Mooie plaatsen in Duitsland net over de grens

Bijgewerkt op 2018-04-12
Aanvraagformulier

Wat is er leuker dan een stedentrip met de auto?! Dat kan! Vanuit Nederland ben je heel snel in Duitsland en kan je genieten van een stedentripje naar één van de leuke Duitse steden. Duitsland ligt, zeker als je wat meer in het oosten van Nederland woont, om de hoek en is daarom een prima bestemming voor een stedentrip. Let er wel op dat als je naar een van deze steden gaat een sticker Duitsland nodig kan hebben. Bovendien liggen er veel leuke plaatsen in Duitsland net over de grens! Ben je benieuwd wat dé mooie plaatsen in Duitsland net over de grens zijn en welke steden wij je absoluut aanbevelen? Lees dan gauw verder en ontdek het zelf!

Een dagje naar Duitsland met de auto

Duitsland leent zich heel goed voor een stedentripje met de auto. Wanneer je een dagje naar Duitsland gaat met de auto, houd je voldoende tijd over om een leuke stad te bezoeken. Wel is het belangrijk dat je je goed voorbereid, dat je rekening houdt met de verkeersregels in dit land, dat je je realiseert dat er in Duitsland in principe geen maximumsnelheid geldt op veel snelwegen, maar dat dit niet op álle snelwegen zo is (let dus op de borden) en dat je weet dat je, wanneer je in de winter naar Duitsland gaat rijden, verplicht gebruik moet maken van winterbanden, ook al heb je geen Duits kenteken. Ga je in de winter naar Duitsland? Zorg er dan voor dat je winterbanden voldoen aan de wettelijke eisen!

Leuke steden in Duitsland – sommigen net over de grens

Er zijn ontzettend veel leuke steden in Duitsland die de moeite van het bezoeken waard zijn!  Wij bespreken in dit artikel leuke Duitse steden net over de grens met Nederland die zich goed lenen voor een dagje weg of, als je de tijd hebt, een weekendje weg! Lees dus gauw verder en besluit welke stad jij binnenkort een dag gaat bezoeken!

Leipzig

Leipzig wordt ook wel het kleine Berlijn genoemd. In deze leuke stad in Duitsland net over de grens vind je een combinatie van oud en nieuw. De stad is tijdens de Tweede Wereldoorlog behoorlijk verwoest, maar inmiddels is Leipzig een hippe stad waar het moderne leven en het verleden beide goed zichtbaar zijn. Leipzig staat bekend om haar muziekroute, omdat in deze stad muziekhelden als Bach en Meldenssohn hebben gewoond. Ook staat Leipzig bekend om haar Altes Rathaus (het oude raadhuis) op de markt: een van de mooiste Duitse gebouwen uit de renaissance. En ga je deze mooie stad bezoeken? Breng dan ook zeker een bezoekje aan de Kral-Liebknecht-Strasse, waar je veel gezellige restaurants, cafés, barretjes en pubs vindt.

Münster

Münster leent zich uitstekend voor een dagje naar Duitsland met de auto. Münster is verrassend dichtbij en doet qua sfeer een beetje denken aan Haarlem en Utrecht: knus, leuke pleintjes, smalle straatjes en een mooie, sfeervolle, oude binnenstad. Vanuit Nederland is het slechts twee uur rijden naar deze leuke stad en daarom is Münster perfect voor een stedentripje met de auto! Münster is uitgeroepen tot fietshoofdstad van Europa. Ben je gek op fietsen? Neem dan de fiets mee en geniet van verschillende fietsroutes in en vanuit deze mooie stad. Ook moet je absoluut een bezoek brengen aan de Prinzipalmarkt, waar je exclusieve winkels en restaurants vindt, maar waar je ook kunt genieten van oude en karakteristieke architectuur.

Keulen

Keulen is een prachtige stad! De stad is met de auto prima bereikbaar vanuit Nederland en is een must-see als je wil genieten van een mooie Duitse stad. Een hoogtepunt in Keulen is de Dom. Deze enorme kathedraal is indrukwekkend om te zien en torent boven de stad uit. Niet alleen kan je van buiten genieten van de Dom, maar je kunt ook de toren beklimmen en genieten van een uitzicht over de stad. Het historische deel van de stad Altstadt is ook een aanrader. Hier vind je knusse stadsstraatjes met winkeltjes, gezellige cafés en restaurants. Ook vind je hier mooie pleinen, zoals de Alter Markt en de Heumarkt, waar je in de winter ook de bekende kerstmarkten vindt! Keulen heeft een van de leukste, zo niet de leukste kerstmarkt in Duitsland.

 

Aken

Aken ligt zó dicht bij Nederland, dat het weinig scheelt of de stad had bij ons land gehoord. Aken ligt vlakbij het drielandenpunt waar Nederland, Duitsland en België aan elkaar grenzen. Vanuit Limburg ben je zó in deze mooie stad. Aken is een mooie, historische stad waar je veel bijzondere bezienswaardigheden vindt, zoals de Dom, het schitterende Stadhuis dat gelegen is aan de Markt (een groot stadsplein), de stadsmuren die nog in tact zijn en de zwavelhoudende warmwaterbronnen van Aken. We bevelen het je van harte aan om deze mooie stad te bezoeken. Een rit door het mooie, Limburgse landschap en je bent er zo!

Verplicht in Duitsland in de auto

Niet alleen moet je op de hoogte zijn van de verkeersregels in Duitsland, maar ook is het belangrijk dat je weet welke artikelen verplicht zijn in Duitsland in de auto. Zo is het verplicht om in Duitsland met een gevarendriehoek in de auto te rijden. De gevarendriehoek gebruik je in het geval van pech of een ongeluk en deze plaats je (in het geval van de snelweg) 200 meter achter je auto (of 100 meter, in het geval van overige wegen), zodat je zichtbaar bent voor je medeweggebruikers. Ook ben je verplicht om voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Dit hesje moet voldoen aan de EN471-norm en deze moet gedragen worden door alle inzittenden van de auto die de auto moeten verlaten in het geval van pech of een ongeval. Tenslotte is het ook verplicht in Duitsland in de auto om een verbanddoos bij je te hebben.

Groene Milieusticker Duitsland

Om te rijden in Duitsland heb je geen vignet, maar wel een milieusticker nodig. Ga je een van de leuke plaatsen in Duitsland net over de grens bezoeken? Kijk dan of die plaats een milieuzone (umweltzone) is. Als dit het geval is, ben je verplicht om een milieusticker op je auto te plakken die aangeeft hoe schadelijk jouw auto is voor het milieu. Een milieusticker kan je aanvragen bij op onze site. Een aanvraag is gebaseerd op het kenteken van je auto en duurt slechts 1 minuut.. Je krijgt de milieusticker vervolgens thuisgestuurd. Er zijn drie varianten van de milieusticker: een groene sticker, waarmee je alle steden in mag, een gele sticker, waarmee je op dit moment nog wel veel steden in mag, maar in de toekomst waarschijnlijk niet meer, en een rode sticker, waarmee je stadscentra niet in mag. De reden van de introductie van deze milieustickers, is het beschermen van de luchtkwaliteit in de Duitse steden met een dergelijke zone. Heb jij dus een auto die zeer schadelijk is voor het milieu en voor de luchtkwaliteit? Dan zal je je auto buiten de stad moeten parkeren en met het openbaar vervoer verder moeten rijden om van de stad te kunnen genieten. Hier vind je meer informatie over het vignet Duitsland.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND