Tanken In Duitsland

Bijgewerkt op 2019-08-13
Aanvraagformulier

Onderweg in Duitsland is het eenvoudig om te tanken. Langs zowel de Duitse autobahn en regionale wegen zijn er legio tankstations waar je alle typen brandstof kunt krijgen. Omdat er in Duitsland andere benamingen kunnen gelden voor Euro 95 of Super hebben wij een handig overzicht gemaakt. Hier vind je alleinformatie over het tanken van Benzine, Diesel en LPG in Duitsland.

 

Brandstof Typen In Duitsland

Alle in Nederland verkrijgbare typen brandstof kun je in Duitsland tanken. Wel is er soms sprake van een andere benamingen in vergelijking met Nederlandse tankstations. Euro 95, Super, Diesel en LPG kun je bijna altijd tanken.

 

Benzine tanken

Heb je een benzine voertuig dan kom je bij de Duitse pomp de benamingen E5, E10 en E85 tegen:

E5 – Super

Euro 95 in Duitsland (loodvrij)

Is benzine met een octaangehalte van 95 in combinatie met maximaal 5% bio-ethanol. In de loop van 2019 wordt het gehalte bio-ethanol langzaam opgevoerd. Aan de Duitse pomp kom je benamingen tegen als Super bleifrei, Superbenzin, Super 95 en Super E5.

Superplus 98 in Duitsland (loodvrij) 

Brandstof met een octaangehalte van 98 in combinatie met wederom maximaal 5% bio ethanol. In Duitsland heet deze brandstof ‘Super Plus 98 Oktan’.

 

E10

E10 in Duitsland

Deze brandstof is een mengsel van 90% EURO 95 met maximaal 10% bio-ethanol. Deze benzine wordt in Duitsland “en masse” verkocht bij tankstations. Op de pomp zie je ook wel Super 95 E10 of Super E10.

Niet elk voertuig is geschikt voor het rijden op E10. Het is daarom belangrijk om vooraf te controleren of je auto voldoet aan de eisen. Doe hier de e10check.

 

Diesel

Duitsland is het land van diesels en deze brandstof is dan ook bij elk tankstation verkrijgbaar. Diesel wordt simpelweg aangegeven met de benaming “Diesel”. De vraag is natuurlijk wel hoe lang dit nog gaat duren daar er al steden zijn met een dieselverbod.

 

LPG

In Duitsland is LPG bij ongeveer 10.000 tankstations verkrijgbaar. De Duitse benaming voor deze brandstof is Autogas of Flüssiggas. Omdat het niet bij elk tankstation te verkrijgen is vind je langs de Autobahn vaak informatieborden die aangeven of een naderend tankstation (tankstelle) het aanbiedt.

 

Elektriciteit

Ondanks de grote van het land vind je “slechts” 30.000 laadpunten voor elektrische voertuigen. In het midden, westen en zuiden van het land vind je de meeste laadpunten. Het meeste succes heb je bij de grote steden Frankfurt, Keulen en München.

 

Ga je met een volledig elektrische auto naar Duitsland dan adviseren wij om je route goed uit te stippelen. Anders dan in Nederland zijn de afstanden tussen openbare laadpalen groot.

 

Tankstations – Tankstelle

Onderweg vind je veel tankstations langs de Duitse Autobahn. Langs de snelwegen vind je regelmatig het “Autohof”, een combinatie van een tankstation en één of meerdere restaurants. In sommige gevallen zijn er ook hotels gevestigd. Dit “Autohof” ligt altijd maximaal een kilometer van de afslag en wordt ver van te voeren aangegeven middels borden.

Openingstijden:

Autobahn – 24 uur per nacht geopend.

Regionale wegen – veel tankstations hanteren openingtijden van 07:00 – 21:00 uur.

Steden en dorpen – in de grotere steden hanteren de pompstations vaak ruimere openingstijden dan in kleinere dorpen. Let wel op dat als je een grotere stad inrijdt om te tanken de kans bestaat dat je een Duitse milieuzone betreed en dus een milieusticker Duitsland nodig hebt.

Let op: zeker op de snelweg vind je soms tientallen kilometers géén mogelijkheid om te tanken. Hou hier dus rekening mee.

 

Welke benzine tanken in Duitsland

Afhankelijk van je type voertuig kun je in Duitsland Euro 95 tanken. Bij de Duitse tankstations, de tankstelle, staat dit aangegeven middels Super, Super 95, Super E5, Super 95 E5, Super 95 Oktan, Super bleifrei, Superbenzin of E5 Eurosuper. Deze brandstof bestaat uit het octaangetal 95 en maximaal 5% bio-ethanol. Ook Superplus 98 is overal goed verkrijgbaar.

Daarnaast kun je bij veel tankstations Super E10 tanken. In plaats van 5% bio-ethanol is er hier 10% bio-ethanol toegevoegd.

Als je een dieselvoertuig hebt dan tank je vanzelfsprekend Diesel.

 

Brandstofprijzen in Duitsland

In een eerder bericht hebben wij al geschreven over de benzineprijs in Duitsland. Ondanks dat het verschil de afgelopen jaren is afgenomen tank je in Duitsland nog goedkoper dan in Nederland. Als je onderweg bent en je kunt net over de grens tanken dan kan dit, op een volle tank, makkelijk 10 euro of meer schelen. In dit bericht hebben wij nog extra tips voor goedkoop tanken in Duitsland voor je geplaatst. Mocht je inderdaad met de auto naar Duitsland gaan kijk dan ook zeker in ons bericht over het verkeer in Duitsland. Hier vind je handige tips over onder andere het verkeer, files en de druktekalender in het land.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND