Vanaf volgend jaar geldt het dieselverbod ook in Berlijn

Bijgewerkt op 2018-10-10
Aanvraagformulier

Vanaf volgend jaar zal een algeheel verbod op vervuilende diesels gelden in de Duitse hoofdstad Berlijn. Dit is recentelijk besloten door de bestuursrechter. De luchtkwaliteit in Berlijn is, in sommige stukken van de stad, ver beneden de norm. De bestuursrechter heeft daarom besloten dat, er een verbod op vervuilende dieselauto’s komt in zeker 11 straten binnen de umweltzone van Berlijn. Wanneer de luchtkwaliteit niet verbeterd. Dit zijn voornamelijk belangrijke doorgangswegen door de stad.

De Deutsche Umwelthilfe wilde een geheel verbod op dieselauto’s in de hele stad. De bestuursrechter heeft hier nog geen gehoor aan gegeven en wil beginnen met een totale lengte van 15 kilometer aan belangrijke doorgangswegen. Het dieselverbod is strenger dan het normale verbod in de umweltzone waar je met een groene milieusticker voor Berlijn wel mag rijden. Het is namelijk zo dat dieselauto’s van meer dan drie jaar oud of met een EURO 5-norm of minder niet in deze nieuwe zones mogen komen.

Berlijn is niet de eerste stad waarbij de regels zijn aangescherpt

Het verstrengen van de milieueisen voor een aantal straten in een stad is al eerder uitgerold in Hamburg, Stuttgart en Frankfurt. In Hamburg geldt het verbod voor diesels op dit moment in twee straten en het toch betreden van deze wegen wordt beboet met een geldboete van 25 euro. Heb jij zo’n dieselauto en wil je toch naar Berlijn? Parkeer dan je auto buiten de milieuzone en kan je gebruik maken van het openbaar vervoer in Berlijn.

In de steden Stuttgart en Frankfurt is het gebied nog veel groter. Daar zal begin volgend jaar ook een verbod gelden voor diesels. In aanvulling op deze verboden zijn milieuorganisaties actief met het realiseren van meer verboden in andere steden. Op dit moment lopen er zeker 20 rechtszaken om ook een dieselverbod te realiseren.

Berlijn parlement

Duitse overheid komt met inruilpremie

Afgelopen week heeft de Duitse regering haar dieselplan gepresenteerd. In dit plan wordt een inruilpremie toegekend van gemiddeld 6000 euro wanneer men een oude diesel inruilt op een minder vervuilende auto.

Voor mensen die, ondanks de inruilpremie, geen budget hebben voor een andere auto wil men een regeling treffen waarbij de auto gratis omgebouwd kan worden. Echter, wie deze kosten dan gaat betalen is nog onduidelijk.

In Berlijn rijden zeker 200.000 diesels van voor 2015. Het is nog onduidelijk of deze wagens allemaal in aanmerking komen voor een inruil of ombouwregeling. Voor toeristen geldt het dieselverbod in ieder geval onvoorwaardelijk. Zij zullen de strengere zones moeten vermijden. De vignet Duitsland zal aantonen welke voertuigen in de zone mogen komen. Verbodsgebieden zijn ook voor diesels met een groene sticker verboden. Ga je met de auto naar Berlijn? Let hier dan goed op!

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND