Verplicht Mee In De Auto In Duitsland

Bijgewerkt op 2018-12-04
Aanvraagformulier

Ga je met de auto naar Duitsland? Leuk! Duitsland is een prachtig land en het ligt zodanig dichtbij dat het met de auto goed te bereiken is vanuit Nederland. Duitsland is een heerlijke vakantiebestemming en door de ligging naast Nederland is het ook een geschikte bestemming voor steden of dagtrips. Je bent er immers zo en er zijn heel veel mooie plaatsen in Duitsland net over de grens! Rijden in Duitsland is leuk, maar wat moet je in de auto hebben in Duitsland? Aan welke verplichtingen moet je voldoen om zo veilig mogelijk te rijden in dit land? Wij vertellen het je allemaal.

Lees dus gauw verder voor een onbezorgd dagje Duitsland met de auto en ontdek al onze tips voor een autovakantie in Duitsland!

snelweg in duitsland

Wat is verplicht in de auto in Duitsland?

Er zijn een aantal zaken welke verplicht zijn als je met de auto in Duitsland rijdt. Hoewel deze artikelen wettelijk gezien alleen verplicht zijn voor automobilisten met een Duits kenteken, is het verstandig om deze artikelen wel mee te nemen en de lokale regels uit te voeren. Je voorkomt op deze manier een eventuele discussie met de politie en bovendien ben je veiliger bezig voor zowel jezelf, je medepassagiers en je medeweggebruikers.

Ga jij met de auto rijden door Duitsland? Neem dan dus de volgende artikelen absoluut mee:

  • Een milieusticker Duitsland. Ga je naar een van de Duitse steden die een milieuzone hebben dan moet je de sticker hebben.
  • Een gevarendriehoek. Deze heb je nodig wanneer je te maken krijgt met pech of een ongeluk. Wanneer je je auto moet parkeren langs de snelweg, moet je de gevarendriehoek 200 meter achter jouw auto neerzetten (op de vluchtstrook. Hiermee waarschuw je mede je medeweggebruikers dat je op 200m afstand met pech langs de Duitse autobahn staat. Sta je niet op de snelweg, maar op een ander regionale N weg? Dan moet je de gevarendriehoek 100 meter achter je voertuig plaatsen.
  • Een veiligheidshesje. Dit veiligheidshesje heb je nodig voor iedere passagier in jouw auto. Ga je dus met vier mensen op pad? Neem dan vier hesjes mee. Deze hesjes moeten voldoen aan de EN471-norm. Dit houdt in dat het moet gaan om fluorescerende hesjes in de kleur geel, oranje of rood en dat de hesjes voorzien moeten zijn van retro-reflecterende banen. De hesjes moet je dragen wanneer je met pech of vanwege een ongeluk langs de weg komt te staan en jij en je medepassagiers de auto moeten verlaten. Je loopt of staat in dit geval namelijk langs een drukke weg waar mensen hard rijden en op deze manier ben je beter zichtbaar. Let op: je moet bij pech altijd het voertuig parkeren op een veilige plaats en dan het voertuig verlaten. Ga ook altijd achter de vangrail staan om de kans op ongelukken te verkleinen.
  • Een verbanddoos. Het is in Duitsland verplicht om een verbanddoos mee te nemen, zodat je in noodgevallen altijd de belangrijkste artikelen bij je hebt.

Bovenstaande producten zijn verplicht voor alle reizen door Duitsland met de auto. Schaf deze dus voorhand al aan.

Umweltsticker voor Duitsland

De sticker voor de Duitse milieuzones

In Duitsland zijn veel verschillende steden milieuzones. Milieu zones zijn in het leven geroepen om de luchtkwaliteit in de Duitse steden te verbeteren. Niet alleen Duitsland, maar ook veel andere landen zoals Frankrijk en België hebben deze milieuzones (of in het Duits: Umweltzones) geïntroduceerd om het milieu te beschermen tegen schadelijke uitlaatgassen.

Ga je met de auto naar Duitsland en ben je van plan een van de steden met een umweltzone te bezoeken? Koop dan op voorhand via onze site een “milieusticker Duitsland”. Indien je de sticker op werkdagen voor 17:00 besteld verzenden wij hem dezelfde dag nog.

Milieustickers kunnen drie kleuren hebben: rood, geel en groen. Met een groene sticker voor Duitsland mag je alle steden in. Dit betekent dat jouw auto niet (of weinig) schadelijk is voor het milieu en voor de luchtkwaliteit in de stad.

Is een brandblusser verplicht in de auto?

Een brandblusser in de auto is in de auto in Duitsland niet verplicht om een brandblusser bij je te hebben. Hoewel dit niet verplicht is in de auto in Duitsland, is dit natuurlijk aan te raden voor je eigen veiligheid en de veiligheid van andere weggebruikers wanneer je gaat autorijden in het algemeen. Ga je naar bijvoorbeeld Frankrijk dan is een brandblusser welverplicht in de auto.

Autorijden in Duitsland en andere landen

Let er goed op dat je, wanneer je een auto huurt in Duitsland, controleert of de verplichte artikelen die we hierboven genoemd hebben, ook aanwezig zijn in de huurauto. Wanneer dit niet het geval is en je wél gaat rijden in Duitsland, riskeer je een boete. En is Duitsland alleen een land waar je doorheen rijdt om je uiteindelijk bestemming te bereiken? Controleer dan niet alleen wat er verplicht is in de auto in Duitsland, maar ook wat er verplicht is in de auto in de andere landen waar je doorheen gaat rijden.

Verplicht op de motor in Duitsland

Ga je niet naar Duitsland met de auto, maar ga je motorrijden in Duitsland? Dan is het niet verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidshesje of een verbanddoos mee te nemen. Omdat je als motorrijder altijd minder goed zichtbaar bent dan wanneer je in een auto rijdt, is het slim om een veiligheidshesje te dragen terwijl je motorrijdt. Zo weet je zeker dat je beter zichtbaar bent voor je medeweggebruikers.

Bijzondere verplichtingen

Ga je autorijden in Duitsland met een voertuigcombinatie van bijvoorbeeld en auto en een caravan of aanhangwagen met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg? Dan is het, naast de bovengenoemde artikelen, ook verplicht om twee wielkeggen mee te nemen in de auto. Bovendien moeten voertuigen met een Duits kenteken met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg niet alleen een gevarendriehoek, maar ook een draagbaar geel knipperlicht bij zich hebben. Dit knipperlicht moet de bestuurder van dit voertuig gebruiken wanneer hij pech krijgt of wanneer hij betrokken is bij een ongeluk en hij met het voertuig langs de weg komt te staan. Hoewel deze regels niet gelden voor dit soort voertuigen met een Nederlands kenteken, wordt er ten zeerste geadviseerd om dit draagbare knipperlicht of de wielkeggen wél mee te nemen, om vervelende situaties te voorkomen.

 

Speciale omstandigheden in Duitsland

Rij je met een voertuigcombinatie van bijvoorbeeld en auto en een caravan of aanhangwagen met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg? Dan is het, naast de bovengenoemde artikelen, ook verplicht om twee wielkeggen mee te nemen in de auto. Bovendien moeten voertuigen met een Duits kenteken met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg niet alleen een gevarendriehoek, maar ook een draagbaar geel knipperlicht bij zich hebben. Dit knipperlicht moet de bestuurder van dit voertuig gebruiken wanneer hij pech krijgt of wanneer hij betrokken is bij een ongeluk en hij met het voertuig langs de weg komt te staan.

Hoewel deze regels niet gelden voor dit soort voertuigen met een Nederlands kenteken, wordt er ten zeerste geadviseerd om dit draagbare knipperlicht of de wielkeggen wél mee te nemen, om vervelende situaties te voorkomen.

Verplicht tijdens winterse omstandigheden

winterbanden bij sneeuwval

In het geval van winterse omstandigheden is het in Duitsland verplicht om te rijden met winterbanden. Deze winterbanden moeten voldoen aan de wettelijke eisen. Dit houdt het volgende in:

  • De winterbanden moeten voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool en moeten voldoen aan de ‘Nieuwe eisen sinds 1-1-2018’.
  • De winterbanden moeten een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm. Toch wordt er een minimum profieldikte van 4 mm aangeraden.
  • Het is verplicht om je aan de maximumsnelheid te houden voor de winterbanden die onder je auto gemonteerd zijn. Deze maximumsnelheid vind je op de zijkant van de band in de vorm van een lettercode. Is de maximumsnelheid van de winterbanden lager dan die van de auto, dan is het verplicht om op het dashboard van de auto een sticker aan te brengen waarop de maximumsnelheid van de banden vermeld staat, als reminder voor de bestuurder. Deze sticker moet binnen het blikveld van de bestuurder geplakt worden.
  • Winterbanden moeten op álle wielen worden gemonteerd, met uitzondering van aanhangers. Toch wordt er aangeraden om ook winterbanden te monteren op aanhangers om de veiligheid te waarborgen.
  • Rijd je in Duitsland zonder winterbanden terwijl er wel sprake is van winterse omstandigheden? Dan riskeer je een boete.

Verkeersregels in Duitsland

Hoewel de verkeersregels in Duitsland erg lijken op die in Nederland, zijn er toch een aantal regels die anders zijn dan de regels zoals wij ze in Nederland kennen. Het is slim om deze verkeersregels van tevoren even goed door te lezen, zodat je weet wat je wel en niet mag in het Duitse verkeer. In dit artikel gaan we dieper in op de verkeersregels in Duitsland.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND