Goedkoop tanken in Duitsland

Bijgewerkt op 2019-10-17
Aanvraagformulier

In Duitsland kun je overal eenvoudig tanken. Mooi meegenomen is dat je dit ook nog eens relatief goedkoop kunt doen. De brandstof in Duitsland is vaak goedkoper dan in Nederland.  Prijzen van benzine, diesel en LPG kunnen tot tientallen centen lager liggen dan in Nederland. Wij van Duitsemilieusticker.nl weten als geen ander hoe belangrijk het is om goedkoop in Duitsland te tanken. Daarom hieronder onze tips om te besparen bij het bezoeken van een pompstation bij onze Oosterburen.

Jij weet zo direct of het zin heeft on in Duitsland je tank vol te gooien!

 

Goedkoop tanken bij Duitse tankstations

Rij je met de auto door Duitsland heen en moet er getankt worden? Hou dan in gedachten dat prijzen voor brandstof in Duitsland fors schommelen. De prijzen per tankstation variëren gedurende de dag en ook de locatie is erg belangrijk.

 

Net zoals in Nederland is tanken in Duitsland langs de snelweg (Autobahn) duurder dan tanken bij lokale tankstations. Ook bij wegen rondom grote steden liggen de prijzen hoger dan bij lokale tankstations in dorpen en langs binnenwegen. Dit verschil is gemiddeld 5% tot 10% wat zich vertaalt in een potentiele besparing van € 10 per tankbeurt. De Tankstellen, zoals de pompstations langs de Autobahn, genoemd worden zijn wel dag en nacht geopend. Lokale pompstations in kleinere dorpen en langs binnenwegen sluiten vaak rond 20:00 uur. Wil je omrijden voor een besparing op je tankbeurt, houdt dan rekening met die openingstijden.

 

Tanken langs de Duitse Autobahn

Toch tanken langs de snelweg? Kijk dan naar een Autohof, een wegrestaurant met tankstation én een grote parkeerplaats voor reizigers. De Duitse Autohofen liggen iets van de snelweg. Dit vertaalt zich in iets lagere prijzen in vergelijking met een Raststätte. Onderstaand een afbeelding van een bord zoals het Autohof wordt aangegeven.

goedkoper tanken bij een autohof

Langs de Duitse snelwegen wordt ook aangegeven na hoeveel kilometer het volgende tanksation is. Soms wordt dit gevolgd door de prijzen bij dit tankstation. Dit maakt het mogelijk om bewust te kiezen voor het goedkoopste tankstation.

 

Goedkoop tanken net over de grens in Duitsland

Net over de grens gaan tanken in Duitsland

Nederlanders uit de grensstreek weten het al langer: je kunt goedkoper tanken als je net over de grens tankt. Net over de grens in Duitsland liggen de brandstofprijzen wel iets hoger dan in het binnenland. Toch scheelt het nog steeds enkele euro’s in vergelijking met Nederland.

Woon je in de grensstreek en tank je regelmatig in Duitsland dan kun je in de volgende grensgemeenten terecht:

  • Ahaus – net over de grens bij Enschede;
  • Geilenkirchen – net over de grens bij Sittard en Heerlen;
  • Gronau – net als Ahaus eenvoudig te bereiken vanaf Enschede;
  • Kranenburg – populair bij mensen uit de regio Nijmegen;
  • Nordhorn – ideaal voor mensen uit Oldenzaal of Almelo;
  • Papenburg – net over de grens bij Winschoten.

 

Als je op doorreis bent naar een bestemming verder in Duitsland dan loont het om iets verder te rijden. Hier liggen de prijzen mogelijk enkele centen per liter lager.

 

Tank buiten de spitsuren

Onder invloed van concurrentie, de nabijheid van grote steden en de olieprijs fluctueren de benzineprijzen. In Duitsland fluctueren prijzen per dag en soms van uur tot uur. De prijzen van Euro95 E5, Euro95 E10 en diesel worden soms wel 14 keer per dag gewijzigd. Uit onze analyse van de Duitse prijzen zijn prijzen het laagst tussen 17:00 – 20:00. In tegenstelling wat men zou verwachten: in de nacht zijn de prijzen hoog. Hierbij moet je vooral denken aan tijden tussen ongeveer 23:00 en 5:00.

 

Bij hetzelfde tankstation kunnen op dezelfde dag de prijzen tot wel € 0,10 per liter verschillen, afhankelijk van het tijdstip. Door de combinatie van locatie en tijdstip tank je het goedkoopst op de Duitse binnenwegen rond 19:00 uur.

De juiste brandstof tanken

De prijzen liggen in Duitsland over het algemeen lager dan in Nederland. Wel moet de juiste brandstof getankt worden. Voor dieselrijders verandert er niet veel. Met name eigenaren van benzinevoertuigen moeten opletten. Euro 95 in Duitsland is goed te verkrijgen. Je dient E5 te tanken in plaats van E10. Groot voordeel van E10, is dat het minder schadelijk is voor het milieu. Niet alle alle auto’s kunnen op E10 kunnen rijden. Via onze e 10 check kun je dit controleren. Als er geen E5 beschikbaar is, tank dan Super Plus 98. Dit is weliswaar een duurdere brandstof, maar het is altijd goedkoper dan het betalen van een reparatie aan de motor. De Euro95 E10 is namelijk agressiever dan de E5 door de extra hoeveelheid bio-ethanol die aan het metaal vreet.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND