Groene Kaart Duitsland
Een groene kaart in Duitsland, moet je die bij je hebben? Het korte antwoord is: nee, dat hoeft normaal gesproken niet. Toch is dat maar een deel van het verhaal. We geven je graag alle informatie over de groene kaart, zodat jij zonder problemen op reis kunt gaan.
Over het wel of niet meenemen van kaart bestaan namelijk nogal wat misverstanden en onduidelijkheden. In sommige EU-landen moet je de kaart namelijk in bepaalde gevallen wel bij je hebben, namelijk als je een caravan bij je hebt die zwaarder weegt dan 750 kilo. En reis je buiten de EU, dan is het vaak zo dat de groene kaart verplicht is.
Wat is een groene kaart?
Wanneer je een verzekering afsluit voor je auto of caravan, dan stuurt de maatschappij waar je je autoverzekering afsloot je een bewijs toe dat je bij hen verzekerd bent. Dat groene formulier wordt in de volksmond de groene kaart genoemd. Vroeger was het credo: ‘groene kaart in auto’. Met andere woorden: als je met de auto weg ging, nam je je autoverzekering bewijs mee. Of je bewaarde ‘m zelfs in de auto. In Nederland is dat sinds 1972 al niet meer noodzakelijk.
Dat de kaart de kleur groen heeft, is al heel lang zo. Het is ooit vastgesteld door een speciale Europese commissie van de Verenigde Naties. Doordat ieder voertuig dezelfde uitvoering heeft, kunnen douaneambtenaren het snel herkennen. Ook als ze jouw taal niet kunnen lezen.
De groene kaart auto ziet er dan ook overal in Europa hetzelfde uit. Daarom is het ook voor jou wel handig dat je de kaart meeneemt, want alle informatie die je nodig hebt bij nood staat erop.
Waar is de groene kaart verplicht?
Omdat de politie in de hele EU gemakkelijk in een centraal register kan nakijken of je een autoverzekering hebt, hoef je in veel landen het bewijs niet per se bij je te hebben. Al is het wel verstandig om je groene kaart altijd bij je te hebben.
Maar er zijn ook landen waar voor alle voertuigen een originele groene kaart verplicht is. Dat geldt onder meer voor Marokko, Rusland, Servië en Turkije.
Groene kaart buitenland? Voor caravan in Duitsland verplicht
Zoals we hierboven als aangaven: als je een caravan achter je auto hebt die zwaarder is dan 750 kilo, moet je in een aantal landen je verzekeringsbewijs bij je hebben. Duitsland is er daar één van. En bedenk wel: een caravan weegt al heel snel meer dan 750 kilogram. Daarom raden we je aan om als je met je caravan op pad gaat, het verzekeringsbewijs bij je te hebben. Uiteraard dien je voor het trekkende voertuig, de auto, wel een vignet Duitsland te hebben.
Welke gegevens staan er op de verzekeringskaart?
De indeling van de groene kaart is internationaal afgesproken. Een overzicht van wat er in ieder geval op de kaart staat:
- je polisnummer
- kenteken van je auto of ander voertuig
- de geldigheidsdatum van je autoverzekering
- de landen waar je autoverzekering geldig is
En ook het (internationale) alarmnummer van de verzekeringsmaatschappij dat je moet bellen bij een ongeval of diefstal staat vermeld.
Naar Duitsland met de groene kaart
Wil je naar Duitsland op reis met je auto, dan hoef je je groene kaart niet verplicht bij je te hebben. Het is alleen wel aan te raden om ‘m mee te nemen. Ga je naar Duitsland toe met je caravan, dan moet je wel een groene kaart bij je hebben.
Overigens wordt vaak de vergissing gemaakt dat de groene kaart hetzelfde is als de Duitse milieusticker. Zoals we je hierboven hebben uitgelegd, is de groene kaart een verzekeringsbewijs. Behalve de kleur groen is er geen overeenkomst tussen de twee documenten. De sticker is bedoeld om auto’s die bijvoorbeeld op benzine (euro) rijden in bepaalde zones van Duitse steden toe te laten. Milieuzones zijn er in plaatsen door heel het land. De sticker wordt in de regel gegeven aan voertuigen met minimaal een euro 4 motor. Daarom spreekt men wel van een euro 4 sticker voor Duitsland.
Overigens zijn er ook stickers in andere kleuren: gele en rode. Die zijn meestal voor dieselvoertuigen, die niet overal zijn toegestaan.