Dieselverbod Duitsland – Alle vragen en antwoorden

Bijgewerkt op 2019-04-17
Aanvraagformulier

De dieselverboden in Duitse steden brengen nogal wat verwarring met zich mee. Zo komen er steeds meer steden bij, wordt het gebied waar dieselvoertuigen verboden zijn uitgebreid, en zijn er zelfs snelwegen waar je niet mag komen met je dieselauto. Het kan zelfs zo zijn dat je al een groene sticker Duitsland hebt maar dat je toch niet de milieuzone in mag.

Om deze verwarring voor eens en voor altijd op te helderen, hebben wij alle vragen en antwoorden over het dieselverbod in Duitsland voor je op een rijtje gezet.

 

Alle vragen over het rijverbod

Hoe controleert Duitsland het rijverbod?

Momenteel is er geen overeenstemming tussen de verschillende steden op welke manier men het rijverbod controleert. Bijvoorbeeld in Hamburg voert te politie steekproeven uit, wat veel steden waarschijnlijk als voorbeeld nemen.

Een andere optie is het invoeren van de blauwe sticker. Deze oplossing wordt voornamelijk gesteund door milieuactivisten. Het blauwe vignet wordt dan toegewezen aan schone diesels die wel in de zone mogen rijden.

 

Welke uitzonderingen gelden er?

Uitzonderingen worden gemaakt worden voor bewoners, handelaars, en zwaar gehandicapten. Om aan te geven dat een voertuig onderdeel is van de uitzondering, krijgen deze voertuigen een extra teken.

Er gelden geen uitzonderingen voor buitenlandse voertuigen, waaronder dus Nederlandse auto’s. Ga je een dagje naar Duitsland, bijvoorbeeld naar de Duitse kerstmarkt, dan is het dieselverbod van toepassing. Steden als Essen en Berlijn, populair onder Nederlandse bezoekers, hebben al een dieselverbod.

 

Moet ik nog wel een dieselauto kopen?

Een dieselauto kopen kan nog steeds. Wel is het in dit geval verstandig om een voertuig met de emissienorm Euro 6d TEMP of Euro 6 diesel aan te schaffen. Echter is de keuze uit dieselvoertuigen is daarmee wel kleiner dan het keuzeaanbod voor benzinevoertuigen.

verboden voor vervuilende auto's

Diesel verbod in Duitse steden

Berlijn

Het Berlijn dieselverbod wordt uiterlijk ingevoerd in Juni 2019. Het betreft alle voertuigen met de norm Euro 1 tot en met Euro 5 diesel. De zone waar de auto’s verboden zijn, omvatten acht straten in het centrum van Berlijn. Dit is inclusief de verbindingsroutes in Mitte en Alt-Moabit, waaronder de Leipziger Strasse en Friedrichstrasse.

 

Bonn

Het verbod voor dieselvoertuigen in Bonn is momenteel actief. Alle dieselauto’s met de euro emissienorm 1 tot en met euronorm 4 mogen niet binnen deze zone rijden. Benzinemotoren Euro 1 en Euro 2 zijn ook geweerd binnen deze dieselvrije zone. Later volgen andere autos.

 

Darmstadt

Het dieselverbod in Darmstadt wordt halverwege 2019 ingevoerd. De precieze datum hiervan is nog niet bekend. Ook in deze zone betreft het alle Euro 1 tot en met Diesel Euro 5. Bovendien worden ook benzine auto’s met de emissienorm Euro 1 en Euro 2 geweerd. De dieselvrije zone betreft de Hügelstraße en de Heinrichtstraße.

 

Essen

De implementatie van het rijverbod in Essen is momenteel nog in gang en geldt vanaf Juli 2019. Alle dieselvoertuigen met de euronorm 1 tot en met emissienorm 4 zijn verboden binnen dit gebied. Vanaf September 2019 worden ook diesels euro 5 geweerd in het gebied. Hiernaast zijn benzinemotoren met de emissienorm 1 en 2 ook verboden. Het milieugebied waar het rijverbod geldt is de zogenaamde blauwe zone en delen van de BAB40.

 

Frankfurt

Het dieselvoertuigen verbod in Frankfurt is ingevoerd op 1 Februari 2019. Voertuigen met een dieselmotor met de emissienorm Euro 1 t/m Euro 4, en benzinevoertuigen met de euronorm 1 en 2 hebben een rijverbod binnen de zone. Het dieselverbod zal gelden over de gehele milieuzone van Frankfurt. Vanaf September 2019 worden ook Euro 5 diesels geweerd.

 

Gelsenkirchen

Op de Kurt Schumacher Straße in Gelsenkirchen zijn alle dieselauto’s verboden met een emissienorm 1 tot en met Euro 5 norm. Het implementatie proces is momenteel nog steeds open.

 

Hamburg

Sinds Juni 2018 zijn alle dieselvoertuigen met een emissienorm 1 tot en met 5 verboden in Hamburg. Het gebeid betreft de Max Brauer Allee en Stresemannstrasse. Indien je toch met je dieselmotor hier rijdt, riskeer je een boete van €25 euro.

 

Keulen

Het rijverbod voor het centrum in Keulen betreft de gehele milieuzone van de stad. Oorspronkelijk zou het diesel verbod ingevoerd worden in April 2019, maar dit is uitgesteld tot later dit jaar. Vanaf September zijn alle dieselvoertuigen die niet over een Euro 6 motor beschikken verboden binnen het gebied. Ook benzinevoertuigen Euro 1 en 2 dienen niet binnen dit gebied te rijden.

 

Mainz

Mogelijk wordt op 1 September 2019 het rijverbod in Mainz ingevoerd. Dieselvoertuigen met een Euro 6 norm zijn veilig gesteld. Voertuigen met een emissienorm 5 worden enkel op bepaalde wegen geweerd. Alle oudere dieselauto’s mogen de gehele zone niet binnen rijden.

 

Stuttgart

Ook in Stuttgart zijn dieselvoertuigen verbannen. Het rijverbod is ingevoerd op 1 Januari 2019. Euro 4 en IV diesels, of oudere voertuigen, zijn verboden binnen de milieuzone van Stuttgart. De regels worden hoogstwaarschijnlijk halverwege 2019 aangescherpt.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND