De 10 leukste kerstmarkten in Duitsland 2019

Bijgewerkt op 2019-10-23
Aanvraagformulier

De kerstmarkt in Duitsland is jaarlijks een groot spektakel in de wintermaanden. Vanaf November tot en met kerst staan de leukste kerstmarkten in Duitsland weer over het land verspreid. Hier kun je genieten van de kerstsferen onder het genot van een broodje Bratwurst en een warme beker Glühwein. Bij de kraampjes op de markt kun je alle kerstartikelen inkopen die je nodig hebt voor kerstavond.

 

Met de auto naar de kerstmarkt

Veel Duitse kerstmarkten liggen net over de grens met Nederland en zijn daardoor eenvoudig te bereiken met de auto. Let er wel op dat je voor veel steden in Duitsland een milieusticker nodig hebt om het stadscentrum binnen te komen. Op deze pagina vind je hier meer informatie over. Ga je een dagje naar een van de top 10 kerstmarkten in Duitsland, dan is het verstandig om op voorhand te kijken waar je kunt parkeren. Parkeergarages kunnen snel vol staan tijdens de Decembermaand.

 

Leukste kerstmarkt Duitsland

Veel Nederlanders kiezen ervoor om een dagje of weekendje weg naar de Kerstmarkt in Duitsland te gaan. Veel Duitse kerstmarkten bevinden zich net over de grens en zijn daardoor makkelijk te bereiken met de auto. Wij hebben een selectie gemaakt van de top tien leukste, grootste, mooiste en beste kerstmarkten van Duitsland.

 

 

1. Kerstmarkt Düsseldorf 2019

Düsseldorf is de populairste en drukst bezochte kerstmarkt van Duitsland. De Duitse stad ligt net over de grens en is daardoor eenvoudig te bereiken voor een dagje naar de Weihnachtsmarkt. De kerstmarkt in Düsseldorf heeft zes verschillende locaties. De bekendste locatie is hoogstwaarschijnlijk de Markt Platz waar een enorme kerstboom staat opgetuigd. Wanneer je nog kerstinkopen moet doen, is Düsseldorf dé plek! Hier kun je alle kerstversieringen vinden die je nodig hebt voor eerste kerstdag. Ook is deze kerstmarkt in Duitsland ideaal voor kinderen. Je kunt hier namelijk schaatsen in de Altstadt of in de draaimolen. Bezoek ook de Schadowplatz in Düsseldorf. Hier is een overdekt poppentheater waar de kinderen kunnen genieten van een poppenshow.

 

Locatie: Markt Platz, Heinrich Heine Platz, Flinger Straße, Stadtbrukchen, Schadowplatz, Gustaf Grundgens Platz.

Data: De kerstmarkt start op 21 November 2019 en staat tot 30 December.

Openingstijden: Zondag t/m Donderdag van 11:00 tot 20:00. Vrijdag en Zaterdag van 11:00 tot 21:00

24 December van 11:00 tot 15:00, 25 December gesloten, 26 December van 14:00 tot 20:00

Zoetigheden bij een kerstkraam

2. Grootste Kerstmarkt Keulen 2019

In ons bericht over “Mooie plaatsen in Duitsland net over de grens” had Keulen al een prominente plaats. Dit is niet zo gek. Keulen heeft met zeven locaties de mooiste, grootste en een van de leukste kerstmarkten van Duitsland. Bovendien is de kerstmarkt van Keulen uitgeroepen tot de mooiste Weihnachtsmarkt van afgelopen jaar. Elke winter maakt de stad een prachtig decor met de Dom van Keulen op de achtergrond. Juist dit decor met de kathedraal maakt deze markt zo bijzonder. Ga hier heen voor een glas Glühwein, of struin eindeloos langs de kraampjes voor alle kerstinkopen. Ga je met kinderen naar de kerstmarkt in Duitsland, dan kan je het beste naar de Rudolfplatz gaan. Deze kindvriendelijke kerstmarkt heeft jaarlijks een sprookjesthema waar kinderen helemaal in hun element zijn. Een citytrip naar Keulen tijdens de advent kan eenvoudig met de trein of bus. Vaak kun je een arrangement voor het kerstweekend boeken waar een hotel bij in zit. In ons eerdere

 

Locatie: Keulse Dom, Heu- en Altmarkt, Neumarkt, Rudolphplatz, Schaafenstraße, Schokoladenmuseum, Stadtgarten.

Data: 25 November tot 23 December 2019.

Openingstijden: 11:00 tot 21:00 van Zondag t/m Woensdag. Donderdag en Vrijdag 11:00 tot 22:00 en Zaterdag van 10:00 tot 22:00.

 

3.  Overdekte kerstmarkt Oberhausen 2019

CentrO Oberhausen is de grootste overdekte kerstmarkt van het Ruhrgebied in Duitsland. Jaarlijks wordt het winkelcentrum omgetoverd tot een winterparadijs 150 kerstkraampjes. Wanneer je nog een kerstoutfit, kerstballen of andere kerstinkopen moet doen, dit is dé plek. Met slechts een anderhalf uur rijden gaan veel Nederlanders met de auto een dagje naar het CentrO. Bij een bezoek kun je in dit winkelcentrum gratis parkeren.

Ook in de Altstadt van Oberhausen is er een kerstmarkt te vinden, de Weihnachtswald. Deze traditionele markt wordt omgetoverd tot een uniek winterlandschap voorzien van 300 kerstbomen. Bovendien wordt er dagelijks live kerstmuziek gezongen door het koor. In het centrum van Oberhausen zal je de kerstsfeer duidelijk voelen bij de Weihnachtswald.

 

Data: 15 November 2019 tot 23 December 2019.

Locatie: CentrO Oberhausen, Altstadt.

Openingstijden: Maandag t/m Vrijdag 11:00 tot 22:00. Zaterdag 10:00 tot 22:00, koopzondag 11:00 tot 21:00. Kerstavond is de markt geopend van 11:00 tot 20:00.

kerstversiering

4. Kerstmarkt Aken 2019

De kerstmarkt in Aken staat bekend om haar gezelligheid en leent zich goed uit voor een uitje met het gezin. De stad in Duitsland ligt dichtbij Nederland en is daardoor ideaal voor een dagje uit. De kerstmarkt loopt vanaf de Marktplatz uit in verschillende straten en pleinen in het centrum van Aken. De Aken kerstmarkt telt maar liefst 150 kerststalletjes waar je kerstballen, handgemaakte kerstfiguren, of een Aachener Printen kunt kopen. Je kunt hier natuurlijk ook genieten van warme chocolademelk of Glühwein.

De kerstmarkt is te vinden tussen de Dom van Aken, het iconische boegbeeld van de stad, en het Rathaus. Op Woensdagen en Zaterdagen kunnen kinderen genieten van een heus poppentheater. Op Maandag, Donderdag en Vrijdag kunnen kinderen zelf kerstkaarten maken bij het podium, of op de foto met de kerstman.

 

Data: 22 November tot en met 23 December 2019.

Locatie: Markt rondom het Rathaus, Katschhof, Münsterplatz.

Openingstijden: Dagelijks van 11:00 tot 21:00.

 

5. Gezelligste kerstmarkt Essen 2019

De kerstmarkt in Essen is een van de grootste, gezelligste en leukste kerstmarkten van Duitsland. De Weihnachtsmarkt is verspreid over verschillende pleinen in de Duitse stad en telt maar liefst 250 kerststalletjes waar je kunt kerstshoppen. De markt in Essen staat bekend om haar mooie verlichting en wordt dan ook de Essener Lichtweken genoemd. Hier kunnen bezoekers een stadswandeling door het winterlandschap van Essen maken.

Op de Flachsmarkt is de Middeleeuwse kerstmarkt van Essen. Hier kun je edelstenen, handgemaakte zeep, of Glühwein gemaakt naar een Middeleeuws recept vinden. Bij de internationale Weihnachtsmarkt op de Kennedyplatz vind je producten uit maar liefst 20 verschillende landen. Denk hierbij aan armbanden uit Thailand, houtwerken uit Tirol of culinaire gerechten uit Peru.

 

Sinds 2019 geldt er in Duitsland een dieselverbod voor sommige steden. Essen is er daar een van. Zelfs de Autobahn valt binnen dat verbod. Let daarom goed op dat jouw voertuig aan de eisen voldoet. Meer informatie over het Dieselverbod in Duitsland vind je in ons andere bericht.

 

Data: 15 November 2019 tot 23 December 2019.

Locatie: Willy Brandtplatz, Kennedyplatz, Flachsmarkt.

Openingstijden: Dagelijks vanaf 11:00 tot 21:00. Vrijdag en Zaterdag is de markt tot 22:00 geopend.

uitzicht over een verlichte kerstmarkt

6. Populairste kerstmarkt Munster 2019

De kerstmarkten van Münster is ontzettend populair onder Nederlanders. Jaarlijks trekt Münster ruim een miljoen bezoekers die kerst vieren in de stad. De kerstmarkten hebben een fijne kerstsfeer en is voorzien van 300 kerstkraampjes welke zijn verdeeld over vijf kerstmarkten. De kerststallen en de pleinen zijn versierd met honderden lichtjes en kerstversiering waardoor de kerstsfeer optimaal is. Je kunt een dagje naar Münster gaan, maar het leukste is wanneer je naar de kerstmarkt in Munster gaat met een hotelovernachting. Zo kun je het gehele kerstweekend genieten van de Weihnachtsmarkt.

Ga je met kinderen naar de kerstmarkt, bezoek dan de kerstmarkt rondom het stadhuis. Hier kunnen kinderen in de nostalgische kinder-carrousel. Op de Ageidii markt is er elk half uur een klokkenspel te horen van traditionele kerstmuziek.

 

Data: Vanaf 25 november tot en met 23 December 2019.

Locatie: Rathaus, Aegidiimarkt, St. Lamberti Kirche, Giebelhüüskesmarkt, Kiepenkerl.

Openingstijden: Van Zondag t/m Donderdag van 11:00 tot 20:00 en Vrijdag en Zaterdag van 11:00 tot 21:00.

 

7. Kerstmarkt Kleve 2019 dichtbij Nederland

De kerstmarkt in Kleve is net over de grens met Nederland en daardoor makkelijk te bereiken met de auto. Veel Nederlanders kiezen er dan ook voor om met de auto een dagje kerst in Kleve te vieren.  Kleef staat in de wintermaanden bekend om de muzikale optredens en de kerstverlichting tijdens de Weihnachtsmarkt.

De kerstmarkt in Kleve vindt plaats in het historische park van de stad de Forstgarten. Deze bijzondere locatie geeft nog meer sfeer aan de markt. De warme uitstraling van de markt en de geur van Glühwein zorgen ervoor dat deze Weihnachtsmarkt het perfecte dagje uit met het gezin.

 

Data: Vanaf 30 November 2019 tot en met 9 December.

Locatie: Forstgarten (Prins Maurits van Nassau-Siegen Park).

Openingstijden: Maandag tot en met Vrijdag van 15:00 tot 21:00. Weekenden van 12:00 tot 21:00.

kerstversieringen

8. Kerstmarkt Oldenburg 2019 net over de grens

In deze Duitse universiteitsstad vind je de Lamberti kerstmarkt van Oldenburg. De stad ligt net over de grens en is ontzettend populair onder Nederlanders. Jaarlijks staan hier 125 marktkraampjes waar je handgemaakte kerstballen, speelgoed, of andere kerstaccessoires kunt winkelen. Alle kerstinkopen kunnen hier nog gedaan worden. Wat het kerstshoppen in het centrum Oldenburg extra leuk maakt zijn de handgemaakte kerstversieringen. Kinderen kunnen hier dagelijks genieten van het een sprookjesverhaal welke wordt voorgelezen in de voorleestent. Ook kunnen ze met de kerstman op de foto vanaf 16:00. De kerstman is op dit tijdstap op het podium te vinden met de mooiste kerstcadeaus.

 

Data: 26 November tot 22 December 2019.

Locatie: St. Lambertikirche, Schlossplatz.

Openingstijden: Dagelijks van 11:00 tot 20:30, op Vrijdag en Zaterdag is de kerstmarkt open tot 21:30.

 

9. Sprookjesachtige kerstmarkt Nordhorn 2019

De Nordhorn kerstmarkt is net over de grens met Nederland en daardoor makkelijk te bereiken met de auto. De stad kent sprookjesachtige kraampjes met duizenden kerstverlichtingen. De houten kraampjes geven extra sfeer aan de kerstmarkt waardoor het geheel een romantische uitstraling heeft. Typisch aan de Weihnachtsmarkt Nordhorn is de punch-tocht waar je kunt opwarmen met een mok Glühwein.

Indien je met kinderen naar deze leuke Duitse stad gaat, is het de moeite waard om naar de kerstmarkt in de dierentuin van Nordhorn te gaan. Deze is te bezoeken van 3 tot 11 December. Bovendien is er voor kinderen een heus sprookjesbos.

 

Data: 25 November tot en met 30 December 2019.

Locatie: Centrum

Openingstijden: Maandag t/m Zaterdag 11:00 tot 20:00, Zondag van 14:00 tot 20:00. Kerstavond van 11:00 tot 14:00.

Weihnachtsmarkt in Duitsland

10. Mooiste kerstmarkt Bremen 2019

De kerstmarkt in Bremen staat bekend als een van de mooiste kerstmarkten van heel Duitsland. Met name de maritieme markt Schlachte Zauber is de moeite waard om te bezoeken. Jaarlijks trekt Bremen 1,5 miljoen bezoekers rond de advent periode en heeft meer dan 180 kerstkraampjes. Bovendien kun je hier de kerstroute wandelen, een verlichte wandelroute langs de Weser.

Op de Bremen Kerstmarkt kun je veel traditionele en handgemaakte kerstcadeaus vinden. Hier vind je bijvoorbeeld houten kerststallen, of handbeschilderde kerstballen. Na het kerstshoppen kun je genieten van een kop heiße Schoko een broodje Bratwurst.

 

Data: 25 November tot 23 December 2019.

Locatie: Schlachte Zauber, Bremer Marktplatz.

Openingstijden: Dagelijks van 10:00 tot 20:30.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND