Wat te doen in Oberhausen

Bijgewerkt op 2020-03-11
Aanvraagformulier

Oberhausen ligt in het Noord-Westen van het Ruhrgebied en telt zo’n 209.000 inwoners. Oberhausen is een stad in Duitsland  die bruist van cultuur en natuur en is een echte trekpleister voor toeristen. De stad is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Vanaf Amsterdam is het ongeveer twee uur rijden naar de Duitse stad. Ben je van plan om binnenkort met de auto naar Oberhausen te rijden? Vergeet dan niet dat je bijna altijd een milieusticker Oberhausen nodig hebt.

In dit artikel vertellen we je alles over de leukste bezienswaardigheden in Oberhausen. Hieronder staan de 10 leukste attracties en Oberhausen bezienswaardigheden op een rijtje:

 1. Moviepark Germany
 2. Gasometer Oberhausen
 3. Kaisergarten Oberhausen
 4. Slinky Springs to Fame
 5. SEA LIFE Oberhausen
 6. Metronom theater
 7. König Pilsener Arena
 8. LEGOLAND Discovery Centre
 9. Turbinenhalle Oberhausen
 10. Ebertbad Oberhausen

 

Top 10 Bezienswaardigheden in Oberhausen

Naast de top 10 met bezienswaardigheden Oberhausen zijn er natuurlijk ook nog genoeg andere dingen te doen. In de stad is een van de grootste winkel- en vrijetijdscentra van Duitsland te vinden, genaamd CentrO. CentrO Oberhausen is een winkelcentrum met zo’n 175 winkels en heeft een oppervlakte van 119.000 m2. CentrO staat bekend om de jaarlijkse kerstmarkt. Ook andere evenementen, zoals een filmfestival en een vintagemarkt worden hier georganiseerd.

Je kunt ontzettend goed winkelen in Oberhausen. Dit kan zowel in het Oberhausen centrum als in het winkelcentrum CentrO. Het winkelcentrum Oberhausen ligt op loopafstand van de bushalte Neue Mitte en is dus goed te bereiken met het openbaar vervoer. Ook is CentrO via het wegennet van Oberhausen en de A42 (afrit Neue Mitte) makkelijk te bereiken met de auto. Parkeren is hier geen probleem met de 14.000 gratis parkeerplaatsen in de parkeergarages. Het Oberhausen winkelcentrum is van maandag t/m vrijdag geopend van 10:00-20:00 en op zaterdag van 10:00 tot 21:00. Tijdens feestdagen kunnen de openingstijden afwijken. Zo wordt hier elk jaar een heuse kerstmarkt georganiseerd. Een van de leukste attracties om met de kinderen te bezoeken. 

Let op: ook voor Centro heb je tegenwoordig een milieusticker nodig.

 

 1. Moviepark Germany

“Hoera, ik ben in de film!” is al jarenlang de slagzin van het park. Met themagebieden zoals Nickland wil het Movie park in Oberhausen de bezoeker een unieke beleving bieden met Nickelodeons cartoonhelden zoals Spongebob en Dora. Met 7 achtbanen en 6 waterattracties is Moviepark Duitsland een geweldig uitje voor het hele gezin. Het park ligt in Bottrop in Duitsland en is ongeveer een kwartier rijden vanuit Oberhausen.

 

 1. Gasometer Oberhausen

Gasometer Oberhausen is een grote gashouder van 117 meter hoog, die diende als opslagplaats van gas tot 1988. Sinds 1993 is dit industrieel erfgoed een expositiecentrum. De Gasometer ligt tussen het Rhein-Herne-kanaal en CentrO. Wegens renovatie is het gebouw in 2020 gesloten, maar het heropend in de lente van 2021 met een nieuwe expositie. Tot die tijd is het zeker de moeite waard om er een keer langs dit grote gebouw te lopen. 

 

 1. Kaisergarten Oberhausen

Vlak bij de Gasometer en CentrO ligt Kaisergarten Oberhausen. Dit park is gelegen in een mooi natuurgebied en biedt ruimte voor een uitgebreide wandeling of een picknick. Het hoogtepunt van de garten is de dierentuin, met zo’n 500 inheemse dieren. Veel dieren mogen geaaid worden en er hangen voerautomaten, zodat je de dieren ook eten kunt geven. Een groot voordeel aan het park is dat het helemaal gratis is en geschikt is voor iedereen.

bezienswaardigheden Oberhausen - kaisergarten

 1. Slinky Springs to Fame

In de hierboven genoemde Kaisergarten is de Slinky Springs to Fame te vinden. Deze ongewone brug is een kunstwerk van Tobias Rehberger en heeft een wilde, onregelmatige uitstraling. Hoewel het Rhein-Herne-kanaal, waarover de brug gespannen is, maar 50 meter breed is, is de brug 406 meter lang door alle bochten en lussen. De brug is omringd met grote ringen en geeft licht in het donker. Deze brug is zeker de moeite waard om overheen te lopen als je in Oberhausen bent.

 

 1. SEA LIFE Oberhausen

Een leuk uitje voor het hele gezin is SEA LIFE Oberhausen, een van de vele SEA LIFE locaties van Duitsland. In Oberhausen heeft SEA LIFE zo’n 5.000 dieren, die goed te zien zijn door een onderwatertunnel en ondiepe tanks. Er zijn veel verschillende soorten haaien, zeepaardjes, otters en schildpadden. Het park biedt ook ruimte om te spelen. Kinderen kunnen informatieve spellen spelen om vanalles te leren over de zeedieren. Het park ligt aan de zuidzijde van het Rhein-Herne-kanaal en is vlak bij bijna alle bovengenoemde attracties. SEA LIFE Oberhausen is goed te bereiken met de auto en ook parkeren is geen probleem. Vanaf de parkeerplaats tot aan de entree van het park ligt een veilig voetpad.

 

 1. Stage Metronom Theater

Vlak bij CentrO Oberhausen ligt het Stage Metronom Theater. Dit gebouw is niet te missen door de opvallende architectuur. Als je fan bent van cultuur en musical, is dit uitje zeker een bezoek waardig. Voor actuele voorstellingen kan je de site raadplegen.

 

 1. König Pilsener Arena

De König Pilsener Arena (oorspronkelijk de Oberhausen Arena), is een multifunctioneel gebouw die deel uitmaakt van CentrO. In 2001 kocht een Duisburgse brouwerij genaamd König Brauerei, de naamrechten van de arena. In de Konig Pilsener worden concerten gegeven, maar ook sportwedstrijden, theatervoorstellingen en festivals worden hier georganiseerd.

 

 1. LEGOLAND Discovery Centre

LEGOLAND Oberhausen is een echte aanrader voor gezinnen. Met een LEGO 4D cinema, LEGO miniland en zelfs een pirateneiland is LEGOLAND een uniek uitje. Op het pirateneiland wordt het hele gezin omgetoverd tot piraten op een eiland gemaakt van LEGO. Niet alleen kan er veel gespeeld worden, er is ook genoeg om te leren in LEGOLAND Oberhausen. In miniland zijn enkele bezienswaardigheden uit Oberhausen nagemaakt. Zo staat er in miniland een miniatuur LEGO versie van de Gasometer. Het park is goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer.

 

 1. Turbinenhalle Oberhausen

De Turbinenhalle is een grote concert- en evenementenzaal in Oberhausen. Hier treden regelmatig grote nationale en internationale bands op. Bekijk de website van Turbinenhalle voor het actuele programma.

 

 1. Ebertbad Oberhausen

Het Ebertbad is een bekende plek voor veel mensen in Oberhausen. In dit voormalige zwembad worden tegenwoordig culturele evenementen georganiseerd. Wil je graag weten welke evenementen er plaatsvinden in het Ebertbad?

 

Meer een cultuurliefhebber? Op onze pagina museum in Oberhausen vind je een overzicht van de leukste en meest interessante musea in de stad.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND