De Dom van Keulen

Bijgewerkt op 2018-09-13
Aanvraagformulier

Ga je een weekendje naar Keulen? Dan mag een bezoek aan de de Dom van Keulen niet ontbreken. Deze Kathedraal is namelijk de eyecatcher van de stad. Ga je overigens met de auto naar de stad, dan moet je een milieusticker Keulen kopen. Zo voorkom je een boete en kan je rustig in het stadscentrum rondrijden.

Geschiedenis

De Dom van Keulen (Dom St. Peter und Maria) kent een rijke geschiedenis. Deze kerk is een gotische kathedraal die in het centrum van Keulen staat. De kathedraal Keulen is de grootste kathedraal in Duitsland en tevens de grootste in heel Europa. De bouw van de kerk begon op 15 augustus 1248, maar werd in 1880 pas voltooid. De Dom bestaat uit een noordtoren en een zuidtoren en is gebouwd in de vorm van een kruiskerk. Tevens bevat de kerk enkele glas-in-loodramen die dateren uit de 14e en 15e eeuw.

 

Bijzonderheden van de Dom Van Keulen

kathedraal keulenKathedraal Keulen (Duits: kölner dom) kent enkele bijzonderheden, het is namelijk de grootste kathedraal van Europa. De noord- en zuidtoren zijn maar liefst 157 meter hoog, dit is iets lager dan de hoogste kerk van de wereld gelegen in Münster. De hoogte van de Münster Ulm is bedraagt namelijk 162 meter. De noordelijke toren is helaas niet geopend voor publiek, maar als je wil genieten van een adembenemend uitzicht over Keulen dan is de zuidelijke toren wel te betreden. Hier moet je wel 509 traptreden beklimmen, maar dat is zeker de moeite waard. De kerk is gebouwd in de vorm van een kruiskerk en is inclusief het schip en de torens 144 meter lang en 86 meter breed. Maar dit is niet wat deze kerk zo bijzonder maakt. Aan de noordkant van de kathedraal bevindt zich de schatkamer van de Dom. Dit is een museum van kerkelijke en middeleeuwse kunst. Hoewel de schatkamer van de Dom pas sinds het midden van de 19e eeuw open is voor publiek, bestaat de Keulse kerkschat al zeker sinds de 10e eeuw. Het meest bijzondere stuk uit de collectie zijn de relikwieën van de drie koningen. Dit zijn de vermeende stoffelijke resten van de wijzen uit het oosten. Sinds 1164 bevinden deze relikwieën zich in de schatkamer van de Dom van Keulen. Ook wordt er een jaarlijkse kerstmarkt van Keulen georganiseerd op het plein bij de Dom. Bovendien kan je hier altijd erg goed winkelen in Keulen. Al met al, genoeg reden om te gaan.

 

Bereikbaarheid van de Kathedraal van Keulen

grootste kathedraal in europaDe kerk van Keulen is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. De kathedraal ligt namelijk midden in het stadscentrum en op een paar minuten lopen van het centraal station van Keulen (hauptbahnhof Köln). Met de auto is de Dom ook goed bereikbaar. In de buurt van de Dom zijn voldoende parkeerplaatsen en grote wegen, je kan makkelijk in de buurt komen van de kerk en dichtbij parkeren. Wanneer je met de auto naar Keulen gaat moet je rekening houden met de Milieuzone Keulen. De Kathedraal ligt namelijk binnen de milieuzone van Keulen. Binnen deze zone is een vignet Keulen verplicht. Op Duitsemilieusticker.nl kun je deze binnen 1 minuut aanschaffen.

 

Parkeren bij de Dom van Keulen

Wil je Keulen met de auto bezoeken? Dan moet je ook de auto ergens parkeren. Parkeren in Keulen centrum kan soms lastig zijn. Daarom hebben wij alles op en rijtje gezet, zodat je precies waar je moet parkeren in Keulen centrum. Is er toch geen plek hier, dan kn je altijd kijken bij de kabelbaan over de Rijn. Hier zijn soms nog wel wat plekjes vrij.

 

Openingstijden Dom van Keulen

Naam in het Duits: Kölner Dom

Adres: Domkloster 4, 50667 Köln, Duitsland

Openingstijden Dom van Keulen:

November-April: 6:00-19:30

Mei-Oktober: 6:00-21:00

Openingstijden zuidelijke toren:

November-Februari: 9:00-16:00

Maart, April, Oktober: 9:00-17:00

Mei-September: 9:00-18:00

Openingstijden schatkamer van de Dom:

Januari-December: 10:00-18:00

Toegangsprijs:

Dom van Keulen: gratis

Zuidelijke toren: €4

Schatkamer van de Dom: €6

Website: koelner-dom.de

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND