Tanken in Duitsland “voor het milieu” steeds duurder

Bijgewerkt op 2019-10-02
Aanvraagformulier

De nieuwe klimaatplannen van Duisland richten zich op de vervuiler middels invoering van een CO2-heffing op fossiele brandstoffen. Hierdoor zullen de prijzen van benzine, diesel, stokolie en aardgas omhooggaan. Maar wees niet bang, voorlopig is het nog altijd goedkoper tanken in Duitsland dan in Nederland. Aan de andere kant wordt hard gewerkt aan het stimuleren van minder vervuilende alternatieven en het afbakenen van milieuzones om piekvervuilingen te minderen.

 

Brandstofprijzen in Duitsland gaan omhoog

In beginsel zal zowel de benzine prijs Duitsland als de dieselprijzen met ongeveer 3 cent per liter worden verhoogd. Komende jaren zal de CO2-heffing verder worden uitgebouwd wat zal moeten resulteren in een verhoging van 9 tot 15 cent per liter in 2026. Op deze manier treft men voornamelijk de vervuiler. Terecht, want wie vervuild moet bijdragen aan de tegenprestaties vindt de Duitse overheid. Voor ons als Nederlander maakt het weinig uit, brandstof zal voorlopig nog wel voordeliger zijn in Duitsland. Je kunt vooralsnog beter Euro 95 in Duitsland tanken dan in Nederland.

 

Reizen met de trein wordt voordeliger

Treinreizen wordt voordeliger omdat de belasting op treinkaartjes wordt verlaagd van 19 naar 7 procent. Zo hoopt men de transitie van brandstofauto naar openbaar vervoer en een beter klimaat verder te stimuleren.

 

Elektrisch rijden aanmoedigen

Door meer belasting te innen op brandstof wordt de schatkist van Duitsland flink gespekt. Dit geld wordt terug geïnvesteerd in de maatschappij en het klimaat. Maatschappelijk gezien zullen de mensen met minder geld ondersteund worden, omdat deze verhoging hen het meest zal treffen. Aan de andere kant geeft de Duitse overheid een fors belastingvoordeel op de aanschaf van elektrische auto’s en gaan er de komende jaren een miljoen laadpalen worden gebouwd. Handig, want ook in Nederland gaan steeds meer mensen elektrisch rijden en ook wij willen bij een bezoek aan de kerstmarkt of winterberg graag onze elektrische wagen laden. Het aantal laadpalen in Duitsland neemt dan ook snel toe.

MILIEUSTICKERS VOOR DUITSLAND