De top 15 bezienswaardigheden van Keulen

Bijgewerkt op 2020-03-19
Aanvraagformulier

Door de vele en mooie bezienswaardigheden Keulen is de stad dé ideale bestemming voor een stedentrip naar Duitsland. De stad staat voornamelijk bekend om de Dom van Keulen maar heeft daarnaast nog meer bezienswaardigheden te bieden. Köln ligt dichtbij de Nederlandse grens en is daardoor goed te bereiken met de auto. Ga je met de auto, vergeet dan geen vignet Keulen aan te schaffen. De meeste activiteiten in de stad liggen in de milieuzone.

 

Bezienswaardigheden Keulen

1.    Dom van Keulen

De Kolner Dom is hét symbool van de stad en staat dan ook op nummer 1 van de Keulen bezienswaardigheden. De Dom van Keulen is de grootste kathedraal van Duitsland en zijn met kerk torens van maar liefst 157 meter hoog en het herkenningspunt van de stad. Sommige delen van de Dom stammen af uit de 13e eeuw. De gotische kerk staat al sinds 1996 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.  Dit imposante bouwwerk is dan ook een must-see tijdens je citytrip naar Keulen.

Dom van Keulen binnenkant

2.    Altstadt

De Altstadt is het historische gedeelte van Keulen en tevens ook de oudste wijk van Koln. In dit historisch centrum vindt je de meeste bezienswaardigheden in Keulen. Je kunt hier bijvoorbeeld de Dom van Keulen vinden, maar ook vind je hier verschillende musea zoals het Ludwig Museum of het Romeins Germaans Museum. Daarnaast liggen de Heumarkt en Altermarkt in dit historische gedeelte van de stad. Rond de wintermaanden vind je hier dan ook de Keulse Kerstmarkt.

 

3. Rheinauhafen

De Keulse wijk Rheinauhafen is een Keulen bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen. Keulen is namelijk tijdens de tweede wereldoorlog voor een groot gedeelte verwoest. Rheinauhafen is sinds de herinrichting een gezellige en trendy wijk waar je veel winkels, restaurants en cafés kunt vinden. Bovendien ligt deze wijk aan de rivier de Rijn waar je op het grasveld lekker kunt picknicken op een mooie zomerdag.

 

4. Winkelen in Keulen

Keulen is een heel leuke stad om te shoppen en tijdens een bezoek aan Keulen mag winkelen op de populaire Neumarkt dan ook niet ontbreken. De Neumarkt heeft verschillende winkels en ligt aan de winkelstraat Schildergasse. Vanuit hier kun je doorsteken naar de Hohe Strasse. Bij deze twee straten vind je winkels als de Zara en de H&M. Slecht weer? Dan kan je ook naar een overdekt winkelcentrum gaan aan de Breite Strasse.

 

5. Rathaus

Het stadhuis van Keulen is een prachtig gebouw om te zien. Het Rathaus staat in het historische centrum van de stad en is zeker een bezoek waard. Sommige delen van het Rathaus, zoals de torens, zijn gebouwd aan het begin van de 15e eeuw! Het stadhuis bestaat uit drie delen; het Spaanse gebouw, het gemeentehuis, en het Pretorium. Bij een bezoek aan het laatste deel kun je oude ruïnes vinden met resten van Romeinse gebouwen.

 

6. Grote Sint-Martinuskerk

De grote Sint Martinuskerk is een bijzondere kerk gelegen aan de rivier de Rijn. De Romaanse kerk is een opvallende verschijning door zijn vier hoektorens. De Groß st Martin is gebouwd in Romaanse stijl in de 12e eeuw maar is in de tweede wereldoorlog voor een deel verwoest. Onder andere de torens van de Martinuskerk zijn hierdoor gerestaureerd. Je kunt in de kerk een rondleiding nemen, maar uiteraard kun je de Groß st Martin ook zelf verkennen.

 

7. Kabelbaan Keulen

De kabelbaan over de Rijn is misschien wel een van de leukste activiteiten in Keulen. Wanneer je de Rijn oversteekt met de Kolner Seilbahn heb je een prachtig uitzicht over de stad. Ook kun je ervoor kiezen om in de avond de Rijn over te steken met de kabelbaan. Je kunt vanaf de Kolner Zoo opstappen voor een rit over de rivier.

 

8. Hohenzollernbrücke

De Hohenzollernbrücke is een van de bezienswaardigheden in Keulen die je niet mag missen bij je weekendje weg. Deze brug staat ook wel bekend als de slotjesbrug in Keulen welke je kunt herkennen aan zijn drie bogen. Tijdens een wandeling over de brug zul je versteld staan over de hoeveelheid slotjes die toeristen aan de brug hangen. Een aanrader is om in de avond te gaan, dan zijn de drie bogen van de brug over de Rijn namelijk prachtig verlicht.

bezienswaardigheid in Keulen van de Hohenzollernbrücke

9. Lanxess Arena

De Lanxess Arena is de thuisbasis van de ijshockeyclub de Kölner Haie. Maar daarnaast fungeert de Kölnarena als een van de grootste evenementenhal van Duitsland. De kans is dan ook groot wanneer je een concert of voorstelling bijwoont in Keulen dat het hier plaats vindt.

 

10. Claudius Therme

Claudius Therme behoort tot een van de mooiste thermale baden van Duitsland. De architectuur van de wellness verwijst naar de Romeinse tijd en is geheel ingericht om volledig tot rust te komen. De thermale baden hebben een heilzame werking voor bronchitis en reumatische klachten. De prachtige spa is ontzettend groot en is voorzien van zowel buiten als binnenbaden en is natuurlijk uitgerust met verschillende sauna’s.

 

11. Synagoge van Keulen

De bekendste synagoge van Keulen is toch wel de synagoge Roonstraße. Het is een pre-nazi synagoge wat ooit een Joods gebedshuis is geweest. In het jaar 1938 is de gebouw voor een deel verwoest waarna het gebouw is herbouwt. Wil je de Roonstraße bezoeken, dan kan dit enkel wanneer je een rondleiding boekt.

 

12. Kölner Zoo

De Kölner Zoo is een van de oudste dierentuinen in Duitsland en mag daarom niet ontbreken in het lijstje bezienswaardigheden in Keulen. In de dierentuin Keulen vindt je meer dan 10.000 dieren waaronder de grootste kudde Indische Olifanten van heel Europa. Het Tierpark is gevestigd ten noorden van het centrum van Keulen en is ontzettend leuk om te zien voor jong en oud.

 

13. Belgisches Viertel

Het Belgische Viertel is momenteel de leukste en hipste wijk van de stad. Hier vind je leuke winkels, restaurants, trendy cafés en bijzondere kunst. Met het openbaar vervoer kun je naar de Brüsseler Platz om vanaf daar per voet de Belgische Viertel te verkennen. Ga bijvoorbeeld naar Café Schmitz voor een lekkere lunch of naar Granit om te shoppen.

 

14. Rheinradweg

Houd je meer van de natuur en activiteiten, dan is de Rhein Radweg iets voor jou. Huur een fiets en maak een prachtige fietstocht langs de Rijnoever. Je kunt natuurlijk een dagje fietsen langs de Rijn vanaf het Weiss naar de Altstadtufer. Je kunt ook de gehele Rheinradweg fietsen en er een heuse fietsvakantie van maken. De Rijnfietsroute is namelijk een van de langste fietsroutes van Europa!

 

15. Kerstmarkt Keulen

Ga je in de wintermaanden naar Keulen, dan mag je zeker de kerstmarkt in Keulen niet missen. Deze toeristische attractie wordt jaarlijks druk bezocht en dat is niet voor niets. Vanaf eind November tot eind December kun je hier genieten van de kerstmarkt in Keulen. De bekendste kerstmarkten in de stad vinden plaats bij de Dom en de Heumarkt.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND