Euro 95 in Duitsland

Bijgewerkt op 2019-09-18
Aanvraagformulier

In Nederland zijn wij gewend om voor een benzineauto Euro 95 brandstof te tanken. De motoren van auto’s zijn op deze concentraties ingesteld om te voorkomen dat er schade ontstaat. Ga je de grens over naar Duitsland voor bijvoorbeeld een vakantie en kun je lekker doorrijden op de Autobahn, dan moet je helaas vaker tanken door je verhoogde brandstofverbruik.

 

Benzine tanken in Duitsland is anders dan in Nederland, je moet er namelijk goed op letten welk soort brandstof je in jouw auto gooit. De benaming van de verschillende soorten brandstoffen is namelijk net iets anders dan in Nederland, wat betekent dat je zomaar de verkeerde brandstof kan tanken. Verkeerde brandstof kan helaas leiden tot een beschadiging van de motor. Iets wat je natuurlijk liever niet hebt. Lees hieronder alles over Euro 95 in Duitsland.

 

Wat is Euro 95 in Duitsland?

Euro 95 is een brandstof met een octaangehalte van 95, gecombineerd met 5% bio-ethanol. Deze samenstelling is zowel Nederland als Duitsland hetzelfde. Bij ons is Euro 95 de standaard brandstof voor benzineauto’s, in Duitsland zijn ze sinds korte tijd overgestapt op een andere brandstof, namelijk E10. De samenstelling van E10 is net iets anders dan bij Euro 95, in plaats van de 5% bio-ethanol, zit er in E10 10% bio-ethanol.

 

Zoals hierboven al beschreven, kan verkeerde brandstof leiden tot schade in de motor. E10 is geïntroduceerd omdat het milieuvriendelijker is. Bio-ethanol is dan wel agressiever tegen metaal dan benzine, maar het is wel minder schadelijk voor het milieu. Als je auto E10 kan tanken, wees dan niet bang om dat ook te doen.

 

Hoe bedoel je, schade?

Deze schade ontstaat vooral omdat een ander soort brandstof, andere eigenschappen heeft. Zo blijkt uit een test, dat door het tanken van E10 in plaats van Euro 95, de hogedruk brandstofpomp kapot kan gaan.

 

Het sneuvelen van de brandstofpomp ontstaat door corrosie, deze corrosie kan zich ook vormen in de inspuitventielen wat betekent dat er überhaupt geen brandstof meer in de motor terecht zal komen. Het goede nieuws is dat de meeste moderne auto’s prima E10 kunnen tanken zonder dat de motor het zal begeven. Controleer altijd wel of dit bij jouw auto ook het geval is.

 

Wat is de benzineprijs in Duitsland?

De benzineprijs in Duitsland ligt lager dan in Nederland. Zelfs de tankstations langs de Autobahn zijn goedkoper dan die langs de Nederlandse snelwegen. Let er wel goed op dat de benzineprijzen langs de Autobahn stukken hoger liggen dan bij lokale tankstations. Voor de adviesprijs van Euro 95 kun je hier terecht. Daarnaast zijn er genoeg tips en tricks voor goedkoop tanken Duitsland.

In Nederland zijn de brandstofprijzen de afgelopen jaren flink gestegen waardoor het voor veel reizigers voordelig is om in Duitsland te tanken. Echter, de benzineprijzen stijgen ook in Duitsland. Let er dus goed op waar je tankt.

 

Verkeer in Duitsland

Het verkeer in Duitsland is anders dan in Nederland. Vooral in de zomer en in de winter is het verkeer in Duitsland extreem druk. Tijdens deze vakantieperiodes rijden mensen door naar Oostenrijk en Zwitserland, waardoor er enorme files kunnen ontstaan en in de file staan is wel het laatste wat je wil. Check daarom altijd de verkeersdrukte en files voordat je op pad gaat. Daarnaast is er in Duitsland natuurlijk ook nog de Autobahn. De Autobahn bestaat uit stukken snelweg zonder snelheidslimiet, hier kun je dus het gaspedaal intrappen en flink doorrijden naar de plaats van bestemming. Harder rijden betekent ook dat je brandstofverbruik drastisch omhoog zal gaan, je zal dus ook meer moeten tanken. Een belangrijke gedragscode in het Duitse verkeer is de ‘Rettungsgasse’. Als je in de file op een tweebaansweg rijdt dan ben je verplicht om zoveel mogelijk naar links of naar recht uit te wijken afhankelijk van je rijbaan, zodat er een vrije strook tussen de auto’s ontstaat voor hulpdiensten. Houd je je niet aan deze gedragscode, dan kun je een boete verwachten.

 

Ben je van plan om naar Duitsland te gaan met de auto, dan heb je een milieusticker nodig voor de milieuzones in Duitsland. Deze zones vind je bij de Duitse steden, een sticker is verplicht als je het centrum dan de stad in wil. Op onze home page vind je veel informatie omtrent de milieusticker.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND