Umweltzone In Duitsland

Aanvraagformulier

Ben je van plan om binnenkort met de auto naar Duitsland te gaan voor bijvoorbeeld een stedentrip of vakantie? Dan is de kans groot dat je met de auto een van de Duitse milieuzones inrijdt, de zogenaamde “Umweltzones” in Duitsland. Vrijwel alle grote Duitse steden waaronder Berlijn, Munchen en Frankfurt hebben een dergelijke milieuzone.  Deze umweltzones zijn milieuzones waarbij je alleen met een geldig vignet de stadscentra mag bezoeken.  

Umweltzone Duitsland

Sinds 2008 geldt in een aantal grote Duitse steden een Umweltzone, ook wel milieuzone genoemd. De zone verschilt per stad en kan verschillende gebieden overkoepelen zoals in Wiesbaden het geval is. Sommige steden hebben alleen het stadscentrum aangewezen als specifieke zone terwijl andere steden de hele stad hebben afgesloten. Een aantal steden in het Ruhrgebied heeft de handen ineengesloten om een zeer grote milieuzone in te stellen. Het resultaat is de grootste aaneengesloten milieuzone van Duitsland. Op dit moment zijn er meer dan 80 milieuzones in Duitsland. Als je met de auto naar Duitsland gaat om een stadskern te bezoeken of door een binnenstad rijdt dan is de kans groot dat je een dergelijke zone inrijdt. Je mag deze gebieden alleen in met een “umweltzone sticker” en “umweltplakette”. Via onze site kun je een dergelijk vignet alvast aanschaffen, zo riskeer je geen boete.  

Milieuzone Duitsland - Duitse Steden Met Een Eco Zone

Reis je binnenkort met je auto naar Duitsland en ben je benieuwd voor welke welke steden je een milieusticker nodig hebt? Via onderstaande “milieukaart duitsland” kun je eenvoudig de milieuzones in Duitsland op de kaart bekijken. Onder de grote kaart met de milieugebieden vind je alle Duitse steden die een umweltzone hebben ingevoerd. Door er op te klikken ga je naar de specifieke stad met veel informatie over de zone in die stad.

Umweltzone Duitsland - Kaart Met Duitse steden

Overzicht Met Duitse Steden Waar Milieusticker Verplicht Is
Aanvraagformulier

Waarom Milieuzones Duitsland

De grote steden in Duitsland hebben allemaal een milieuzone ingesteld. De umweltzone van deze steden is alleen toegankelijk met een milieusticker Duitsland. Met het instellen van deze gebieden beoogt het stadsbestuur het fijnstofgehalte in de lucht te verlagen om zo de luchtkwaliteit te verhogen. Tegelijkertijd tracht men het gebruik van openbaar vervoer in de steden te vergroten. In Duitsland spreekt met ook wel over een “Feinstaubplakette” vanwege de relatie met de uitstoot van schadelijke stoffen.

 

Alle voertuigen die een zone in willen moeten een umweltzone sticker hebben: i) auto’s; ii) campers; iii) bussen; iv) vrachtwagens. Motoren zijn op dit moment uitgezonderd van de maatregel. Ook Nederlandse en Belgische auto’s vallen onder de regel en ook zij moeten dus een geldige sticker hebben.

 

Oorspronkelijk bestonden er 3 verschillende soorten milieustickers, namelijk rood, geel en groen. Echter wordt er sinds 2013 in geen enkele Duitse stad nog een rode milieusticker aanvaard, dit is dus ook de reden dat de rode milieusticker niet meer te verkrijgen is. Wil je met jouw auto toegang krijgen tot een Duitse stadskern, dan dien je in het bezit te zijn van een groene milieusticker. De gele milieusticker is alleen nog maar geldig in de stad Neu-Ulm. Als je niet van plan bent om Neu-ulm te bezoeken dat heb je dus alleen een groene milieusticker nodig.

 

Op de milieusticker staat tevens ook een cijfer, deze cijfer verwijst naar de ingestelde Schadstofgruppen. Hoe hoger het cijfer, des te milieuvriendelijker het voertuig is. Een groene sticker heeft het hoogste cijfer en is dus het meest milieuvriendelijk.

 

Duitse Steden met een milieuzone

Alle grote Duitse steden hebben een milieuzone. Hierbij valt te denken aan steden als Aken, Berlijn, Bremen, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Oberhausen, Stuttgart en natuurlijk München. Op Duitse Milieusticker houden wij continue bij of zones worden aangepast of dat er wellicht steden zijn die ook een umweltzone invoeren. Hierbij is de data van de Duitse Overheid leidend.

 

Dieselverbod In Duitse Steden

Anno 2018 is er een enkele stad met een Dieselverbod: Hamburg. In meerdere steden gaan er echter stemmen op om dieselvoertuigen volledig te verbieden. De grote steden Düsseldorf en Stuttgart overwegen om vanaf 1 januari 2019 een dieselverbod in te voeren. Ook in de hoofdstad Berlijn wordt over de invoering van een dergelijke dieselvrije zone gesproken. Op 3 oktober jl. hebben de Duitse coalitiepartijen overeenkomst bereikt over het schoner maken van de luchtkwaliteit in de meest vervuilde Duitste steden.

 

 

Vrijstelling voor milieuzone Duitsland

Via de dynamische kaarten is het mogelijk om te bekijken welk gebied de milieuzone exact behelst. Vaak is het zo dat de stadscentra binnen de zone vallen maar de buitenliggende gebieden niet. De Duitse autobahn valt altijd buiten de zone, ook als deze door de steden heenlopen. Ben je onderweg naar Oostenrijk, Slovenië of Zwitserland dan heb je dus geen milieuvignet nodig.

 

Verder vallen ook motoren, bromfietsen en snorfietsen buiten de wetgeving. Oldtimers vallen ook onder de vrijstelling. Overigens dien je, indien je een oldtimer met buitenlands kenteken bezit een Fiva Identity Card, duidelijk zichtbaar voor de inspecteur.

 

Ten slotte hebben ook voertuigen met een Europese gehandicaptenparkeerkaart geen umweltzone sticker nodig.

Milieustickers voor Duitsland
0

Je winkelwagen