Dagje Duitsland met auto

Bijgewerkt op 2018-03-12
Aanvraagformulier

Duitsland is een fijn land waar veel te ontdekken valt. Het land ligt direct naast Nederland, maar is vele malen groter en dus valt er veel te ontdekken. Het is voor ons vanuit Nederland heel goed te doen om een dagje naar Duitsland te gaan met de auto. Zeker wanneer je iets meer in het oosten van het land woont, ben je binnen een mum van tijd bij onze oosterburen. Maar waar moet je aan denken als je een dagje naar Duitsland gaat met de auto? Hoe zit met het maximumsnelheden, umwelt sticker, parkeren en tanken? Wij vertellen je alles! Lees gauw verder en ontdek alles over autorijden in Duitsland!

 

Grote steden in Duitsland

Wanneer je vanuit Nederland met de auto naar Duitsland gaat, ligt het voor de hand om naar één van de steden te rijden die relatief dicht bij de grens met Nederland liggen. En gelukkig zijn er genoeg mooie plaatsen in Duitsland net over de grens! Je kunt bijvoorbeeld een dagje naar Keulen, naar Düsseldorf of naar Osnabrück. Andere mooie Duitse steden, zoals Berlijn, Hannover, Hamburg en München lenen zich meer voor een iets langere trip waarbij je ook een hotelovernachting boekt, omdat de autorit naar deze steden een stuk langer duurt. Wel zijn deze steden ook absoluut de moeite waard.

 

Parkeren in Duitse steden

Houd er rekening mee dat je in de grote Duitse steden vaak veel geld betaalt om te kunnen parkeren. In de steden parkeer je de auto vaak in een parkeergarage. Doordat je vaak gedwongen bent om je auto in een parkeergarage neer te zetten, is parkeren in Duitsland een dure hobby. Gelukkig is er een goed en goedkoper alternatief! Tegenwoordig vind je in Duitsland veel Park & Ride plekken. Dit zijn plekken waar je je auto kunt parkeren. Deze plekken zijn vaak vlak langs een S-bahn station gelegen en je kunt via dit station binnen 15 minuten in de binnenstad staan. Voor sommige Park & Ride parkeerplaatsen moet je een bedrag betalen, maar er zijn ook Park & Rides die gratis zijn. Zo bespaar je makkelijk een hoop geld en kan je toch genieten van de steden in Duitsland!

 

De Duitse autowegen en verkeersregels

Het wegennet in Duitsland is enorm. Omdat het land groot is, krioelt het er van de wegen. Autosnelwegen heten in Duitsland ‘bundesautobahnen’. Om veilig in Duitsland te kunnen rijden, is het handig als je je een beetje verdiept in de verkeersregels in Duitsland.

 

Verkeersregels en maximumsnelheden

In principe gelden er in Duitsland veel verkeersregels die in Nederland ook gelden. Je hoeft dus geen hele studie te doen om veilig te kunnen rijden in Duitsland. Wel is het, als je gaat rijden door Duitsland, handig dat je op de hoogte bent van regels die afwijken van de regels die in Nederland gehanteerd worden. Zo geldt er in Duitsland bijvoorbeeld niet overal een maximumsnelheid. Vaak is de maximumadviessnelheid 130 km/h, maar op de Duitse snelwegen rijden de auto’s wanneer het mag vaak veel harder dan dat, zeker in de linkerbaan. Blijf wel op de borden letten. Niet op alle snelwegen geldt dat er geen maximumsnelheid is.

Winterse weersomstandigheden

In Duitsland kunnen de winters strenger en heftiger zijn dan wij ze hier in Nederland gewend zijn. Daarom zijn er in de winter ook regels met betrekking tot het auto rijden in Duitsland. Als je gaat reizen door Duitsland met de auto terwijl er sprake is van winterse weersomstandigheden, ben je verplicht om gebruik te maken van winterbanden. Dit geldt ook voor auto’s zonder Duits kenteken, om zo de veiligheid van alle weggebruikers in Duitsland te kunnen waarborgen. Winterbanden moeten voldoen aan de wettelijke eisen en moeten op alle wielen zijn gemonteerd.

 

Benzinestations en stoppen onderweg

In Duitsland vind je langs de snelwegen regelmatig benzinestations waar je de mogelijkheid hebt om te tanken, maar ook om even pauze te houden, koffie te drinken en even iets te eten. Het was ooit de afspraak dat er om de 60 kilometer een benzinestation moest zijn langs de snelwegen in Duitsland en hier kan je wel ongeveer vanuit gaan. Als je op de borden het woord ‘Rasthof’ of ‘Raststätte’ ziet staan, dan betekent dat dat je een stop nadert die direct aan de snelweg ligt. Het woord ‘Autohof’ duidt op een stop waarvoor je eerst de snelweg af moet (hier rijd je dus via de afslag naar toe). In Duitsland vind je langs de snelwegen en rondom de grote steden vaak grote benzinestations waar je lekkere koffie kunt halen, waar eten geserveerd of verkocht wordt en waar de toiletten schoon zijn. Je betaalt meestal €0,70 om naar het toilet te kunnen, maar je krijgt dan een kortingsbon van €0,50 die je kunt gebruiken voor een kopje koffie. Zo heeft je toiletbezoekje slechts €0,20 gekost.

 

Milieuzones en milieustickers

Een ander punt om absoluut rekening mee te houden in Duitsland, zijn de milieuzones. Milieuzones worden ook wel Umweltzones genoemd in Duitsland en deze zones zijn ingesteld om auto’s die grote schade toebrengen aan het luchtklimaat in een stad uit steden te weren. Er wordt met borden aangegeven waar een milieuzone begint en eindigt. Je mag de milieuzone met jouw auto alleen betreden wanneer de milieusticker op jouw auto aangeeft dat jouw auto niet (of amper) schadelijk is voor het milieu en voor de luchtkwaliteit in de betreffende stad. Een milieusticker voor Duitsland is verplicht. Deze sticker heeft een groene, gele of rode kleur. Auto’s met daarop groene stickers mogen over het algemeen alle steden in. Auto’s met rode stickers zijn over het algemeen niet welkom in milieuzones en ook de auto’s met gele stickers zullen op termijn niet meer welkom zijn in de Duitse steden.

Je moet een milieusticker voorafgaand aan je autorit aanvragen. Dat kan via de onze website. Je bent verplicht om dan je kentekenbewijs mee te nemen, omdat een milieusticker altijd gekoppeld is aan het kenteken van een auto (je kunt dus niet de milieusticker van je buurman gebruiken!). In principe duurt de verwerking 24 uur en ontvang je de sticker de volgende dag al in je brievenbus.

Mocht je dit tóch vergeten zijn, dan kan je in een garage in Duitsland een milieusticker aanvragen. Je krijgt de sticker dan wel mee, maar je betaalt wel meer voor de sticker. Heb je geen groene sticker Duitsland op je auto of heb je de sticker aan de verkeerde kant van je autoruit geplakt? Dan riskeer je een boete. We hebben overigens een blog “Milieusticker Duitsland Plakken” zodat je precies weet hoe en waar je deze moet bevestigen.

 

Wat mee te nemen in de auto

Ieder land heeft eigen regels met betrekking tot spullen die je verplicht in de auto mee moet nemen. Zo zijn er ook artikelen die je verplicht in de auto in Duitsland mee moet nemen. Wij hebben deze artikelen voor je op een rijtje gezet, zodat je zeker weet dat je alles bij je hebt!

  • Je bent verplicht om een gevarendriehoek mee te nemen in de auto als je door Duitsland gaat rijden. Wanneer je pech of een ongeval krijgt, en jij langs de kant van de snelweg moet parkeren, moet je op zo’n 200 meter (of 100 meter in het geval van overige wegen) afstand achter de auto een gevarendriehoek neerzetten. Zo weten je medeweggebruikers dat jij langs de weg staat met je auto en vorm je minder een gevaar.
  • Voor alle inzittenden van de auto moet er een veiligheidshesje in de auto liggen. Deze veiligheidshesjes moeten voldoen aan de EN471-norm (de hesjes moeten fluorescerend geel, rood of oranje zijn en moeten voorzien zijn van retro-reflecterende banen). Deze hesjes heb je nodig in het geval van pech of een ongeval waarbij je de auto moet verlaten en je dus langs de weg komt te staan. Met een hesje aan ben je vele malen beter zichtbaar voor je medeweggebruikers dan zonder hesje.
  • In Duitsland is het verplicht om in de auto een verbanddoos mee te nemen.

Hoewel deze artikelen alleen verplicht zijn voor auto’s met een Duits kenteken, is het wel verstandig om deze artikelen toch aan te schaffen. Het gaat immers om je eigen veiligheid en om de veiligheid van de andere automobilisten.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND