Museum Oberhausen

Bijgewerkt op 2020-05-11
Aanvraagformulier

Oberhausen heeft diverse bezienswaardigheden waaronder een aantal leuke Musea Oberhausen. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hier dan ook goed terecht tijdens een weekendje weg naar Duitsland. In dit artikel vertellen we alles over de diverse musea in Oberhausen. Veel van deze musea liggen in de Umweltzone Oberhausen. Koop dus voor vertrek een milieusticker.

 

Top 10 Musea in Oberhausen

Aquarius Wassermuseum

Op ongeveer een kwartier rijden van Oberhausen ligt Mülheim an der Ruhr. In deze stad staat een van de mooiste watertorens van het Ruhrgebied, waarin het Aquarius Wassermuseum gevestigd is. De toren is 50 meter hoog en biedt een geweldig uitzicht op het rivierenlandschap rondom de toren. Zoals de naam al verklapt, draait alles in dit musea om water. Hoe mensen water gebruiken, maar ook wat te doen met afvalwater, dat zijn thema’s die hier worden behandeld aan de hand van spellen, films en simulaties.

 

Ludwig galerie

Vlak bij de Kaisergarten ligt de Ludwig Galerie Schloss Oberhausen. In 1974 werd de eerste collectie getoond. Deze collectie bestond uit impressionistische landschappen van Max Liebermann, Max Slevogt en Lovis Corinth. Later kwamen ook werken van onder andere Pablo Picasso in het museum te hangen. Sinds 1996 zijn er wisselexposities in het museum te vinden. Tegenwoordig stelt het kunstmuseum geleende kunstwerken van over de hele wereld tentoon. Het slot waarin het gebouw is gevestigd is op zichzelf ook een kunstwerk. Het oude gebouw is in de afgelopen jaren verbouwd en is nu de perfecte combinatie van oud en nieuw. 

 

Camera Obscura Museum zur Vorgeschichte des Films

Dit museum is net als het Aquarius Wassermuseum gevestigd in een watertoren in Mülheim an der Ruhr. In de koepel van de toren wordt al sinds 1992 de grootste camera obscura tentoongesteld. Sinds 2006 is ook het Museum zur Vorgeschichte des Films in de toren te vinden. Hier kunnen bezoekers allerlei dingen leren over visuele waarneming, optische illusies en de wetenschap achter beeld. Het museum zit zo in elkaar dat het goed te begrijpen is voor kinderen, maar dat het ook voor volwassenen een interessante beleving is. Het biedt ook workshops aan.

 

LVR-Industriemuseum St. Antony-Hut

Dit industriële museum in Oberhausen biedt de mogelijkheid om de ijzer- en staalindustrie van, ruwijzer uit de hoogoven. Op een oppervlakte van zo’n 225m2 wordt de geschiedenis van de industrie in het Ruhrgebied, doormiddel van een tentoonstelling, aan de bezoekers getoond. Voor de kinderen is er naast het museum een grote speeltuin, volledig in industriële stijl. In het aangrenzende LVR-industrieel-archeologisch park zijn opgravingen uit het gebied tentoongesteld. Deze musea zijn dus uitermate geschikt voor liefhebbers van geschiedenis.

 

LVR-Industriemuseum Zinkfabrik Altenberg

Doordat het Ruhrgebied bekend is geworden door de industrie, zijn er meerdere industriële musea te vinden in het Ruhrgebied. In Zinkfabrik Altenberg wordt vanalles tentoongesteld over staal en ijzer tijdens de industriële revolutie. Dit industriemuseum in Oberhausen is helaas momenteel gesloten vanwege verbouwingen.  

 

Oberhausen Museum Folkwang

In de stad Essen, in de buurt van Oberhausen is het Museum Folkwang te vinden. Het is in 1906 opgericht door Karl Ernst Osthaus en was het eerste musea voor de moderne kunst in Duitsland. Het Folkwang verwierf in die tijd werken van Vincent van Gogh en Henri Matisse, waardoor het zich hoog positioneerde binnen de moderne kunst. Het Folkwang was in staat om ook na de dood van Osthaus, het verzamelen van kunst op het hoogste niveau voort te zetten. Sinds 1978 is er ook een collectie van fotografie. Het Folkwang musea focust momenteel op schilderkunst, sculpturen en mediakunst uit de 19een 20e eeuw. De accenten van deze werken liggen op de Duitse Romantiek, impressionisme en neonimpressionisme. Er hangen tegenwoordig zo’n 600 schilderwerken en er staan ongeveer 200 beeldhouwwerken. Dit museum is een echte must see als je in de buurt van Oberhausen of in Essen bent.

 

Ruhr Galerie

De Galerie an der Ruhr is een expositieruimte in de stad Mülheim an der ruhr, in de buurt van Oberhausen. De galerie heeft een focus op hoogwaardige, internationale kunstwerken. Ook heeft het museum een zijvleugel voor sculpturen en objecten. Naast kunstwerken biedt het museum ook studio’s en projectruimtes aan kunstenaars. Dit maakt het een levende attractie waarin de kunst echt tot zijn recht komt.

 

Kunstmuseum Mülheim an der Ruhr

Werken van Andy Warhol en Pablo Picasso maken dit museum kleurrijk. Vrolijke kleuren, expressionistische schilderijen, dierenportretten en bloemmotieven maken dit kunstmuseum een bijzondere beleving. We willen eigenlijk niet te veel verklappen omdat je dit museum als kunstliefhebber met eigen ogen gezien moet hebben.

 

Museum Oberhausen Küppersmühle

Museum Küppersmühle is een museum voor de moderne kunst in Duisburg. In 1999 is het kunstmuseum opgericht en is gevestigd in een oude graanopslagplaats. In dit museum worden kunstwerken vanaf de jaren 50 tentoongesteld. De kunstwerken, die voornamelijk schilderijen zijn, worden getoond in een ruimtes met een totale oppervlakte van 2500 m². In het museum hangen zo’n 1.500 kunstwerken. Een kunst-verzamelend echtpaar uit Darmstadt maakte het door hun verzamelwoede mogelijk om de collectie uit te breiden tot wat het nu is. De verzameling wordt nog steeds uitgebreid en wordt elk jaar tentoongesteld in vier wisselende tentoonstellingen.

museum Küppersmühle omgeving Oberhausen

Haus Ruhrnatur

Het Haus Ruhrnatur in Mülheim an der Ruhr is net zoals het Aquarius Wassermuseum gewijd aan water. Het in 1992 opgerichte museum geeft een beeld van het ecosysteem in het Ruhrgebied. Hier zijn vissen en micro-organismen uit het gebied te bewonderen. Doormiddel van geluiden en geuren wilt het Haus Ruhrnatur de bezoekers kennis laten maken met het ecosysteem in het Ruhrgebied. Sinds 2010 is de tentoonstelling uitgebreid met de thema’s klimaat en hernieuwbare energiebronnen.

Bezoekers kunnen sinds 2010 dus ook experimenteren met windturbines, waterturbines en zonnepanelen en ze kunnen ontdekken wat ze van de natuur kunnen leren bij het omgaan met energie. Er worden ook excursies voor gezinnen aangeboden. In het gebouw zijn in totaal 32 tentoonstellingseenheden waaronder een stromingsmodel, microscoopstations en waterdruppelbalbaan. Om erachter te komen wat dit precies is, moet je een bezoekje brengen aan Haus Ruhrnatur. Als klap op de vuurpijl heeft het Haus het Ruhr Aquarium die 3 meter hoog is.

 

Met de auto naar Oberhausen

Ga je met de auto naar Oberhausen, houd er dan rekening mee dat Oberhausen centrum in de milieuzone ligt. Heb je na jouw stedentrip  nog plek voor een voorraad goedkope boodschappen? Kijk dan op Kaufland in Oberhausen, om meer te lezen over goedkoop boodschappen doen in Oberhausen.

 Ben je nu zelf niet echt een cultuurliefhebber en wil je andere bezienswaardigheden in Oberhausen bezoeken? Kijk op onze pagina om alles te weten over Oberhausen bezienswaardigheden

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND