en de status van de Pinksterdagen in Duitsland.

Milieuzones in Duitse steden

Veel Duitse steden hebben milieuzones (Umweltzonen) ingesteld om luchtvervuiling tegen te gaan. Deze zones vereisen een speciale milieusticker (Umweltplakette) op je voertuig om de stad in te mogen rijden. De stickers zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren (groen, geel, rood) en zijn afhankelijk van de uitstootklasse van je voertuig. Het niet naleven van deze regels kan resulteren in flinke boetes.

De belangrijkste punten om te onthouden zijn:

 • Koop de sticker vooraf: Je kunt de milieusticker online kopen of bij keuringsstations in Duitsland. Let wel op, tijdens de pinksterdagen zijn de meeste keuringsstations gesloten. Zit je krap qua tijd; afhalen is tot vrijdagmiddag 16.45 uur mogelijk in Amersfoort.
 • Controleer de zone: Niet alle steden hebben dezelfde regels. Het is verstandig om vooraf te controleren welke sticker je nodig hebt voor jouw bestemming.
 • Handhaving: De milieuzones worden streng gecontroleerd. Zorg ervoor dat je sticker duidelijk zichtbaar op je voorruit is bevestigd.

Betaald parkeren tijdens feestdagen

Parkeren in Duitsland kan een uitdaging zijn, vooral in grote steden en tijdens feestdagen. Gelukkig zijn er enkele algemene richtlijnen die je kunt volgen:

 • Feestdagen en zondagen: Op feestdagen en zondagen is parkeren vaak gratis in veel steden. Dit geldt echter niet voor alle parkeerplaatsen, dus let op de borden ter plaatse.
 • P+R (Park and Ride): Een handige en vaak goedkopere optie is om je auto bij een Park and Ride (P+R) locatie aan de rand van de stad te parkeren en het openbaar vervoer naar het stadscentrum te nemen.
 • Parkeerzones: In stedelijke gebieden zijn de parkeerzones duidelijk gemarkeerd. Let op de borden die aangeven of je een parkeerschijf (blauwe zones) of een parkeerticket nodig hebt.

Zijn de Pinksterdagen feestdagen in Duitsland?

Ja, de Pinksterdagen zijn feestdagen in Duitsland. Pinksteren bestaat uit twee dagen:

 • Eerste Pinksterdag (Pfingstsonntag): Dit is een officiële feestdag in heel Duitsland en valt altijd op een zondag.
 • Tweede Pinksterdag (Pfingstmontag): Dit is eveneens een officiële feestdag in heel Duitsland en valt op de maandag na de Eerste Pinksterdag.

Op deze dagen zijn de meeste winkels en bedrijven gesloten, en het openbaar vervoer kan een aangepaste dienstregeling hebben. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van je reis.

Keulen met Pinksteren Topbestemmingen voor een Pinksterweekend in Duitsland

 1. Berlijn: De hoofdstad biedt een mix van geschiedenis, cultuur en moderniteit. Bezoek de Brandenburger Tor, het Museumeiland en geniet van de diverse eetcultuur.
 2. München: Bekend om zijn bierhallen en het Oktoberfest, maar ook om zijn prachtige parken en musea. Een wandeling door de Englischer Garten is een aanrader.
 3. Keulen: De imposante Dom van Keulen, de oude stad en de Rijn bieden een perfecte mix van historie en ontspanning.
 4. Hamburg: Met zijn indrukwekkende haven, de Elbphilharmonie en de historische Speicherstadt, is Hamburg een dynamische stad met veel te ontdekken.

Culturele bezienswaardigheden en ervaringen

Tijdens je verblijf in Duitsland zijn er enkele culturele bezienswaardigheden en ervaringen die je niet mag missen:

 1. Kastelen en paleizen: Duitsland is beroemd om zijn sprookjesachtige kastelen zoals Schloss Neuschwanstein en de paleizen in Potsdam.
 2. Lokale markten: Bezoek een van de vele lokale markten zoals de Viktualienmarkt in München of een andere leuke rommelmarkt/kleedjesmarkt.
 3. Musea: Duitsland heeft een rijke museumcultuur. Het Pergamonmuseum in Berlijn en het Deutsches Museum in München zijn slechts enkele voorbeelden. Check vooraf wel de of deze musea open zijn dit weekend.
 4. Traditionele festivals: Probeer een lokaal festival mee te maken. Tijdens de Pinksterdagen is er in veel steden en dorpen wel iets georganiseerd. De lokale toeristeninformatie, in elke stad te vinden, zal deze informatie voor je hebben.

Conclusie

Voor meer informatie over milieuzones en parkeerregels kun je de officiële website van de Duitse overheid raadplegen: Umweltbundesamt.

Een stedentrip naar Duitsland tijdens het Pinksterweekend kan een geweldige manier zijn om te ontspannen en een nieuwe cultuur te verkennen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regels rond milieuzones en parkeren om onnodige stress te voorkomen. En geniet van de feestdagen terwijl je de prachtige steden van Duitsland ontdekt!

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND